До Львова приїде польський письменник Вітольд Шабловський

Martine-Photography

Польський журналіст та письменник Вітольд Шабловський вже не вперше завітає до Львова, цього разу він візьме участь у тематичному форумі «Художній репортаж».

В межах Форуму видавців у Львові він презентуватиме книгу «Танечні ведмеді» та візьме участь у дискусії.

Нагадаємо, що основна тематика статей Шабловського – турецьке суспільство. Його доробки були відзначені багатьма преміями: премія Європейського парламенту, нагорода імені Беати Павлак, що присуджується в Польщі за найкращу публікацію про інші релігії та культури, нагорода Melchiora та ін.

У видавництві «Темпора» вийшло кілька книг Вітольда Шабловського – «Убивця з міста абрикосів» (переклала Дзвінка Матіяш), «Наша маленька ПНР» та «Танечні ведмеді» (обидві переклав Андрій Бондар).

Чому варто відвідати цю зустріч, розповіла кураторка тематичного форуму Олеся Яремчук: «Вітольд Шабловський належить до тих репортерів, яких не стримують географічні та часові перешкоди й кордони. У свої 35 років цей репортажист об’їздив півсвіту, починаючи від Європи й закінчуючи країнами Азії, Африки та Латинської Америки. Він перепробував багато робіт, часом таких несподіваних, як, скажімо, водій чи посудомийник у Копенгагені, або працівник готелю в Туреччині. Як каже Андрій Бондар: «У випадку з Вітольдом Шабловським не важливо про що пишеш. Не важлива міра екзотики, не треба їхати за чотири тисячі кілометрів, щоби зробити добрий репортаж». Його тексти вирізняються проникливим, часом іронічним стилем, а змістове наповнення демонструє, як далеко може зайти репортер, описуючи реальність. Він безумовно є одним з найкращих польських репортажистів. Можна собі уявити розмах, прочитавши новину, що його тексти купило одне з найкращих англомовних видавництв у світі – «Penguin», що свідчить про те, що незабаром його книги будуть у книгарнях цілого світу. Цьогорічний «Форум видавців» — добра нагода послухати та поспілкуватися з цим непересічним автором.

Так, в Україні тексти Вітольда Шабловського вже достатньо відомі. 2012 року у видавництві «Темпора» вийшла книга репортажів «Убивця з міста абрикосів» про життя і культуру Туреччини, 2013 – «Наша маленька ПНР» – репортаж-перевтілення, в якій репортер зі своєю дружиною Ізабелою Мейзою описали власний досвід експерименту «перенесення» в Польську Народну Республіку. А цього року у рамках тематичного форуму художнього репортажу Вітольд Шабловський презентує свою книгу «Танечні ведмеді» – про Болгарію, а також інші посткомуністичні країни, у яких ідеться про важкий період трансформації. Унікальна можливість поспілкуватися з автором у читачів буде 17 вересня — у рамках дискусії «Репортаж без кордонів. Зустріч із Вітольдом Шабловським» він зможе відповісти на всі запитання. Але взагалі за ним важко вслідкувати. Так, у вересні до Львова Вітольд приїде якраз після презентації у Польщі нової книги, над якою він працював останні роки – історії про те, як українці в часи Другої світової війни рятували поляків та євреїв. Тож, безумовно, тем для обговорення буде багато».

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: