Львівська прокуратура на захисті дітей хоче стягнути 1,4 мільйона гривень

На Львівщині ювенальними прокурорами на захист дітей та держави до суду подано позовів на суму 1,4 мільйона гривень.

Про це повідомляє прес-служба прокуратури Львівської області.

Зокрема, ювенальні прокурори реагували на порушення майнових, житлових прав дітей соціально вразливої категорії.

Так, Дрогобицькою місцевою прокуратурою вжито заходів з метою відновлення прав 3 дітей, позбавлених батьківського піклування, на житловий будинок вартістю більше 90 тис грн у Дрогобичі. Помешкання було продане на підставі підроблених їх батьком документів та без дозволу органу опіки і піклування. Відтак, прокуратурою пред’явлено до суду позов в інтересах цих неповнолітніх про визнання недійсним договорів купівлі-продажу, скасування державної реєстрації та звільнення новими власниками житла.

Також, Радехівською місцевою прокуратурою подано до суду позов про визнання за 3 дітьми-сиротами права власності в порядку спадкування на житловий будинок та господарські споруди вартістю більше 100 тис грн, оскільки на це майно покійною матір’ю не оформлено належним чином документів. Зазначений позов уже задоволено та відновлено права сиріт.

Крім того, ювенальні прокурори звертались до судів у зв’язку із порушенням прав неповнолітніх щодо отримання належних їм соціальних стипендій та виплат.

До прикладу, лише після втручання у судовому порядку Самбірської та Стрийської місцевих прокуратур, виплачено 28 тис грн одноразової грошової допомоги дітям - випускникам шкіл-інтернатів, а завдяки Червоноградській місцевій прокуратурі стягнуто майже 20 тис грн стипендії на користь студента, якому виплати нараховувались у меншому розмірі, ніж це передбачено Законом України «Про підвищення престижності шахтарської праці».

Водночас, низка позовних заяв, поданих прокурорами, стосувалась захисту інтересів держави у сфері охорони дитинства.

Так, на розгляді Господарського суду Львівської області перебувають 3 позови керівників Львівської місцевої прокуратури №1, Львівської місцевої прокуратури №3 та Городоцької місцевої прокуратури про визнання недійсними договорів оренди приміщень загальноосвітніх закладів, оскільки майно загальною вартістю майже 1 млн грн передано суб’єктам господарювання в оренду для цілей, не пов’язаних з освітніми процесами.

Загалом, у поточному році органами прокуратури Львівської області до суду на захист прав дітей та держави пред’явлено 22 позови на загальну суму 1,4 млн грн. Наразі судами задоволено 17 позовів цієї категорії.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: