«Психоделічне» мистецтво представили у галереї «Дзига» (фото)

untitled11

У п’ятницю 15 липня у галереї «Дзига» відкрилася виставка чернігівського художника Дмитра Куровського «Горизонт залишається чистим». Художник є учасником чернігівського панк-рок гурту Фоа Хока.

«Дмитро Куровський — український художник і музикант, лідер мультимедійної формації Фоа-Хока, який вже багато років працює на перетині стилів neo-pop та psychedelic art, безперервно експериментує з новими техніками і матеріалами», - з анотації виставки.

На виставці представлено роботи останніх десяти років, виконані у різних техніках – олійний, акриловий живопис, колаж та цифрове мистецтво.

У творчості Дмитра Куровського основними мотивами є  переосмислення образів популярної культури: це популярні особи у музиці та кіно, та побутові предмети, що оточують кожну людину. До слова, зазначимо що ці ікони музики та кіно художник повертає із 70-х та 80-х років. Це творці тих чи інших напрямків у музиці, які безпосередньо вплинули на формування творчої особистості художника. У його творчості впізнаємо і певний «роковий експресіонізм», мультимедійну психоделію і відголоски пост-панкової культури.

У музиці захоплюється творчістю таких музикантів як Слай Стоун (фанк), Джордж Клінтон (соул, фанк, психоделія, рок), Лі “Scratch” Перрі (реггі, даб), Кінг Таббі (рутс і даб), під впливом останнього виникають колажні образи. Всіх цих персонажів можна зустріти на картинах Дмитра Куровського.

untitled

Музичну тему продовжують роботи «Genesis P.Orridge» (постпанк, винахідник стилю індастріал в музиці, майстер перфомансу), «Rammellze» (музикант, майстер перфомансу, графіті, скульптор, теоретик мистецтва), «Том Джонс, Енджальберт Хампереднік та Френк Сінатра зводять на престол Елвіса Преслі», «Зціли мене, якщо зможеш» (із портретом Майкла Джексона) та ін. Твори виконані у стилі психоделічного поп-арту із експресіоністичним відтінком. Колористика робіт дуже яскрава – це майже кислотні рожеві, зелені, червоні, жовті, сині барви. Всі ці «портрети» нагадують ілюстровану енциклопедію андеграундової культури сімдесятих.

Серед інших тем, які прозвучали у назвах робіт це «Моральні принципи», «Лихоманка повного місяця», «Алгоритм з’їсть тебе», «Особливі стосунки», «Невловиме життя», «Нагромадження чудес», «Провітрювання мізків», «Так багато ніжності на землі», «Поріг самообману», «Відлуння істини», «Фрітьйоф Нансен. Кольорове обмороження» та ін.

Доповненням виставки стала музично-візуальна лінія проекту, складовою якого є серія  відеоробіт київських режисерів Олега Чорного та Генадія Хмарука (Sampled Pictures), поєднаних із музикою Фоа-Хока. П’ятнадцятирічний спільний творчий доробок налічує понад два десятки експериментальних відеокліпів, які були представлені на різних міжнародних фестивалях.

Представлені на виставці твори із їхньою ядучою колористикою, персонажами, колажами, музикою створюють враження швидкого перегляду телевізора у якого зламаний кінескоп. Нагадують нам про «пустоту» інформації, яка потрапляє до нашого мозку, як наркотик, що змінює нашу свідомість до психоделічного стану.

«Творчість Дмитра Куровського є одночасно своєрідним вираженням ідейного змісту українського рок-андерграунду та рецепцією болючої і драматичної сучасності, яка попри все залишає надію на краще майбутнє».

Мар’яна МАКСИМІВ

Фото з авторського сайту Дмитра Куровського

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: