«Наше вугілля ігнорують», – шахтарі Львівщини мітингують у Києві (Фото)

IMG_0157

До Києва приїхали шахтарі із різних регіонів України, щоб домогтися виплат боргів із заробітної плати, введення мораторію на закриття державних шахт та скорочення робочих місць.

На Бессарабській площі зібрались близько двох сотень гірняків. 

Євген Марусенко разом із п'ятнадцятьма колегами приїхав з міста Вугледар Донецької області. У чоловіка на шахті уся сім'я: і він сам, і дружина, і син.

«У нас заборгованості із зарплати, та і лаву (гірничу виробку - ред.) нам би запустити, щоб добувати далі вугілля, підвищити продуктивність. Травневої зарплати нам віддали тільки 33% всього. Люди пішли на зустріч підприємству - пішли в неоплачувані відпустки, щоб хоч закупити бензин», – розповідає Євген Марусенко, голова незалежної спілки гірняків ДП «Шахтоуправління «Південнодонбаське №1».

Вимагають у депутатів прийняття закону, який би підтримав шахти та дозволив далі видобувати вугілля. Серед вимог гірняків також відновлення виробничого потенціалу підприємств Донбасу та зниження залежності від вугілля з окупованих територій.

«Ще до Насалика вугілля привозили з «ДНР», «ЛНР», а в цей час свої ж державні шахти за позовами товариша Ахметова відключені від електрики, стоять і не можуть працювати. Така історія в «Красноармійськвугіллі» і «Селидіввугіллі». До січня 2015 року в нас існував мораторій на банкрутство державних вугільних підприємств, зараз депутати його категорично відмовляються продовжувати, і будь-яка фірмочка може за копійчаним позовом зупинити копійчане підприємство», – розповідає Василь Пробачай з Незалежної профспілки гірняків України.

За словами представників гірничих профспілок вугілля везуть із окупованих територій, замість того, щоб брати його на державних шахтах, підконтрольних Україні. Наводять приклад: є дві електростанції, обидві у Донецькій області, тільки одна на підконтрольній території, а інша – в «ДНР». Вугілля на українську електростанцію везуть із «ДНР», а на «ДНРівську» – з України.

Схожі проблеми і у працівників вуглевидобувної промисловості із західних регіонів. На збагачувальній фабриці у Львівській області затримують зарплатню на чотири місяці.

«Наша збагачувальна фабрика не повністю завантажена. Щоб виходити на нульовий баланс, нам треба переробляти 150 тисяч тонн вугілля за місяць. Ми можемо і більше, щоб заробляти  більше і не потребувати дотацій», – розповідає Наталія Барна, працівниця ПАТ Львівська вугільна компанія.

«Електростанції в Бурштині і Добротворі не можна було віддавати в приватні руки, як віддали Ахметову. Наш вугільний басейн ігнорують і женуть вугілля зі сходу. Не беруть жодного вагону нашого вугілля. Все лежить на складах. Через це і шахтарі не мають зарплати, і ми не маємо зарплати», - бідкається Ірина Маїк, зі ДП «Львівська вугільна компанія».

З Львівщини до Києва прибули два автобуси з шахтарями. Про це розповів Михайло Козибрід, заступник голови Незалежної профспілки гірників Львівщини.

«Учора ввечері, об 23 годині, до столиці вирушили два автобуси з гірниками, які сьогодні беруть участь у протестах. Серед наших вимог впровадження мораторію на закриття державних шахт та скорочення робочих місць, погашення заборгованості заробітної плати та обов’язкових виплат, а також негайне відсторонення від займаних посад осіб, причетних до тінізації ПЕК, а також викорінення з Міністерства енергетики та вугільної промисловості системи «смотрящих». Вжиття заходів для зниження залежності від вугілля, що постачається з окупованих територій, РФ та ПАР», – сказав Михайло Козибрід.

Він також зазначив, що, крім вимог, які стосуються шахтарів, є й ті, що зачіпають практично кожного, а саме: відмова від підвищення комунальних тарифів, зокрема цін на газ, а також відмова від оподаткування пенсій працюючих пенсіонерів.

Як писала ІА «Дивись.info», лідер Незалежної профспілки гірників України, голова Конфедерації вільних профспілок України Михайло Волинець вважає, що в Україні відсутній соціальний діалог між владою і громадянським суспільством, а в Міністерстві енергетики та вугільної промисловості точаться підкилимні ігри, коли державні шахти збирають закривати, навіть не оголосивши список підприємств, які підуть під ключ. А в той час, коли Україна закуповує вугілля в ПАР, РФ, з нелегальних копанок на окупованому Донбасі, власне вугілля горить на складах.

Юлія СТАРОДУБОВА, Оксана ДУДАР

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: