Затримали двох колишніх чиновників Нацбанку

56ea641c3903c-56c61c67b0826-1013818173

Колишній заступник голови Національного банку України Олексій Ткаченко та колишній директор генерального департаменту банківського нагляду НБУ Роман Яковлєв затримані в середу.

Колишній заступник голови Національного банку України Олексій Ткаченко та колишній директор генерального департаменту банківського нагляду НБУ Роман Яковлєв затримані в середу, повідомляє заступник генпрокурора – головний військовий прокурор Анатолій Матіос на своїй сторінці в соцмережі Facebook, передає Інтерфакс-Україна.

При цьому він опублікував скан-копію довідки Головної військової прокуратури, що веде досудове розслідування у відповідному кримінальному провадженні, згідно з якою О. Ткаченку і Р. Яковлєву повідомлено про підозру у ч. 1 ст. 255 (створення злочинної організації), ч. 4 ст. 28 і ч. 5 ст. 191 (привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем) Кримінального кодексу України. До суду в середу також направлено клопотання про обрання їм запобіжного заходу у вигляді утримання під вартою.

Як наголошується в документі, йдеться про незаконне привласнення ними коштів Національного банку України в розмірі 787 млн 396 тис 148 грн, наданими ПАТ «Реал банк» у вигляді стабілізаційного кредиту.

У довідці також зазначається, що О. Ткаченко і Р. Яковлєв діяли при цьому «в складі злочинної організації» з бізнесменом Сергієм Курченком, екс-главою НБУ Ігорем Соркіним і екс-головою правління ПАТ «Реал Банк» Володимиром Агафоновим.

«Операцією особисто керує Генеральний прокурор Луценко і глава СБУ Грицак, оперативні служби очолює т.в.о. керівника ГУ «К» Демчина. Виконавці – головна військова прокуратура (група Жербицького-Кулика)», - повідомив А. Матіос.

Головний військовий прокурор також зазначив, що, згідно з усіма нормами Кримінально-процесуального кодексу України, «щоб не гнівалися наші колеги з САП».

Як повідомлялося, О. Ткаченко і Р. Яковлєв були звільнені з займаних посад главою НБУ Степаном Кубівим у березні 2014 року.

На початку вересня 2015 року Генпрокуратура України направила до суду клопотання про обрання запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою В. Соркіну і В. Агафонову у зв'язку з обвинуваченням їх у посадових злочинах. «Ці особи підозрюються в участі ротягом 2013-2014 рр. за попередньою змовою з групою осіб у створеній В. Курченком злочинної організації з метою вчинення тяжких і особливо тяжких злочинів... зокрема, у заволодінні шляхом зловживання службовою особою своїм службовим становищем чужим майном, коштами Національного банку України на загальну суму майже 800 млн грн», - заявили в Генпрокуратурі.

Крім того, В. Соркін підозрюється у заволодінні, за попередньою змовою зі службовими особами НБУ, АТ «Брокбізнесбанк» та ПАТ «Аграрний фонд» коштами ВАТ «Аграрний фонд» на суму понад 2 млрд грн.

В. Агафонов і В. Соркін були оголошені в розшук. У березні 2016 року Печерський районний суд Києва виніс постанову про обрання В. Соркіну запобіжного заходу у вигляді арешту.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: