Чи носитиме вулиця Чайковського у Львові прізвище Сліпака? (Фото)

Він помер за Україну. Так про відомого оперного співака та патріота своєї землі Василя Сліпка й донині згадують всі, хто переймаються долею Героїв навіть після їхньої смерті.

Орден «За мужність» від Глави держави і оберемки квітів під час прощання. Віддати шану людині зі світовим ім’ям кілька тижнів тому прийшли сотні співвітчизників і друзів.

Аби ж і рідне місто пам’ятало про свого Героя, тут ініціатори вирішили перейменувати на його честь вулицю Чайковського. Дивись.info поспілкувалася з Василем Молдованом – автором відповідної петиції, яка, власне, і покликана нагадати міським посадовцям про постать Василя Сліпака в історії України.

12250054_942558185790591_274025043740606117_n

— Як виникла ідея перейменування вулиці Чайковського на Василя Сліпака і чому саме ця вулиця?

— Після прощання з загиблим Василем Сліпаком в Гарнізонному храмі Львова, захотілось дізнатись більше про цю людину. Почав шукати в Інтернеті його інтерв'ю за останні роки, подивився десь 5 різних. Сказати, що я був вражений, не сказати нічого. Це важко описати словами. Хто хоче - той дізнається і зрозуміє мене. Це звісно емоції, але точно скажу одне - забути цю яскраву постать, яка буквально рвала всі шаблони, означає програти на всіх фронтах, програти як нація самим перед собою.

На жаль, останніми роками все більш вживаною фразою пересічного українця стає «Герої не вмирають», а шо ще сказати, коли просинаєшся кожного дня під монотонне бубоніння речника АТО із цифрами загиблих. Не хочу здатися песимістом, але герої таки вмирають. Вмирають в той момент, коли про них забувають, а забуваємо ми одразу, на наступний день, на жаль. Бо наступний день приносить все нових і нових. Далі вони лишаються хіба в пам'яті рідних і на безкінечних дошках пошани, як от в Гарнізонному храмі. Так і з'явилась ідея, а чому б не назвати його іменем вулицю в його рідному місті Львові. Чому вулиця Чайковського? В той момент мені здалось це найбільш логічним, а яку ще вулицю назвати іменем оперного співака, як не ту, що веде до консерваторії і на якій розташована обласна філармонія. Зрештою називати аналогічні вулиці іменами великих місцевих митців є широкою практикою в світі.

Сама суть називати вулиці іменами видатних людей - це намагання донести до сучасників ті цінності і якості, які були притаманні цій людині, дати їм приклад до наслідування.

Я програміст, мистецтвознавство - не сильна моя сторона сторона. Скажу відверто - я не впевнений, що коли-небудь чув музику Чайковського. Але спробую коротко порівняти. Чайковський - великий російський композитор, дідо якого народився в Україні.  Василь Сліпак - українець, львів'янин, видатний оперний співак, переможець численних міжнародних конкурсів. Покинув Україну та співав у Французькій опері, проте в найважчий для країни час залишив забезпечене життя і став на її захист.

Не знаю, як для кого, а для мене вибір очевидний. Зрештою, я розумів, що можуть бути різні точки зору, тому в петиції чорним по білому написав «На розгляд петиції запросити всіх охочих шляхом повідомлення в ЗМІ».

—  Чи спілкувалися Ви з рідними або ж друзями Василя Сліпака про таку ініціативу і як вони н неї реагують?

— Ні, не спілкувався, не маю контакту з родичами. Їх думка звісно важлива, але Василь Сліпак і пам'ять про нього більше їм не належить. Після смерті він є надбанням всіх українців. Він - Герой України. Скажу більше: аналізуючи ті невеликі фрагменти його життя, які задокументували журналісти, з впевненістю на 100% можу сказати, сам Василь Сліпак був би проти такої ініціативи обома руками. Коли журналісти знімали якісь сюжети про нього, він завжди просив знімати не для піару, а для популяризації тих ідей і засад, які ним керують. Що ще раз підкреслює унікальність цієї людини. Не забувайте, він співак, а для співака овації, мабуть, найважливіше.

— Петиція набрала майже 200 голосів. Необхідно ще як мінімум 800, аби вона була подана на розгляд. На вашу думку, чи реально зібрати таку кількість «за»?

—  За законом всі петиції розглядаються: і ті, які набрали 1000, і ті, які набрали 1 голос. Різниця в процедурних моментах. Взагалі сама ідея петицій хороша, але її реалізація, як все у нас. Люди дуже часто не розуміють, як зареєструватись і проголосувати, особливо старше покоління. Одних тільки поширень мого поста з петицією на Фейсбуці є майже 700 і ще понад 300 безпосередньо з самого сайту петиції. Про що це свідчить? Люди підтримують, але через непродуману систему не голосують.

— Якщо ж петиція не набере необхідної кількості голосів, чи продовжуватимете працювати в цьому напрямку і як саме?

— Так, буду. Намагатимусь контролювати це питання в подальшому. Я не надто хорошої думки про нашу міську раду, але я думаю там цю ідею теж підтримають.

— Які ще були ідеї щодо вшанування пам’яті Василя Сліпака?

— Способів є безліч. Знаю, шо журналісти і режисери зараз знімають документалку про нього. Але спосіб не важливий, важливо, щоб ця пам'ять була. Якщо майбутні українці будуть виховуватись на прикладі отаких Василів Сліпаків, то країна буде зовсім іншою. І ці жертви будуть не марними.

Спілкувався Олег ГАЛІВ

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: