Наш ангел. Юна волонтерка зі Львівщини, яка врятувала десятки дітей у всьому світі, мріє стати актрисою (Фото)

13639642_1643669879281621_1052605671_o

З розпущеним волоссям і щирою усмішкою на обличчі, яка за увесь час розмови зникала лише кілька разів. До редакції нашої інформаційної агенції 14-ти річна Діана Татусько прийшла не сама.

З розпущеним волоссям і щирою усмішкою на обличчі, яка за увесь час розмови зникала лише кілька разів.  До редакції нашої інформаційної агенції 14-ти річна Діана Татусько прийшла не сама.

Дівчинка із Стрия, яка за чотири роки врятувала десятки дитячих життів, випромінює світло і вірить у здорове завтра. А разом із собою Діанка принесла той самий мобільний телефон, через який щохвилини збирає кошти на лікування важких недуг як маленьким українцям, так і росіянам та діткам інших національностей. Пристрій для зв’язку за останні кілька років став чи не найкращим другом юної волонтерки.

13950823_1643669872614955_1478533940_o

Спілкуватися з журналістами для Діани вже звична справа. Кілька статей у міських газетах, сюжети на загальнонаціональних каналах і навіть участь у ток-шоу. На частину моїх запитань вона відповідає не задумуючись,  адже про першу історію допомоги та те, що стало поштовхом для волонтерства запитують чи не усі медійники.

«Як я і розказую завжди, першою у мене була Тома. Коли я вперше її побачила, то мені стало її дуже шкода і я одразу ж почала помагати. Подзвонила до мами, потім написала в соціальних мережах. Мені часто питають від чого це пішло і для чого? Я ж відповідаю, що все пішло само собою. Я побачила її в інтернеті, у неї був рак нирок 4 стадії. Це була група в одній із соціальних мереж «Допомогти Диксан Томі». І я зразу долучилася до допомоги. Ми зразу ж почали писати рідним і молитися.», - каже Діана Татусько.

Допомагати Діана готова усім, хто цього потребує. Та у добі лише 24 години, а за цей час ще треба виспатися, приділити хоч трохи часу рідним і навчанню. Тому і вирішила займатися виключно дітками. Відтак, стала ангелом-охоронцем більш, ніж для сорока дітей багатьох країнах світу.

13918935_1643669885948287_1096124395_o (1)

«Я допомагаю всім, не тільки діткам. Я можу допомогти і тим, кому 20 років, 30, 80. Але в більшості в мене це діти.  Я не рахую дітей. Закрила одному збір, одразу ж беруся робити для іншого. Зараз веду збір для хлопчика, з яким я особисто знайома і йому треба дуже багато грошей. Зараз він проходить хіміотерапію. А далі буде трансплантація. Зараз я займався виключно ним, до кінця. До мене звертаються і я можу зробити репост, у мене є групи в соціальних мережах. Але найбільше часу приділяю зараз саме йому.», - розповідає дівчинка.

Історія кожної дитини, яка хворіє, – особлива. Діана знає це, як ніхто інший. Тому намагається допомогти сповна, зокрема, звертається за інформаційною та матеріальною підтримкою до зірок  першого ешелону. І, як не прикро, на чуже горе відгукуються не всі.

«У мене був дуже дивний випадок. Ми пишемо час від час відомим зіркам. Не казатиму, хто це був. Але суть у тому, що ми написали українській зірці, а вона відповіла, що боїться, аби хвороба не причепилася до неї.», - зізнається волонтерка.

Та відмова зірки ніяк не вплинула на бажання Діани творити добро і змінювати цей світ. Хоча, одного разу, зізнається волонтерка, руки таки опустилися. Трапилося це тоді, коли дівчинка, кошти на лікування якої їй з однодумцями таки вдалося знайти, померла напередодні операції.

«З тих, що мене вразили, це три історії. Це Тома, яка зараз здорова. Алінка, яка померла і Маша, яка зараз лікується в Ізраїлі. От ці три історії мені запам’яталися найбільше. Алінка Самборська була зі Львова і хворіла на рак. Вона лікувалася в Німеччині, але її там не врятували.», - з розпачем згадує Діана.

Цей спогад дещо вибив Діану з колії нашого спілкування. Саме зараз, як я і згадував на початку розповіді, з обличчя дівчини зникнула сонячна усмішка. Однак за кілька хвилин все стало на свої місця і ми заговорили про суми, які волонтерці вдавалося зібрати.

«Коли ми вели Аліну Самборську, там було дуже багато зборів. Були великі суми грошей. Це і долари, і євро. Іншій дівчинці, Маші Смірновій, ми зібрали 90 000$. Була я і ще п’ятеро волонтерів.», - розповіла Діана Татусько.

Щоправда, за словами дівчини, вона не має доступу до жодного із рахунків. Основне завдання, яке лежить на плечах 14-ти річного ангела (так Діану називають дітки, яким вона допомагає, та їхні батьки) – через соціальні мережі, ярмарки та аукціони інформувати людей. Після цього вона разом з іншими волонтерами, які мають немалий досвід благодійності,  радять рідним хворих, які банківські рахунки варто відкривати, зважаючи на те, що кошти можуть надходити з різних куточків світу.  А потім дівчина просто координує роботу зі збору допомоги у соціальних мережах. Робить це наполегливо та майже постійно.

13978371_1643669875948288_1336391430_o

«Так, як я казала, навіть під час уроків я можу сидіти в телефоні і мені вчителі нічого не кажуть. Після того, коли все дізналися. На перерві теж сиджу в телефоні. Приходжу після школи, то в мене все розписано. Спершу роблю швиденько уроки, потім їм і до вечора або групу оформляю, або листівки роблю.», - каже волонтерка.

Саме волонтерство подарувало дівчинці багато чудових знайомих і розуміння того, що світ змінюють люди. Щоденно Діані приходять десятки повідомлень з проханнями допомогти. І на кожне із них дівчинка старається відповідати. Адже останні чотири роки у її руках майбутнє великої кількості дітей та їхніх батьків.

«Є такі батьки, що говорять просто дякую. Є ж такі, що називають своєю другою дитинною, ангелом і не забувають.  Зазвичай батьки тих, кому я допомогла, ще довгий час пишуть і дзвонять мені, цікавляться, як у мене справи.», - зізнається Діанка.

Та, окрім бажання, аби всі діти світу були здоровоми, дівчинка має і цілком зрозумілі для її віку та темпераменту мрії. Зокрема, хоче стати відомою актрисою та знятися у багатьох фільмах. А ще - неабияк мріє про iPhone.

Спілкувався Олег ГАЛІВ

Фото: Микита ПЕЧЕНИК

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: