Митець Валерій Мартинчик вперше презентуватиме свій живопис у Львові

e6261784-a0ac-45b6-90e5-38b5f9ca89e4

20 липня 2016 року, о 16.00, у головній будівлі Національного музею у Львові ім. Андрея Шептицького (пр. Свободи, 20) відбудеться відкриття виставки живопису Валерія Мартинчика (Лондон, Великобританія). Валерій Мартинчник вперше презентує власний творчий доробок в Україні. Митець широко знаний у світі й виступив експонентом численних виставок в Англії, Франції, Німеччині, Естонії, Росії та ін.

20 липня 2016 року, о 16.00, у головній будівлі Національного музею у Львові ім. Андрея Шептицького (пр. Свободи, 20) відбудеться відкриття виставки живопису Валерія Мартинчика (Лондон, Великобританія). Валерій Мартинчник вперше презентує власний творчий доробок в Україні. Митець широко знаний у світі й виступив експонентом численних виставок в Англії, Франції, Німеччині, Естонії, Росії та ін.

В.Мартинчик народився 1948 року у Білорусії (тоді у складі СРСР). 1965 року розпочав навчання в Мінському державному коледжі мистецтв. Втім того ж року був вимушений припинити студії через «неформатність» творчості з огляду на офіційну доктрину соціалістичного реалізму. Та незважаючи на це, художній фах у радянському виші митець все ж здобув, вступивши через рік до Білоруської державної академії мистецтв (1967 – 1972). По закінченні академії почав працювати за спеціальністю.

Естетична та ідейно-світоглядна платформа творчості художника закладалась середовищем «шістдесятників» із їх зорієнтованістю на прогресивні мистецькі процеси у західному суспільстві. В.Мартинчик зацікавився радянським авангардом 1920–1930-х рр. й звернувся до цього творчого напряму, щоправда, вже в інших історичних реаліях. У цей період після нетривалої хрущовської «відлиги» наступає реакція 1970-х рр. із її ригористичним моніторингом творчості митців на предмет ідейно-формальної відповідності соцреалізму. Для В. Мартинчика цей час став по-своєму визначальним. Він почав працювати у власному стилі, що виразно дисонував із офіційними догматами соцреалізму й міг існувати лише як вияв і продукт андерграунда.

 

1987 року в період лібералізації політичних і культурних процесів у радянській Білорусії художник організував і став очільником першого угрупування білоруських митців-нонконформістів «Форма». Виступив співорганізатором виставок цього мистецького об’єднання (1987 – 1989). Від 1990 року Валерій Мартинчик живе і творчо працює у Лондоні. Є активним учасником виставкового процесу.

До експозиції виставки у Національному музеї у Львові ім. Андрея Шептицького увійдуть роботи, що презентують ретроспективу творчості митця.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: