Коли львівські маршрутки обладнають кондиціонерами?

1

У 30-градусну спеку важко вийти на вулицю, не кажучи вже про «сауну» у громадському транспорті. Львів’яни, яким доводиться часто користуватися маршрутками, цікавляться, чому у салонах автобусів не встановлять кондиціонери.

«Автобусом їжджу щодня по кілька разів – на роботу і з роботи доводиться діставатися з пересадками. Зранку багато людей, і встояти в таку спеку там дуже важко, поки доїдеш до своєї зупинки, то сім потів витече», – розповідає 42-річна Галина.

Обладнати маршрутки кондиціонерами можна, пояснюють перевізники, але це потребує значних коштів. Придбати і встановити кондиціонер в один автобус як мінімум вартує від 2-3 тисяч доларів, залежно від марки, кажуть автомайстри.

«Натомість ми маємо власні витрати на ремонти і пальне та не можемо підвищувати вартість проїзду, бо розуміємо, що зарплати у людей і так невеликі. А в літній період кількість пасажирів зменшується, тому кондиціонери не окупляться. Тим більше коли масовою стала проблема підроблених пільгових посвідчень», – пояснює Степан Коцан, керівник підприємства-перевізника «Фіакр-Львів».

Приватні перевізники стверджують, що в умовах, у яких підприємства працюють сьогодні, вкладати у транспорт надто ризиковано.

«Ми не знаємо, чи залишимося на ринку, наприклад, через місяць. Адже умови, які диктує нам міська влада, дуже нестабільні, і розірвати договір вона може в односторонньому порядку, за власним бажанням. Тому, до прикладу, купувати в кредит автобус, який коштує мільйон гривень, а завтра опинитися без роботи – ніхто не хоче. Якби влада пішла нам назустріч, тоді виграли б усі», – розповідає Степан Коцан.

На підприємстві «Успіх БМ» кажуть, що кондиціонери в маршрутках можливі

Але з впровадженням електронного квитка.

«Із введенням в дію електронного квитка зміниться система обігу коштів за надання транспортних послуг. Водій не збиратиме гроші за проїзд, адже пасажири оплачуватимуть картками. Ці кошти надходитимуть на рахунок комунального підприємства, яке, відповідно, оплачуватиме нам нашу роботу. А це сприятиме тому, що перевізник, при прозорій системі впровадження е-квитка, матиме змогу інвестувати у транспортну галузь міста. Відповідно пасажири отримуватимуть послуги  вищої якості», – коментує Юрій Мельник, директор підприємства «Успіх БМ».

Тим часом львів’яни зареєстрували електронну петицію з проханням встановити кондиціонери в автобусах. «Запровадити роботу кондиціонерів у громадському транспорті, що купується, чи капітально ремонтується для міста. Адже комфорт львів’ян та гостей міста є передусім. Навіть в нових трамваях «Електрон» поїздку містом назвати комфортною не можна!», – йдеться у петиції.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: