Шість років без Миколи Мозгового. Мандруючи сторінками життя народного артиста (Фото, відео)

mozgovy1

30 липня 2010 року не стало відомого естрадного співака, композитора, народного артиста України Миколи Мозгового, пише Дивись.info.

0

Українець  із великої літери. Так найчастіше згадують Миколу Мозгового друзі та рідні. Уродженець села Сарнів Хмельницької області, митець Микола Мозговий став чи не найпопулярнішим виконавцем української пісні, слава про якого не гасне навіть після смерті.

Композитор був лауреатом низки республіканських, всесоюзних та міжнародних конкурсів. Закінчив Київську державну консерваторію ім. П. І. Чайковського, професійний співак, композитор, написав чимало пісень, віршів, які стали популярними. У 1985 році удостоєний почесного звання «Заслужений артист України».

1971–1994 — соліст «Укрконцерту». У 1974-75 роках — художній керівник ВІА «Беркут» (Івано-Франківськ).

У 1993 році за великий особистий внесок у розвиток і збагачення української культури, високу професійну майстерність Мозгового М. П. удостоєний звання «Народний артист України».

З 1993 року Мозговий М. П. очолює Український мистецький фонд імені В. Івасюка. Був засновником і незмінним головою журі двох міжнародного телевізійного фестивалю «Пісня буде поміж нас», фестивалю сучасної української пісні ім. Володимира Івасюка (м. Чернівці) та фестивалю «Море друзів» (м. Ялта), в межах яких проводяться конкурси молодих виконавців сучасної естрадної пісні.

А ще - Мозговий автор пісень на слова українських поетів. Серед визначних творів, зокрема, «Зачаруй нас, любов» (сл. В. Герасимова), «Минає день, минає ніч» (сл. Ю. Рибчинського), «На щастя, на долю» (сл. М. Ткача), «Серце скрипки» (сл. В. Герасимова), «Тополиний край» (сл. В. Крищенка). Виконував Мозговий і пісні, слова до яких писав самостійно. Це - і «Край, мій рідний край», і «Моя перша любов», і «Спомин», і «Горянка», а також композиція  «Ти пригадай».

На жаль, у 2010 році серце композитора не витримало. Та пам'ять про Миколу Мозгового назавжди залишиться в історії України.

«Дорогі мої, друзі... 30 липня 6 років, як Він пішов у Вічність...Він був і є найкращий... В ньому ніколи не було рагулізма, жлобства, шароварщини, фальші.. Тільки талант, смак, кураж, патріотизм, кохання та любов до всіх і всього.», - написала на своїй сторінці у Facebook дочка Миколи Мозгового Олена.

Вашій увазі одна із найвідоміших композицій митця:

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: