ВБ не має наміру розпочинати процедуру виходу з ЄС у 2016 році

Велика Британія цього року не активуватиме статті 50 Лісабонського договору, яка офіційно запускає процес виходу країни з Європейського Союзу та визначає правила цього виходу, заявив юрист уряду країни Джейсон Коппел у Високому суді.

 
Фактично це означає, що Британія не має наміру розпочинати формальний вихід з ЄС цього року, зазначає Інтерфакс з посиланням на ВВС.

 
Раніше британський прем'єр-міністр Тереза Мей уже заявляла, що стаття 50 Лісабонського договору не має бути задіяна цього року.
Поки що ця стаття не була застосована жодного разу. Раніше деякі прибічники Brexit заявляли, що негайно розпочинати юридичний процес виходу необов'язково, і пропонували перед цим провести неформальні дискусії з іншими членами ЄС і Єврокомісією для того, щоб врегулювати основні питання та погодити часові рамки.
Представники ЄС попереджали, що не провадитимуть якихось переговорів із Лондоном на цю тему доти, доки Великою Британією не буде введена в дію стаття 50 Лісабонського договору.

 
У Британії також звучали заяви про те, що стаття 50 не має бути задіяна до президентських виборів у Франції та парламентських виборів у Німеччині (обидва голосування мають відбутися в 2017 році), щоб Brexit не ставав темою передвиборної агітації в цих країнах.

 
Велика Британія може формально запустити дію 50-ї статті, оголосивши про це або у письмовій формі, або усно. При цьому немає повної ясності стосовно того, чи може прем'єр-міністр зробити це самостійно або ж подібне рішення має ухвалювати парламент країни.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: