ЛАЗ вважає дискримінаційними умови київського тендера на закупівлю тролейбусів

ТОВ «Науково-технічне підприємство "СТГ Інженеринг"», одне з підприємств управляючої компанії «Сіті Транспорт Груп", яка, в свою чергу, є виробником автобусів та тролейбусів ЛАЗ, вважає дискримінаційними умови тендера на закупівлю «Київпастрансом" 100 автобусів та 100 тролейбусів, оголошених 19 липня в системі ProZorro.

В прес-службі компанії повідомили, зокрема, «СТГ Інженеринг" має намір узяти участь у торгах по одному з лотів на закупівлю тролейбусів (60 од. 18,5-метрових тролейбусів), проте умови тендера фактично відсікають компанію від участі в них.

У зв'язку з цим компанія звернулася до голови тендерного комітету з пропозицією внести зміни до документації. Зокрема, як йдеться у листі, згідно з тендерними умовами, для підтвердження кваліфікаційних критеріїв потенційні учасники торгів мають надати копію договорів про аналогічні поставки в 2014-2016 рр. з копіями видаткових та податкових накладних.

«Нам відомо, що є лише одна українська компанія, яка має досвід виконання аналогічного договору за цей період (корпорація "Богдан" – ІФ). Отже, конкурсні торги заздалегідь сплановані під одного учасника, що, на нашу думку, суперечить закону про держзакупівлі і ставить під сумнів проведення чесних торгів", - наголошується в листі.

У прес-службі нагадали, що рішенням Київського госпсуду від 16 березня 2016 року «Київпастранс" має виплатити заводу «ЛАЗ" понад 118 млн грн за надані до Євро-2012 тролейбуси-гармошки, проте борг перед підприємством досі не погашено.

На думку генерального директора City Transport Group Ігоря Чуркіна, що наводиться прес-службою, тендер «Київпастрансу" на закупівлю 100 автобусів також прописаний під одного учасника - Мінський автомобільний завод.

За його словами «прописані технічні норми щодо потужності двигуна на 12-метрові і 18-метрові («гармошки") автобуси відсікають українських виробників від участі в тендері і відповідають технічним характеристикам саме автобусів МАЗ.

«Навіть тендерна вимога на 26 сидячих місць у 12-метровій машині і 35 у "гармошці" "злизані" з моделей МАЗ-203 і МАЗ-215. У результаті місто може втратити до 2 млн грн на кожній машині", - зазначає він.

На думку В. Чуркіна, впровадження системи Prozorro не позначилося на рівні корупції на тендерах із закупівлі муніципального транспорту.

«Корупція не зникла, а стала більш витонченою: адже в "технічку" за транспортними засобами спочатку прописують саме ті норми, які відповідають показникам машини, що має перемогти", - вважає він.

Гендиректор City Transport Group повідомив, що він готовий звернутися до Київради, а також до правоохоронних органів, щоб запобігти спробі корупційних київських торгів.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: