Проблема шантажу в децентралізації скоро має бути вирішена, – експерт

Тарас Баранецький
Галина Гречин і Тарас Баранецький / фото: Львівський прес-клуб

Процес децентралізації на Львівщині пішов не за тим планом, який було затверджено минулого року: Кабінет Міністрів не затвердив документ, розроблений Львівською обласною радою. Але це не означає, що державна влада нав'язує громадам свою волю чи бачення, адже головним у процесі об'єднання залишається принцип спроможності.

Про це на прес-конференції «Хто малює карту об'єднання територіальних громад Львівщини?» заявив аналітик ГО «Європейський діалог» Тарас Баранецький.

«Як погодити у питанні децентралізації волю громади та держави? Просто. Є формат об'єднання, затверджений перспективним планом. Він буде змінюватися, адже перспективний план, що його розробляють, передбачає укрупнення: від 162 до 95 громад. Але громади можуть просто об'єднуватися або не об'єднуватися. Дозріли – об'єдналися, не дозріли – не об'єднуються», – пояснив експерт.

Незважаючи на те, що план буде переглянуто, перед громадами постала інша проблема: значна їх кількість вважає, що утворення об'єднаних громад за планом Кабміну не відповідатиме їх інтересам. Інша учасниця прес-конференції регіональний консультант проекту «Пульс» Асоціації міст України Галина Гречин вважає, що досі процес децентралізації на Львівщині був емоційним, коли різні населені пункти не хотіли об'єднуватися не через розрахунки, а через традиційну антипатію до сусідів.

«Держава доручила областям розробити бізнес-план – твердий, без емоцій, без амбіцій, без політичної волі –, що на цифрах показує, чи зможе таке об'єднання існувати чи ні. Навіть ті розрахунки, які проводяться, є досить приблизними. Тому що беруться фактичні показники доходів бюджетів, видатки, що є зараз. Але всі ми знаємо рівень тінізації на місцях. Усі ми знаємо, особливо щодо сільських територій, про проблеми із платою за землю. Тобто, ось цей бізнес-план є пропозицією громадам, що якщо вони об'єднаються у такому форматі, то у той же момент вони стають спроможними. Далі вони можуть рухатися і збільшувати, збільшувати, збільшувати статки, проводячи ревізію, інвентаризацію майна», – пояснила вона.

Натомість Тарас Баранецький вважає, що невдовзі цю проблему буде вирішено завдяки законопроекту, що перебуватиме на розгляді Верховної Ради.

[dyvys_blockqoute text="Є підготовлений законопроект Юрія Ганущака про так звану «Олійну пляму». Після канікул він буде внесений на розгляд Верховної Ради. Він передбачає, що громаду визначають спроможною, якщо до її складу увійшли населені пункти, які разом складають не менше 50% населення об'єднаної громади, визначеної перспективним планом. Це дасть простір для маневрів, аби не було шантажу, який зараз є, коли три сільські ради хочуть до громади, а одна – ні." author="Тарас Баранецький"]

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: