На Львівщини створять скрінінгові центри для діагностики онкозахворювань у жінок

На Львівщині створять 5 скрінінгових центрів для діагностики захворювань раку молочної залози та раку шийки матки у жінок на ранніх стадіях.

 

Спеціальні центри обладнають у Дрогобичі, Самборі, Червонограді, Стрию та Львові. Такі заходи передбачили у рамках субпроекту «Онкопревенція та впровадження активних протипухлинних технологій у Львівській області».

Про це під час прес-конференції у середу, 20 липня, повідомив директор департаменту охорони здоров’я Львівської обласної державної адміністрації Богдан Чечотка.

За словами директора департаменту, субпроект реалізовують у рамках проекту Світового банку «Поліпшення охорони здоров'я на службі у людей», який діє в Україні з 2015 року. Загальна його вартість – понад 200 мільйонів доларів. На Львівську область розподілили близько 10 мільйонів доларів.

«Більшість коштів скеровуємо на придбання сучасного обладнання для онкологічного та скрінінгових центрів. Ці центри діятимуть на базі медичних установ, які мають найбільший показник відвідування пацієнток, - зазначив Богдан Чечотка. - Йдеться зокрема про пологові, гінекологічні та консультаційні відділення. Підготовку цих відділень ми розпочали ще минулого року. Запрацюють вони цього або наступного року, коли будуть обладнані необхідною технікою. Також у рамках проекту передбачили навчання близько 400 лікарів».

Консультант з управління субпроектом Онкопревенція та впровадження ефективних протипухлинних технологій у Львівській області Христина Пак додала: «Важливим напрямком також є створення електронної бази даних для всіх жінок Львівщини, яка дасть змогу на основі статистичних даних робити висновки».

Зазначимо, на Львівщині щорічно рак молочної залози виявляють у 800 жінок. А захворюваність на рак грудної залози з 2000 р зросла майже на 30%.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: