Воєнний стан в Україні: бути чи не бути

РНБО може внести до порядку денного питання щодо введення воєнного стану, заявив секретар ради нацбезпеки і оборони Олександр Турчинов. За його словами до цього спонукає погіршення ситуації на сході, зокрема значні втрати серед наших військових.

Втім експерти до перспектив введення воєнного стану ставляться скептично. Голова правління Центру прикладних політичних досліджень «Пента» Володимир Фесенко зазначає, що такі заяви час від часу Турчинов  робив і раніше.

«Вони були і торік, але йшлося не проведення воєнного стану а лише про таку можливість, що у разі потреби він може бути введений. Не йдеться про те, що Турчинов вже завтра обіцяє ввести воєнний стан. В даний момент, на мій погляд, немає таких підстав. Турчинов про це каже в профілактичних цілях, з огляду на загострення ситуації на сході. Не варто очікувати в нас того, що відбулося у Туреччині, цього не буде. Турчинов іноді любить погратися такими войовничими заявами.  Вони притаманні не тільки йому, а й іншим лідерам «Народного фронту», вони люблять виступати з войовничими заявами», – каже Володимир Фесенко.

Експерт Українського незалежного центру політичних досліджень Юлія Тищенко вважає, що заява Турчинова – швидше певні сигнали як міжнародним партнерам, так і українським політикам.

«Про потребу введення воєнного стану говорилося давно, але з різних причин цього зроблено не було. В парламенті є сили, які виступають за це, зокрема «Самопоміч», яка вказує, що потрібно визнати «ДНР-ЛНР» окупованими територіями, щоб не здійснювати політичні положення Мінських домовленостей. Заява Турчинова, з одного боку, може бути викликана ескалацією конфлікту. Міжнародні партнери дедалі більше спонукають Україну до виконання Мінських угод, а Україна  наполягає, що вони неможливі без забезпечення безпеки. Такого роду заява може ще раз підкреслювати позицію України і вказувати, що будь-які елементи тиску є неприйнятними. З іншого боку, потрібно говорити про внутрішньо український компонент. Ми не розуміємо до кінця, що мав на увазі Турчинов. Воєнний стан можна вводити як в окремих регіонах, так по всій країні. Якщо вводиться воєнний стан, ми не проводимо ніяких виборів. Це може бути також певне нагадування українським політикам, що є важелі впливу на цю ситуацію, тому що ані президентська  політична сила, ані «Народний фронт», який асоціюється з Турчиновим, не зацікавлені у проведенні дострокових виборів», – каже Юлія Тищенко.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: