Одеський припортовий завод на межі зупинки: аграрії залишаться без добрив

93_main

Одеський припортовий завод вперше за свою історію може бути зупинений – «Укртрансгаз» скоротив йому подачу природного газу до критичної позначки. Про це «Дивись.info» розповів директор підприємства Валерій Горбатко.

Одеський припортовий завод вперше за свою історію може бути зупинений – «Укртрансгаз» скоротив йому подачу природного газу до критичної позначки. Про це «Дивись.info» розповів директор підприємства Валерій Горбатко.

«Нинішній тиск газу в трубі не дозволяє говорити про повний технологічний цикл виробництва. Повноцінний випуск добрив при такій подачі газу неможливий», – говорить керівник ОПЗ.

18 липня представник «Укртрансгазу» повідомив на своїй сторінці у Фейсбуці, що відключення підприємства від поставок газу призупинено на період підписання контрагентом (ОПЗ) договору на покупку газу. Підприємство поставляє газ ОПЗ тиском 9 атмосфер при нормі 14 атмосфер. Цього  недостатньо для повноцінної роботи підприємства, кажуть на заводі.

Директор ОПЗ Валерій Горбатко розповів Дивись.info, що нинішня вартість природного газу, який поставляється НАК «Нафтогаз України», є збитковою для нього. На засувці підприємства вона становить 6336,7 грн за 1 тис. куб м. Собівартість тони аміаку при такій ціні становить $292 за тонну, тоді як ринкова ціна цього добрива на FOB, порт «Південний» в липні не перевищувала $250 за тонну. Невигідна економіка складається, за словами Горбатко, і по іншому добриву – карбаміду. Його випуск обійдеться ОПЗ в липні у $209, ринок закуповує це добриво по $180 за тонну. В результаті збиток ОПЗ від реалізації продукції в липні становитиме 91,4 млн грн, прогнозує керівник.

Виправити ситуацію можна. 19 липня Горбатко звернувся до голови Фонду держмайна Ігоря Білоуса з проханням розглянути можливість встановлення тимчасової спеціальної вартості газу для ОПЗ до приватизації підприємства, яка б вирівняла економіку підприємства і не дозволила йому загрузнути в збитках. Якщо ж спеціальний газовий тариф не буде встановлено, і не буде прискорений прихід інвестора, це призведе до неминучої повної зупинки заводу, консервації обладнання, скорочення персоналу і накопичення збитків, говорить Горбатко.

До повного виведення виробництва з ладу Одеський припортовий завод не вдавався навіть у найгірші кризові часи, коли цінова кон'юнктура на азотні добрива в світі була незадовільною. Зупинка ОПЗ залишить південні регіони країни без добрив напередодні осінньої посівної. Вже зараз аграрії шикуються в чергу за добривами, і в цьому регіони це єдиний постачальник азотних добрив.

ОПЗ щорічно здатний виробляти понад мільйон тонн аміаку і близько 900 тис. тонн карбаміду та перевалювати 4,3 млн тонн аміаку та 5 млн тонн карбаміду. В даний час це найпотужніший працюючий виробник азотних добрив в Україні. Підприємство унікальне тим, що має мінімальні витрати на транспортування продукції, тому що розташоване в порту «Південний», а також замикає на собі аміакопровід «Тольятті-Південний». Перевалка аміаку приносить підприємству приблизно 30% від загального доходу. Це найсучасніше підприємство азотної галузі з усіх, які працюють в Україні. ОПЗ працевлаштовує майже 4 тисячі працівників. Приватизацію ОПЗ перенесено на жовтень 2016 року.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: