Врожайність в Україні зростає швидкими темпами, - Мінагро

Станом на 1 серпня Україна намолотила 31 млн т ранніх зернових і зернобобових культур, повідомили в Міністерстві аграрної політики і продовольства. При цьому середня врожайність цих культур склала 38,6 ц/га.

Згідно з показниками, урожайність основних зернобобових культур збільшилася, порівняно з 2015 роком. Так, збір пшениці і ячменю становили 41,3 ц/га і 33,4 ц/га, відповідно. А минулого року вони були на рівні 37,3 ц/га і 29,4 ц/га. Позитивний результат врожайності показав і горох – 31,6 ц/га, тоді як у 2015 році збір становив 22,4 ц/га.

У 2016 році Мінагропрод прогнозує урожай зернових на рівні 60 млн. т. За даними Держстату, урожай зернових та зернобобових культур в Україні в 2015 році скоротився на 6,1% і склав 59,9 млн т.

Незважаючи на позитивні результати урожайності зернобобових, Україна все ще має великий потенціал до підвищення цього показника. Як пише Новоє Время, що  урожайність можна збільшити ще на 20-30%. При цьому не обов'язково використовувати ГМО-культури. Наприклад, по кукурудзі врожайність збільшилася в 7-8 разів з моменту створення перших гібридів.

Перебуваючи одним з світових агролідерів, Україна все-таки відстає за врожайністю від країн Європи і США. Наприклад, збір української кукурудзи минулого року склав 60 ц/га, говорить аналітик зернових ринків компанії Проагро Ярослав Левицький. Водночас, у США цей показник удвічі вищий – 120 ц/га.

Високу ефективність сільського господарства в Європі і США Левицький пояснює чималими інвестиціями в агротехнології, добрива та засоби захисту рослин.

Якість врожаю більше, ніж на 50% залежить саме від засобів захисту та добрив, погоджується заступник виконавчого директора Європейської бізнес асоціації Світлана Михайловська.

Та й роль новітніх технологій в агросекторі важко переоцінити. Виконавчий директор Українського клубу аграрного бізнесу Олександр Жемойда каже, що Україна серйозно відстає від світових лідерів щодо їх впровадження. А саме передові технології можуть стати запорукою нового витка розвитку аграрного виробництва в Україні.

Але, як стверджує Левицький, українським аграріям зараз не надто вигідно вкладати великі інвестиції в технології, зважаючи на падіння світових цін на зернові. Зараз ціни опустилися до мінімумів останніх 20 років. Фінансовий результат навіть при збільшенні виробництва буде мінімальний.

Утім, рано чи пізно світові ціни на продовольство будуть підвищуватися. "Тому вже зараз виробникам варто замислитися про використання якісного насіння, добрив та освоєння новітніх технологій вирощування сільгоспкультур", – вважає Левицький.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: