Фахівці пояснили, яка доля чекає на скандальну «велику Пустомитівську громаду»

В'їзний знак поблизу Пустомит
В'їзний знак поблизу Пустомит / mapio.net

Об'єднана територіальна громада, на базі усіх населених пунктів Пустомитівського району навряд чи буде створена. Цьому суперечать методика децентралізації, воля жителів і план Львівської обласної ради.

Так вважають аналітик ГО «Європейський діалог» Тарас Баранецький і регіональний консультант проекту «Пульс» Асоціації міст України Галина Гречин.

[dyvys_blockqoute text="Однієї об'єднаної громади у Пустомитівському районі вже не буде. Тому що, наскільки я володію інформацією, комісія Львівської обласної державної адміністрації, яка розглядає документи на отримання висновку за спроможністю громад, вже надала позитивний висновок на утворення Давидівської об'єднаної територіальної громади." author="Галина Гречин"]

Також експерт зауважила, що проект «Великої Пустомитівської громади» не відповідає методиці створення територіальних громад, за якої найвіддаленіший населений пункт має розташовуватись на відстані не більше 30 кілометрів від її центру. У Пустомитівському районі такі пункти є.

Про це зауважив і Тарас Баранецький, який стверджує, що об'єднання сіл і селищ Пустомитівського району в одну громаду суперечить логіці наближення послуг до людей. Центр у Пустомитах їм просто недоступний: мешканці деяких пунктів мають дістатися Львова, проїхати маршруткою до Приміського вокзалу, аби зрештою дістатися до центру свого району.

Зважив аналітик і на іншу причину, за якою створення однієї Пустомитівської громади не буде ефективним.

[dyvys_blockqoute text="Є ще питання того, як відбувається об'єднання. Я не знаю усіх моментів, але в багатьох жителів є питання до того, наскільки їхню думку враховують. Знаю, що у п'ятницю була сесія у Лисиничах, коли багато людей зібралися біля сільської ради. За зачиненими дверима депутати проголосували, хоча багато хто із мешканців вважає, що це поганий формат об'єднання." author="Тарас Баранецький"]

Нагадаємо, що жителі чималої кількості населених пунктів Пустомитівського району заявляють, що на них тиснуть, аби вони підтримали об'єднання із Пустомитами. Водночас вони вважають, що це не відповідає їх інтересам. За словами багатьох, такий тиск чинять депутати Богдан і Ярослав Дубневич. Однак доказів конкретного тиску поки представлено не було.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: