Ян Томаш Ґросс, Кай Струве та Тімоті Вайт продовжать «Єврейські дні у Ратуші» цього тижня

Серію лекцій та дискусій «Єврейські дні у Ратуші» цього тижня продовжать професор Ян Томаш Ґросс зі США, німецький історик Кай Струве та професор Міського університету Нью-Джерсі Тімоті Вайт.

Нагадаємо, цього року події у межах «Єврейських днів у Ратуші» об’єднано темою спільнот, середовищ та держав у спірних містах ХХ століття. Усі лекції розпочинаються о 19:00. Локація – ресторан «Ратуша» (пл. Ринок, 1). Забезпечено синхронний переклад на українську мову. Вхід на усі події – вільний.

У вівторок, 19 липня, професор Прінстонського університету Ян Томаш Ґросс прочитає лекцію «Революція зовні, окупація зсередини?», під час якої проаналізує свідчення, архіви та дискусії про радянізацію 1939-1941 років. Під час лекції дослідник розкриє окремі аспекти радянізації Західної України та Західної Білорусі. Окрема увага буде приділена радянській політиці щодо національних груп і різним формам репресій щодо місцевого населення. Після лекції відбудеться розмова з проф. Ґроссом про те, яким чином нові дослідження та архівні документи доповнюють, а може й змінюють те, що було написано на основі тисяч свідчень людей?Розмову вестимуть історики др. Софія Дяк (Центр міської історії) та др. Мейгілл Фаулер (Стетсонський університет, США).

У середу, 20 липня, заплановано лекцію професора Кая Струве з Галле-Віттенберзького університету імені Мартіна Лютера (Німеччина). Дослідник запропонує усім охочим проаналізувати доволі вузький проміжок в історії Львова – літо 1941 року. У своїй лекції «Літо 1941: війна, окупація та насилля у Львові» професор Струве розповідатиме про погром 1 липня 1941 року, який і досі є одним з найбільш складних серед спірних питань українсько-єврейських стосунків часів Другої світової війни. Науковець представить результати вивчення джерел про насилля проти євреїв у Львові 1 липня і впродовж наступних днів і тижнів, а також проаналізує роль і мотиви різних груп, які брали участь у ньому, зокрема, німецької поліції й війська, української міліції та цивільних осіб.

У четвер, 21 липня, перед львів’янами та гостями міста виступить професор Тімоті Вайт з Міського Університету Нью-Джерсі. Цей дослідник провів чимало міських прогулянок (walking tours) для студентів і туристичних груп у Нью-Йорку і Джерсі-Сіті, а нещодавно також у Куско, Мадриді, Барселоні, Афінах і Шанхаї, навчаючи відповідних курсів закордоном. У своїй лекції «Прогулянки містом і складні теми минулого» др.Вайт покликатиметься на свій досвід екскурсовода й фахівця з публічної історії від 2000 року. Саме через це зацікавлення йому часто доводилося говорити на складні теми, як то расова ворожнеча, витіснення сусідства (neighborhood displacement), джентрифікація та пам'ятники, а також про теми, пов’язані із Голокостом і Катинню. Кожен раз, коли така тема виринає під час екскурсії чи лекції, це викликає абсолютно різні реакції й почуття у студентів і туристів. Науковець розгляне джерела такого напруження і представить стратегії, як поводитися з ними з погляду фахівця публічної історії. Він також прокоментує деякі приклади складної публічної історії у Львові, проводячи паралелі між українською і американською публічною історією.

 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: