На Львівщині викрили групу осіб, які незаконно продавали ліс в ЄС

Працівники Управління захисту економіки, слідства обласної поліції спільно з прокуратурою Львівської області припинили діяльність групи осіб, які організували злочинну схему по порубці лісу та вивезення його за кордон.

Встановлено, що до схеми було задіяно більше 15 осіб: співробітники Львівського обласного управління лісового та мисливського господарства, Державної фітокарантинної служби, митні брокери, банківські працівники, адвокати, керівники приватних підприємств та мешканці Волинської області .

Її учасники виконували весь перелік завдань та виготовляли повний пакет дозвільних документів. Зокрема, документів на незаконно порубаний ліс на території Львівської та Волинської областей, на вивезення його з лісогосподарств, походження деревини. Також вони одержали більше 200 сертифікатів із реальними підписами та мокрими печатками Львівського обласного управління лісового та мисливського господарства, що дозволяло безперешкодно вивозити даний ліс за кордон.

Спеціально для зайняття цим видом діяльність створили низку фіктивних підприємств.

Для заниження митної вартості експортованого лісу правопорушники уклали зовнішньоекономічні контракти із офшорними компаніями.

Валюта за деревину надходила на банківські рахунки фіктивних фірм. На цій стадії долучались банківські працівники. Вони прискорювали процес переведення коштів у готівку. В подальшому кожен учасник отримував гроші за відповідний шматок виконаної роботи.

Окрім того, вони ще й торгували сертифікатами про походження лісу. Суб’єкти господарювання Львівщини та Західного регіону, у яких був ліс, але не було відповідних документів, мали змогу його придбати за 10 тисяч гривень.

За вказаною схемою експортовано 12 тисяч кубометрів лісу різних порід. Вартість деревини сягає понад 30 мільйонів гривень.

Співробітники УЗЕ спільно з Державною фіскальною службою з'ясували, що задіяні у схемі підприємства не сплатили до бюджету близько 10 мільйонів гривень обов'язкових платежів.

Правоохоронці провели понад 30 санкціонованих обшуків та вилучили 2 тисячі кубометрів підготовленого до експорту дубу, печатки фіктивних фірм експортерів, банківські картки, відтиски підписів, а також фінансово-господарську документацію.

На даний час слідчим управління обласної поліції 3-м учасникам злочинної схеми повідомлену про підозру: головному спеціалісту Львівського обласного управління лісового та мисливського господарства за ч.2 ст. 364 (Зловживання владою або службовим становищем) КК України, організатору схеми за ч.2 ст.205 (Фіктивне підприємництво) ; ч.2 ст.212 (Ухилення від сплати податків, зборів (обов'язкових платежів); ч.1,4 ст. 358 (Підроблення документів, печаток, штампів та бланків, збут чи використання підроблених документів, печаток, штампів) КК України, директору фіктивного товариства за ч.2 ст.205 (Фіктивне підприємництво); ч.2 ст.212 (Ухилення від сплати податків, зборів (обов'язкових платежів)КК України.

Зазначених осіб доставлено до районного суду м. Львова для обрання їм міри запобіжного заходу.

 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: