Територія навколо костомельного комбінату отруєна амонієм (документ)

kistky-7-630x420

Грунти навколо скандального Жовківського ветсанзаводу, більше відомого як костомельний, забруднені амонієм. Про це свідчать аналізи, проведені Державною екологічною інспекцію у Львівській області.

kistky-15-630x420

Нагадаємо, у лісі, навколо костомельного заводу, що у двох кілометрах від Жовкви, активісти знайшли кілька могильників із залишками тварин. Крім того, з’ясувалося, що навіть те, що потрапляє на підприємство для подальшої утилізації, переробляється не так, як би мало. Кістки із залишками плоті зберігають просто неба, а потім так само, просто неба, їх спалюють. Хоча мали б це робити у спеціальних печах-крематоріях. Підприємство ж має бути обладнане фільтрами, які не дозволяють шкідливим речовинам потрапляти в повітря. На ділі ж – цілковита антисанітарія. Територією і навколо неї сновигають щурячі зграї, не кажучи вже про ворон та мух.

Хоч від могильників навколо заводу керівництво й відхрещується, мовляв винуваті «невідомі особи», які сюди привозять рештки тварин (найближчий могильник – якраз через дорогу від головного входу на костомельний), активісти переконані, що саме підприємство закопує у лісі мертв’ятину, щоб зекономити на паливі, потрібному на утилізацію. Підтверджують це й мешканці околиць, які досі продовжують ходити у тутешній ліс по гриби та ягоди, бо не раз бачили вантажівку і трактор підприємства, які зсипали і загортали кістки, шерсть, пір’я тощо.

Зрештою на місце могильників прибули представники екоінспекції зі Львова, які у чотирьох могильниках відібрали проби грунтів. Аналізи показали, що у всіх захороненнях є підвищений рівень амонію.

Проба №1 була взята на могильнику площею 3600 м кв, за 300 м від костомельного заводу. Аналізи показали перевищення вмісту амонію у 6,6 рази. Проба №2 – на могильнику за 400 метрів від підприємства, площею 1200 м кв. Тут у грунті виявили, що амоній перевищує фонову пробу у 3,6 рази. Проба №3 була взята за 100 метрів від костомельного, тут могильник порівняно невеликий – 150 м кв, а перевищення амонію становить 2,3 рази. Натомість велике перевищення фонового показника зафіксували на найбільшому могильнику площею у 1225 м кв, який знаходиться через дорогу від ветсанзаводу. Тут виявили перевищення амонію у 5,2 рази.

13734717_1238516589546006_1786265172_n

Амоній – продукт розпаду речовин тваринного походження. Тобто аналізи тільки підтвердили той факт, що у лісі закопували залишки тварин, які зараз активно гниють і розкладаються, отруюючи все довкола.

«Амоній знищує грунти. Те, що аналізи виявили його підвищений вміст, означає, що там у будь-якому випадку вже не можливо щось вирощувати. Оскільки все вирощене на цих грунтах теж міститиме амоній. Відтак він потрапить в організм і завдасть йому шкоду», – пояснив начальник Державної екологічної інспекції у Львівській області Микола Маланич.

Тим часом багато мешканців околиць продовжують збирати у лісах гриби та ягоди, неподалік знаходяться поля з городиною, а також велетенське соняшникове поле, яке тягнеться мало не до самого заводу.

Крім того, Микола Маланич зауважив, що амоній може потрапити й у підшкірні води. А його рівень різко зростає у грунті після дощів, які прискорюють процеси гниття і розкладання. До речі, відбір грунту робився за дуже теплої і сухої погоди, тому екоінспектори сьогодні знову виїхали на місце для повторного відбору проб, адже кілька днів поспіль йшли сильні дощі.

Теоретично забруднені амонієм грунти можна очистити.

«Є відповідні технології, є відповідні підприємства, які цим займаються. Спочатку проводяться дослідження, потім знімається грунт, пропускається і очищається. В Україні є підприємства, які очищають грунти навіть від забруднення нафтомаслопродуктами», – зауважив Микола Маланич.

Крім аналізів грунтів, Жовківська саепідслужба мала б відібрати проби повітря і теж зробити їхній аналіз, адже останнім часом почастішали скарги місцевих мешканців на самопочуття. Чому чиновники з цим зволікають, наразі невідомо…

Оксана ДУДАР

 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: