ГРУ проти ФСБ: хто замовив Плотницького (фото, відео)

xw_1023706

Ігор Плотницький – лідер самопроголошеної «ЛНР» ледь не став жертвою замаху, скоєного на нього минулої суботи. Серед версій, які на сьогодні розглядаються – це ліквідація Плотницького російськими спецслужбами, а також імітація замаху.

Що та хто стоїть за терактом, де зараз знаходиться ватажок луганських терористів і чи потрібна ліквідація Плотницького Україні, розбиралася ІА Дивись.info.  

Що відомо про замах

Вибух стався у суботу, 6 серпня, о 7.55, на перехресті з вулицею Ватутіна, коли автомобіль Ігоря Плотницького «Toyota Land Cruiser» виїжджав від будинку лідера луганських бойовиків.

Чутки про поранення Плотницького швидко почали поширюватися містом. Чи не першим прокоментував ситуацію «спікер парламенту Новоросії» Олег Царьов.

«Був направлений вибух, закладка фугасу під машину, вибух був дуже потужної сили. Це все сталося рано вранці», – заявив він.

Невдовзі видання «Русская весна» з посиланням на народну міліцію самопроголошеної республіки повідомило, що саморобний вибуховий пристрій був встановлений на ліхтарному стовпі і спрацював, коли повз нього проїжджала машина Плотницького, стовп впав.

https://www.youtube.com/watch?v=yTaYJP3AabI

На перший погляд, замах на Плотницького нагадував вбивство ватажка бандвормування «Призрак» Олексія Мозгового. 23 травня 2015 року, о 17.30-17.45, біля смт Михайлівка поруч з автомобілем було підірвано відволікаючий вибуховий пристрій, після чого машину обстріляли з кулеметів. В результаті замаху Мозговий був убитий, разом з ним загинули його прес-секретар, двоє охоронців і водій. Також загинули троє мирних жителів, чиї машини виявились в цей момент поруч з машиною Мозгового. Попри офіційну інформацію, що це справа рук українських ДРГ, в «ЛНР» активно обговорювалася версія ліквідації Мозгового саме Плотницьким, точніше ГРУ РФ. Незадовго до своєї загибелі ватажок «Призрака» звинуватив керівництво «ЛНР» у зраді.

Олексій Мозговий

Олексій Мозговий

Така ж доля спіткала й ватажка стахановських бойовиків Павла Дрьомова. Його автомобіль підірвали 12 грудня 2015 року. Теракт був скоєний між Стахановим і Первомайськом. Дрьомов помер на місці, його водія вибуховою хвилею викинуло з машини, згодом він теж помер, не доїхавши до лікарні. Знову ж таки в «ЛНР» звинуватили українську диверсійну групу. Павло Дрьомов теж перебував у тривалому конфлікті з Плотницьким, якого неодноразово звинувачував у крадіжках, а саме: у продажах вугілля і гуманітарної допомоги для власного збагачення.

Павло Дрьомов

Павло Дрьомов

Сумна доля спіткала й ще одного бойовика, який конфліктував з Ігорем Плотницьким, Євгена Іщенка – ватажка «казаків» Первомайська.

Євген Іщенко

Євген Іщенко

Ще одна гучна ліквідація в «ЛНР» відбулася 1 січня 2015 року, коли був убитий Олександр Бєднов, відомий як Бетмен. Його разом з іще двома бойовиками спалили у броньованому авто за допомогою вогнемета «Джміль». Ще трьох терористів було знищено у машині супроводу. Підозра у замовленні вбивства Бєднова впала знову-таки на Ігоря Плотницького. За однією із версій лідер «ЛНР» звинуватив Бєднова у змові з Павлом Дрьомовим щодо організації перевороту в самопроголошеній республіці. За офіційною версією, Олександр Бєднов відмовився виконати розпорядження працівників Генпрокуратури ЛНР щодо роззброєння та чинив запеклий опір, що й призвело до його ліквідації.

Олександр Бєднов

Олександр Бєднов

Усі ці вбивства (Іщенка, Бетмена, Дрьомова і Мозгового), попри офіційну версію про українські ДРГ, пов’язували саме з Ігорем Плотницьким, який у такий спосіб намагався усунути всіх незгідних і контролювати потоки контрабанди.

«Запасаємося попкорном і стежимо за подіями»

Однією з найімовірніших версій замаху є внутрішня боротьба між ГРУ Генштабу РФ та ФСБ РФ, вважає співголова луганської ГО «Права справа» Дмитро Снєгирьов.

«У Луганську зараз працює комісія спецслужб Російської Федерації, яка намагається мінімізувати наслідки внутрішнього конфлікту між Плотницьким та «МГБ» і знайти якийсь вихід. Скажімо так, якщо раніше ситуація схилялася на сторону Плотницького, то, наразі, представники ФСБ Російської Федерації, які стоять безпосередньо за Леонідом Пасічником, керівником «МГБ» «Луганської народної республіки», наполягають на збереженні існуючого стану речей, ба, більше того, у подальшому – на передачі всіх владних повноважень міністру «МГБ» «ЛНР». Тобто фактично може сказати, що окуповані території Луганщини перетворилися на поле битви двох протиборчих сторін, а саме: спецслужб Російської Федерації – це ГРУ Генштабу РФ, які стоять за Плотницьким, і ФСБ РФ, які стоять за Пасічником», – сказав Дмитро Снєгирьов.

До слова, Леонід Пасічник – колишній співробітник СБУ. Займав посади начальника підрозділу боротьби з контрабандою головного відділу управління СБУ в Луганській області, начальника Стахановського міжрайонного відділу. 2007 року отримав з рук тодішнього  президента Ющенка медаль «За вiйськову службу в Українi».

Леонід Пасічник – «міністр держбезпеки» «ЛНР».

Леонід Пасічник – «міністр держбезпеки» «ЛНР».

На думку Дмитра Снєгирьова, доля Плотницького і стан його здоров’я вирішуватимуться не у Луганську, а, відповідно, вже у Москві.

«Зараз ліквідація Плотницького вже неможлива, а тим паче повторний замах коли ситуація набула розголосу. Ба, більше того, незважаючи на те, що його аудіозвернення було видалене, він чітко дав зрозуміти, що основні, так сказати, замовники його ліквідації знаходяться не у Сполучених Штатах чи Україні, а всередині самої ЛНР, яких він називає агентами України. Конфлікт набув інформаційного розголосу і, найімовірніше, його намагаються не загасити: як підтвердження – анонсований вихід Плотницького в понеділок на роботу», – продовжує Дмитро Снєгирьов.

Саме цим луганський активіст пояснює й протиріччя у повідомленнях.

«Я нагадаю, що 6-го з’являється аудіозвернення самого Плотницького про те, що його стан здоров’я задовільний і всі чутки про його недієздатність – провокація українських спецслужб, а 7-го числа в російських ЗМІ з’являється повідомлення, що Плотницький вже виписується з лікарні і в понеділок виходить на роботу, натомість станом на ранок 8-го числа з’являється інформація, що ватажок самопроголошеною «ЛНР» наразі залишається у лікарні. Тобто, за великим рахунком, це інсинуація самого замаху», – заявив Снєгирьов.

На користь інсценування замаху говорить і відсутність автомобілів супроводу. Однак Дмитро Снєгиров певен, що не йдеться про відволікання уваги від Плотницького через ліквідацію інших бойовиків «ЛНР», чиї вбивства напряму пов’язували саме з лідером самопроголошеної республіки.

«Йому ця імітація замаху потрібна була, щоб розправитися з військовими і тими, хто опозиційно налаштований до нього. По-переш, це підтверджує зачистка так званого «радміну», політичного крила, і повне підпорядкування його Ігорю Плотницькому. По-друге, протистояння між «МГБ» і Плотницьким досягло свого піку, фактично завівши ситуація у глухий кут. По-третє, йдеться про суто фінансові взаємовідносини, тобто контроль за контрабандою пально-мастильних матеріалів та вугілля, до того ж не на території Росії, а України. Це значить, що Плотницький намагається перебрати на себе всі владні повноваження, усунувши всіх політичних конкурентів і повністю на собі закрити всі важелі влади і впливу на ситуацію. А контроль за контрабандними потоками перейшов у фазу війни – підрив цистерн, замахи один на одного, взаємні арешти як прихильників Плотницького, так і прихильників «МГБ». Тобто на відміну від «ДНР», де Захарченко більш-менш контролює своє оточення, в «ЛНР» такого немає. Найімовірніше, Плотницький і спровокував цей замах, щоб мати на руках козирі у боротьбі з Пасічником», – пояснює Снєгирьов.

Він впевнений, що Москва ще остаточно не визначилася з долею Плотницького, тому й з’являються повідомлення, які суперечать одне одному.

«Точно відомо, що Ігоря Плотницького вже немає в лікарні. Вона тільки про людське око оточена бойовиками. Це тільки свідчить, що триває боротьба між двома кланами – ГРУ та ФСБ. ГРУ виступає спільним фронтом з паном Сурковим, підтримуючи Плотницького. Тому, як то кажуть, запасаємося попкорном і стежимо за подальшим розвитком подій. Але, найімовірніше, буде прийнятий нульовий варіант – ухвалене рішення про усунення чи то Плотницького, чи то Пасічника», – зауважив активіст.

Де зараз насправді Плотницький, варіантів чимало.

«За великим рахунком, це домашній арешт. Бо спочатку з’являється інформація про критичний стан і про поранення несумісні з життям, а потім повідомляють, що у нього тільки осколкові поранення від скла автомобіля. Я так розумію, що сьогодні Плотницький мав би з’явитися з пластиром на лобі і зеленкою і пояснити, що замах на нього не вдався, втілюючи образ непохитного борця, від якого відскакують кулі і не бере вибухівка. Найімовірніше, він зараз у готелі «Дружба», де перебуває спецкомісія з російських спецпризначенців», – сказав Дмитро Снєгирьов.

Ліквідація Плотницького  українськими ДРГ – марна затрата ресурсів

У ватажках «ЛНР» чимало ворогів у самій самопроголошеній республіці і версія про замах, скоєний українськими спецпризначенцями, не витримує жодної критики, вважає політолог Олександ Палій.

«Плотницького звинувачували у дуже багатьох убивствах бойовиків, зокрема Іщенка з Первомайська, згодом Бетмена, Мозгового, ще там когось. Тому не виключено, що це могла бути помста з оточення ліквідованих ватажків бандформувань. Крім того, триває і внутрішня боротьба між «МГБ» і Плотницьким. Але не можна виключати, що це було звичайне інсценування», – каже Олександр Палій.

Утім, політолог припускає, що Ігор Плотницький може справді перебувати у важкому стані.

«Про це повідомляють багато джерел. Але однозначно, що Україна не причетна до цього замаху, це повний абсурд. По-перше, Плотницький для України не є небезпечним. Було б значно гірше, якби на чолі самопроголошеної «ЛНР» опинилася менш корумпована особа. Скажімо, «ДНРівський» Захарченко більш навіжений, а Плотницький тупо виконував свою функцію і нікуди не рипався. Тобто для України не було жодного сенсу ліквідувати його. Плотницький – це просто прес-секретар, і міняти його на когось іншого нічого не дасть. Ось раніше був Болотов, його замінили іншим, вже цього Болотова ніхто й не пам’ятає. Очевидно, що ніхто з них нічого не вирішує. За великим рахунком все вирішує Кремль. Для України ліквідація Плотницького стала б безглуздою затратою ресурсів, тому що окупована Луганщина просто нашпигована блокпостами, технічно проникнути на ворожу територію дуже складно. Найімовірніше, це внутрішні розбірки. Щоправда, якимсь чином був переданий голос Плотницького, але невідомо чи це справді його голос, а можливо, синтезований комп’ютерно, насправді він, можливо, лежить у непритомному стані – ніхто цього не знає», – сказав Олександр Палій.

P.S.

Відреагували на замах на ватажка «ЛНР» Ігоря Плотницького фанати київського «Динамо».

На своєму каналі YouTube  ультрас опубліковано відео з речівкою, яку вони виконали під час домашнього матчу проти «Дніпра» (Дніпро) на НСК Олімпійський.

«Жирний сепар Ігорьок їхав на машині,

Підірвався на фугасі...

Слава Україні!» – заспівали фанати.

Оксана ДУДАР

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: