Чи стане Жовква «7 чудом України» в номінації історичні міста та містечка (фото)

Церква_Серця_Христового_в_м._Жовква

В рамках цьогорічної загальнонаціональної акції у номінації «7 чудес України: історичні міста та містечка», з 1 червня по 25 вересня стартував завершальний етап цього конкурсу. В результаті попереднього відбору у фінал цієї номінації увійшло 21 історичне місто, серед яких і Жовква, яка єдина представляє Львівську область.

В рамках цьогорічної загальнонаціональної акції у номінації «7 чудес України: історичні міста та містечка», з 1 червня по 25 вересня стартував завершальний етап цього конкурсу. В результаті попереднього відбору у фінал цієї номінації увійшло 21 історичне місто, серед яких і Жовква, яка єдина представляє Львівську область.

Історія заснування Жовкви

Жовква була закладена не на порожньому місці – ще до заснування міста на лівому березі річки Свиня лежало містечко Винники, відоме з 1398 року, яким володів рід Висоцьких. У другій половині XVI ст. Винники були подаровані Станіславу Жолкевському, який вирішує звести нове місто і назвати його на свою честь – Жовквою.

Починаючи з 1594 року Жовкву зводили за концепцією «ідеальних міст», розробленою великими гуманістами й теоретиками європейського ренесансу. Для здійснення цього містобудівного задуму запросили найкращих архітекторів та будівничих італійського походження. Так виникло самобутнє місто-фортеця в комплексі з великим замком та просторою ринковою площею. У місті проживали люди різних етнічних та релігійних общин, які спільно і успішно творили культуру та історію Жовкви.

Фото: zhovkva-tour.info

Фото: zhovkva-tour.info

 Жовква взяла участь у конкурсі

«Дізнавшись про конкурс, ми вирішили взяти у ньому участь. Було складено розширену історичну довідку про місто, доповнену фотографіями пам’яток та самого міста, – розповідає Наталія П’єх, завідувач науково-дослідного відділу Державного історико-архітектурного заповідника м. Жовкви. – В результаті конкурсного відбору нам вдалось пройти у фінальний етап, де здійснюється  відкрите Інтернет-голосування, хоча попереду нам доведеться пройти ще й експертну оцінку.

Починаючи з 1 червня, українці мають змогу віддати свій голос за 7 історичних міст України. Підсумки акції будуть підведені шляхом підрахунку кількості відданих голосів за окреме місто через інтернет-ресурс та голосів провідних експертів проекту у співвідношенні 50/50. Переможців оголосять 27 вересня, у День туризму.

Мета цього конкурсу – показати українцям, що найцінніше залишилося від нащадків, якими архітектурними перлинами багата наша українська земля».

Пам’ятки національного значення, які приваблюють туристів

Однією з найбільших цінностей міста є Жовківський замок, який був закладений у 1594 році. У 80-х рр. XVII ст. перебудований з оборонного замку на резиденцію з регулярним парком. На сьогодні Жовківський замок потребує значних коштів для завершення реставрації, хоча було дуже багато зроблено протягом останніх двох років в рамках реалізації спільного польсько-українського проекту «Скарби прикордоння». Зокрема, для огляду відвідувачів відкрито Східну вежу замку з трьома музейними експозиціями – «Кузня», «Гетьманська зала», та «Ідеальне місто». Крім того, у замку можна побачити ще одну цікаву музейну виставку «Боротьба за незалежність триває…». В майбутньому Жовківський замок має стати потужним музейно-туристичним комплексом.

7ec3919-zamok

Наталія П’єх зазначає: «Поряд із оглядом музейних виставок в замку, турист, який відвідує наше місто має можливість отримати цілий комплекс туристичних послуг, зокрема, придбати сувеніри, отримати необхідну інформацію про пам’ятки міста та його історію, туристичну інфраструктуру, замовити екскурсії, тощо.

Жовква – це місто з великим туристичним потенціалом. Протягом останніх двох років у нас стрімко розвивається внутрішній туризм. Аби оглянути наше місто, до нас приїжджають багато людей із всієї України. Раніше більшість відвідувачів нашого міста становили поляки. Зараз до нас приїжджають із різних куточків світу: Зх. Європи, з Китаю, Ірану, Туреччини, Греції та ін. ».

Міські укріплення XVI-XVIII ст. становлять невід’ємну частину жовківського пейзажу. До нашого часу дійшла низка фрагментів міських мурованих укріплень Жовкви: чотири башти, фрагменти оборонних мурів, Звіринецька та Глинська брами.

86_big

Особливо цінною частиною архітектурної спадщини міста є ринкова площа (зараз – площа Вічева). Східний та північний квартали забудови площі формують житлові будинки, закладені при розплануванні міста наприкінці XVI – початку XVII ст. Тут добре збереженні кам’яниці з підсіннями – торгові ряди, які є окрасою міста і єдині в Україні.

Zhovkva1

Культурна і мистецька цінність сакральних пам’яток

Особливо багата Жовква пам’ятками сакрального мистецтва. Окрасою Ринкової площі є парафіяльний костел Св. Лаврентія, який був закладений Станіславом Жолкевським у 1606 році. Поблизу костелу знаходиться збудована у першій половині XVII ст. пізньоренесансова мурована дзвіниця. Окрасою костелу є сам інтер’єр, де стіни покриті розписом під мармур, головний вівтар, орган, батальні картини, надгробки. У підземеллі (крипті) поховані Станіслав Жолкевський з дружиною і сином, родина Даниловичів, Якуб Собеський, державні секретарі, настоятелі та меценати храму. Сьогодні костел належить римо-католицькій парафії Жовкви.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Дійшли до нашого часу великі монастирські комплекси – Василіанський (церква Різдва Христового, перша згадка про яку датується 1612 роком),у 80-рр. XVII ст. на місці старої розібраної церкви постав новий мурований храм в ренесансному стилі. В 1680 році львівський єпископ Йосип Шумлянський засновує при церкві монастир. На сьогодні храм славиться своїм стінописом, що поєднує біблійні мотиви з національно-історичними. Церква знаменита і тим, що в ній покояться мощі святого мученика Парфенія, які були перевезені Яном III з Рима.

391997_254090187993745_100001782974617_596659_356634325_n

Домініканський монастир (нині церква Святого Йосафата), заснований Теофілією Собєською у 1653 році як родинна усипальниця. Високі оборонні стіни оточують монастир, адже він входив у систему міських укріплень. Всередині храму були встановлені два надгробки, де були поховані сама засновниця храму та її син Марко. Надгробки Собєських збереглися до наших днів.

20_big

На території міста розташовані дві дерев’яні церкви – Пресвятої Трійці та Різдва Пресвятої Богородиці, які мають культурну та мистецьку цінність.

Церкву Пресвятої Трійці звели у 1601 році, яка була знищена пожежею. Пізніше на її місці 1720 року був побудований дерев’яний храм. У церкві знаходиться позолочений п’ятиярусний бароковий іконостас, що налічує приблизно 50 ікон. Сьогодні, при вході в святилище і на вівтарі, збереглися розписи XVIII ст. Троїцька церква внесена до списку всесвітньої спадщини ЮНЕСКО.

3113560

Дерев’яна церква Різдва Пресвятої Богородиці на Винниках була збудована на зібрані кошти священика Керницького в 1705 році. У храмі збереглися оригінальні роботи жовківського малярського осередку та іконостас 1708 року, який був повністю відреставрований у 1994 році.

IMG_5912

У Жовкві збереглася єврейська святиня - синагога, яка залишила значний слід в історії міста. Перша дерев’яна синагога була побудована 1600 року. Будівництво мурованої синагоги тривало з 1692 року по 1700 рік. Вона є унікальною оборонною спорудою, яка ще до початку Другої світової війни вражала своїми інтер’єрами та величчю. На даний час Жовківська синагога потребує значних капіталовкладень у проведення реставраційних робіт та створення музейних експозицій.

1b

Окрасою міста також є Ратуша, друкарня Отців Василіян, церква Святого Лазаря, ансамбль колишнього монастиря Домініканок, пошта, будинок товариства «Сокіл», віллова забудова.

Чого нам чекати, якщо увійдемо у «7 чудес України»

«Хочу зазначити, що Жовква – єдине історичне місто, що представляє Львівську область, та ввійшло у фінал цього конкурсу. Якщо наші краяни підтримують наше місто і ми здобудемо перемогу у фіналі – це відкриє для нас багато нових можливостей. Участь у номінації «7 чудес України: історичні міста та містечка» дала змогу ширше розповсюдити інформацію про наше місто та його пам’ятки, що дало поштовх до збільшення кількості туристів, які відвідують Жовкву. Наше місто має можливість стати потужним культурно-просвітницьким та туристичним центром Львівщини. А що найважливіше, стане інвестиційно-привабливим та дозволить залучити додаткові кошти для вирішення проблем з реставрацією пам’яток та покращення інфраструктури», - підсумувала Наталія П’єх, завідувач науково-дослідного відділу.

Ольга ТУРЧИН

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: