Патова ситуація: на львівських шахтах зростають борги і падає видобуток

1187680

Станом на 25 липня борг перед шахтарями ДП «Львіввугілля» досяг 115 мільйонів. Водночас видобуток вугілля впав на 35%, а ДП «Держвуглепостач» переплатив за фактично непоставлене вугілля львівським гірникам 60 мільйонів гривень. Шахтарі ж погрожують протестами.

У вуглевидобувній галузі Львівщини склалася критична ситуація, з дня у день зростають борги як перед ДП «Львіввугілля», так і борги державного підприємства. Якщо станом на 1 січня борг із зарплати становив 26,3 мільйона гривень, то станом на 25 липня – 115 мільйонів. Натомість за енергоносії ДП «Львіввугілля» боргує 336 мільйонів гривень, перед вуглепостачальними компаніями – 35,3 мільйона гривень, за збагачення вугілля – 6,87 мільйона гривень, борг за податковими платежами станом на сьогодні ставить 893 мільйони. Водночас видобуток впав на 35%, а це значить, що ДП «Держвуглепостач» вже переплатило шахтарям за вугілля, яке наразі невидобуте.

«Півроку тому я приходив у міністерство і питав, де наші гроші, шахтарі тяжко працюють, а ви їм не хочете платити. А тут ситуація змінилася з точністю до навпаки... Є проблема видобутку. І треба вирішити, що робити, аби збільшити видобуток», – сказав голова ЛОДА Олег Синютка під час наради з керівництвом ДП «Львівугілля», директорами шахт та профспілковими лідерами.

Якщо керівництво ДП «Львіввугілля» намагається якось залагодити ситуацію, то профспілкові лідери більш категоричні, й у разі непогашення боргів погрожують перекриттям траси.

Нагадаємо, що 20 липня у Києві вже відбулася всеукраїнська акція протесту, на якій шахтарі вимагали, зокрема, впровадження мораторію на закриття державних шахт та скорочення робочих місць, погашення заборгованості заробітної плати та обов’язкових виплат. Зрештою, міністр енергетики і вугільної промисловості Ігор Насалик погодився на створення координаційної раду при Кабміні на чолі з віце-прем’єр-міністром із залученням відповідних необхідних керівників міністерств та відомств.

Проблема збільшення видобутку, за словами в.о.гендиректора ДП «Львіввугілля» Андрія Дяченка, має ту саму природу – брак фінансування і підтримки з боку держави. Щоб збільшити видобуток, треба запустити нові лави, а ціна питання запуску двох лав – 5 мільйонів, яких у підприємства нема. І навіть коли кошти надходять на рахунки, то керівник зобов’язаний скерувати їх насамперед на погашення боргів, а не на модернізацію обладнання чи запуск лав.

Однак до 1 серпня мають ввести у дію лаву на шахті «Степова». Це дасть змогу збільшити середньодобовий видобуток вугілля на 400 тонн. А введення в дію лав на шахтах «Великомостівська» та «Червоноградська» дозволить збільшити вуглевидобуток на 400 та 500 тонн відповідно. Таким чином на Львівщині планують збільшити середньодобовий вуглевидобуток до 6,5 тис тонн та забезпечити стабільну роботу підприємства.

Зрештою, як виявилося, із запуском лав зволікали й з іншої причини – не було вибухівки, адже заводи, які її виготовляли, знаходяться на окупованій території – у Донецьку і Красному Лучі.

Ось і виходить, що все обертається по колу: шахтарям не платять, бо нема вугілля, а вугілля нема, бо шахтарям не платять…

P.S.

1420447921_1400053981_1398779479_1392880504_92_full-1

На сьогоднішній день основним споживачем продукції ДП «Львіввугілля» є ДТЕК «Західенерго». Якщо ще у червні компанія Ахметова купувала у львівських гірників тільки 9 вагонів на добу, тобто 560 тонн, і склади ДП були переповнені, то нині ця цифра становить вже 25 вагонів або приблизно 1556 тонн – утричі більше. Крім того, у Кабміні розглядається питання з переведення ще кількох ТЕС з антрациту на газове вугілля. Зокрема йдеться про Зміївську ТЕС, яка неодноразово зупинялася або працювала одним блоком через нестачу палива. Пізніше було налагоджене надходження південноафриканського і російського вугілля, що дало можливість працювати мінімальним складом обладнання. Переведення ж ТЕС на газове вугілля відповідно вимагатиме й збільшення видобутку.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: