У десятках кілометрів від води: як працює найнезвичніша у світі ГЕС – фото

Гідроелектростанція Таум-Саук
Гідроелектростанція Таум-Саук

Неподалік містечка Лестервілль, штат Міссурі, США споруджено гідроелектростанцію Таум Саук (Taum Sauk). Її особливість полягає в тому, що вона виробляє електроенергію за допомогою води, перебуваючи за 80 кілометрів від найближчого водоймища.

Неподалік містечка Лестервілль, штат Міссурі, США споруджено гідроелектростанцію Таум Саук (Taum Sauk). Її особливість полягає в тому, що вона виробляє електроенергію за допомогою води, перебуваючи за 80 кілометрів від найближчого водоймища.

Ця електростанція складається із двох окремих споруд – резрвуара із водою (місткістю 5 мільярдів кубічних метрів води) та турбін для вироблення електрики. Таум Саук застосовують у періоди пікових навантажень в електромережі.

Принцип її роботи такий: за потреби заслони у резервуарі із водою відкривають і спеціальними каналами рідина із великою швидкістю подається на турбіни. Коли напруга в мережі падає, вода, за рахунок електроенергії, що залишилася, подається назад до резервуару. Таким чином, Таум Саук є самодостатньою інженерною спорудою.

У нинішньому вигляді станція працює із 2010 року. 2005 року у резервуарі з'явився отвір, який призвів до того, що 4 мільйони кубічних метрів води вилилися назовні. Утворилася хвиля із гребенем у 7 метрів. Потік зруйнував чимало споруд у Національному парку Таум Саук і поранив трьох дітей.

Реконструкція гідроелектростанції у 2010 році коштувала півмільярда доларів.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: