Не тільки пампухами, шоколадом, та іншими святами для шлунку може потішити Львів

IMG_7779

Цими вихідними пройшов ХІ фестиваль Ніч у Львові – чергова порція відпочинку для душі та потужна порція культурного дозвілля на всі смаки.

Львів’яни та гості міста мали можливість відвідати протягом вечорів 15-17 липня близько 50 різних локацій. Такою пропозицією скористалися 33 тисячі глядачів. Це традиційний промоційно-туристичний проект, який відкрився на Площі Ринок звучанням органу просто неба. Серед інших масштабних переглядів відзначимо світлове мапінг-шоу,  ніч на Святоюрській горі у митрополичих садах, різні екскурсії по Львову та інше.

IMG_7712

Фото Микита Печеник

Серед інших, більш затишних локацій, чільне місце посідають події у львівських музеях. Зазначимо, що на початку оголошення програми фестивалю лише декілька музеїв подали заявки на участь, а вже за два дні до його початку  почали долучатися і інші.

Музеї пропонували різні програми від подовжених годин роботи  та тематичних екскурсій до спеціальних програм та майстер-класів. Найбільше пропозицій для дозвілля запрезентував Національний музей у Львові.

У відділі Українського мистецтва на вул. Драгоманова, 42 у другий день фестивалю пройшов цікавий майстер-клас з виготовлення власної грошової купюри за взірцями української валюти початку ХХ ст. У неділю 17 липня  тут відбулося «Partyart» із майстер класом живопису, скульптури та дитячою творчістю. Просто в експозиційних залах поряд із експонатами, митці Денис Шиманський, Тарас Попович, Таня Боричок вчили ліпити та малювати, під музику @djbiganski.

У суботу, 16 липня, ще один відділ НМЛ ім. А. Шептицького, меморіальний музей Олекси Новаківського, пропонував відвідувачам тематичну екскурсію. Музей Грушевського пропонував заглянути на тематичній екскурсії у потаємні куточки львівської вілли Грушевських.

Фото Facebook

Фото Facebook

Ще один меморіальний музей Соломії Крушельницької підготував два музичних вечори у своїх залах: «Вечір у романтичному стилі» та «Сторінками львівського ретро» із Лілією та Орестом Кострубою та іншими музикантами.

Екскурсію підземеллями Домініканського монастиря «В гостях у князя Лева» підготував Музей історії релігії.

Музей етнографії та художнього промислу запрошував на експозицію, присвячену старовинним годинникам.  У інтерактивному музеї D.S. Таємна аптека відвідувачам показували виставу про золоту любов та смішну трагедію львівського алхіміка.

Фото Facebook

Фото Facebook

Цікаве обрядове дійство розгорталося у Музеї народної архітектури та побуту «Шевченківський гай», львів’ян та гостей міста, які завітали до скансену 16-17 липня, запрошували  потрапити у чарівність звичаїв та обрядів, які були поширені під час святкування Петра і Павла. Кожен зміг стати учасником «Петрування» – колоритної забави із вбиранням основного атрибуту свята – вільхи, з музикантами, автентичними танцями, обрядовим частуванням.

У Львівській національній галереї мистецтв відбулося поетично-музично-мистецьке дійство, завдяки гурту «Три кроки в ніч», картині німецького художника- романтика Карла Фрідріха Шинкеля «Захід сонця» та науковому працівнику Олександрі Калініченко, яка провела коротку екскурсію.

У Львівському Палаці мистецтв 16-17 липня відбулася акція «Ноктюрн»  ніч у музеї, вона об’єднала кілька подій у рамках виставки, яка стала центральною  мистецькою подією липня. У суботу відбувався кінопоказ фільму «Ашик-Керіб» (реж.Сергій Параджанов), кураторська екскурсія Павла Гудімова, концерт музичного гурту «Запаска», перформанс художника Андрія Хіра «Бетлегем», екскурсія Поліни Ліміни. У неділю відвідувачі мали можливість переглянути ще один фільм С.Параджанова «Колір граната», послухати лекцію Андрія Хіра «Тіні забобонів» та  кураторську екскурсію Павла Гудімова.

IMG_7795

Фото Микита Печеник

Завершальною подією фестивалю та самої виставки «Тіні забутих предків», став перфоманс художника Анрія Хіра «Бетлгем».

Про всі локації, а їх було понад 140, у рамках фестивалю неможливо написати. Зазначимо, тільки що для музеїв такі акції є надзвичайно важливими, адже дозволяють показати свої  колекції широкому колу глядачів.

Фестиваль презентував найрізноманітніші сторони митецького життя міста Львова на вулицях, в кав’ярнях, в  музеях, в театрах, у концертних залах. А кількість відвідувачів різних локацій підтвердило тезу про те, що Львів є столицею культури, і не тільки «пампухом» єдиним може вітати своїх мешканців та гостей міста...

Мар’яна МАКСИМІВ

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: