Харків проти Львова: СБУ і силовиків використовують у бізнес-війні? (документи)

фото підшпників мінськ (1)

Вже більше двох років тягнуться неприємності львівського підприємства, яке раніше не помічали в гучних скандалах. Найцікавіше, що проблеми виникли в тих філіях компанії, які розташовані на сході країни. Подейкують, що саме там є ті, хто зацікавлений в знищенні підприємства.

Почалося все на початку 2015 року, коли «Галпідшипник» звинуватили у фінансуванні сепаратизму і в тому, що саме львівське підприємство продавало запчастини в окупований Донецьк. Приводом стало розслідування СБУ. Тоді відомство перевіряло можливість торгівлі запчастинами для військової техніки. Фіскальна служба, яка також долучилася до розслідування, шукала документи, які б підтверджували торгову діяльності з окупованими територіями і «відмивання» коштів. За підозрами СБУ, за «відмиті» гроші, директор підприємства «Галпідшипник» фінансував діяльність злочинної «Харківської народної республіки». Проте,  незважаючи на повідомлення в ЗМІ, фіскальна служба переконувала, що не знайшла жодних документів, які б підтверджували торгові відносини з окупованими територіями чи схеми «відмивання» коштів через Росію. А розслідування СБУ закрилось, не дійшовши до суду. Підозри тоді висували лише колишньому директору донецької філії підприємства.

«Спілкуючись з юристом підприємства стало очевидним , що після початку військових дій, на території донецької філії підприємства залишилась  значна частина продукції, — розповідає Лілія Долінська, голова Асоціації платників податків України. — Забрати її звідти було не так просто, адже треба було отримати дозвіл з СБУ на вивіз продукції. Підприємство кілька разів зверталося до відомства з таким проханням, але жодного разу дозволу не отримали і змушені були просто припинити стосунки з філією, яку офіційно перереєстрували в Запоріжжі. Жодних нових запчастин до окупованого міста не завозилось. В Донецьку ж залишились не тільки склади з нереалізованим товаром, а й працівники та директор. Саме він самовільно зареєстрував власне підприємство з практично такою ж назвою. Не стану його засуджувати, адже опинившись у воєнних умовах, чоловік намагався знайти кошти, щоб не кидати працівників напризволяще з переконанням про швидке закінчення антитерористичної операції».

[dyvys_blockqoute text="Підприємство кілька разів зверталося до відомства з таким проханням, але жодного разу дозволу не отримали і змушені були просто припинити стосунки з філією, яку офіційно перереєстрували в Запоріжжі" author="Лілія Долінська"]

Далі, як йдеться в ухвалі суду чоловік добровільно припинив свою  діяльність і за клопотанням прокуратури суд звільнив його від кримінальної відповідальності.

«Ухвалою суду від 28 грудня 2015 року в справі № 640/20875/15-к про звільнення від кримінальної відповідальності чітко зазначається, що: «попередній керівник донецької філії визнав та припинив свою протиправну злочинну діяльність, а саме: фінансування дій, вчинених з метою насильницької зміни між територіями або державного кордону України на порушення порядку, встановленого Законом України, вчинених з корисливих мотивів, шляхом відрахування грошових коштів у вигляді податків за діяльність приватного підприємства «Торговий дом «Галподшипник» МТС», -- продовжує пані Долінська.

фото шапки по колишньму директору

Стосовно ж головного офісу компанії і її директора, якому закидали фінансування сепаратизму, то справу СБУ закрило, навіть не довівши до суду.  

«Зі слів керівника підприємства в головному офісі про діяльність свого колишнього працівника нічого не знали і, тим паче, коштів з окупованих територій не отримували. Річ у тім, що таке велике підприємство фіскальною службою перевіряється щороку, — продовжує пані Долінська. — Після початку військових дій, в першу чергу, податківці перевіряють можливість співпраці з так званими «несумлінними структурами». До цього переліку входять фірми, що працюють на окупованій території, структурами «ЛНР/ДНР», «податкові ями»...Це – першочергове завдання, адже в такий спосіб виявляють відмивання коштів. Таких фактів знайдено не було. І це підтверджує акт перевірки від 08.06.2015 року за період 2014 року. Так, там є штрафні санкції, нараховані за бухгалтерські помилки, які є в кожного підприємства, бо ж наше законодавство змінюється занадто часто».

Жодному іншому діючому чи колишньому співробітнику компанії не було висунуто підозри в тій справі. Коли ж про розслідування стало відомо журналістам і матеріали про це почали з’являтися в мережі, більшість партнерів та клієнтів «Галпідшипника» отримали електронного листа з посиланнями на матеріали.

лист

З «ДНРу» в контрафакт

Цікаво, що справою займався не львівський, а харківський підрозділ спецслужби. Щойно вщух скандал з підшипниками в "ДНР", як на підприємство «впали» чергові завинувачення. Кілька місяців тому поліція запідозрила «Галпідшипник» в тому, що вони постачають нібито  контрафактний товар. Причиною відкриття кримінального провадження стала скарга покупця.

Як йдеться в ухвалі Ленінського районного суду м. Харкова, який дозволив арешт майна однієї з філій львівського підприємства в Запоріжжі, підприємець 4 березня купив 8 підшипників (за трохи більше, ніж 4 тисячі гривень) в харківській філії «Галпідшипника». Зауважте, що кримінальне провадження було відкрите навіть раніше, ніж підшипники були куплені – 1 березня. Покупець отримав всі необхідні документи до товару. Тут варто зазначити, що підприємство не має власного виробництва, а імпортує готову продукцію з іноземних заводів. В цьому конкретному випадку замовник купив підшипники мінського заводу. Згодом чоловік перепродав товар і претензії отримав вже від свого покупця.

І ось саме незадоволення невідомого (адже в поясненні для суду жодного прізвища не має) стали причиною розслідування. З пояснень слідчого вбачається, що в справі також є свідок, який купував підшипники в грудні 2015. Його також допитували в ході розслідування. Виходить так, що свідок та невідомий чоловік, який нібито придбав підшипники в перекупщика — не просто експерти підшипників, але й орієнтуються в ринку деталей та тіньових схемах краще, ніж будь-хто. Думка чоловіків для слідчого -- просто закон, бо більшість доказів в поясненнях для обшуку на підприємстві, ґрунтуються на їхніх розповідях.

А «спеціалісти» хто?

Слідчий чітко описує чому саме підшипники були повернуті: в паспорті якості є правки ручкою, покупець був певен, що ті підшипники виробляють в Китаї, а в Україні тільки маркують і вони не відповідають заявленій якості. Далі слідчий описує схему за якою підприємство нібито закуповує непотріб, а вже в Україні маркує його і продає. Навіть є свідчення очевидця, який працював на філії підприємства в Запоріжжі, і який підтверджує розслідування слідчого. Правда, на самому підприємстві заперечують, що в них коли-небудь працював чоловік з таким прізвищем. Що ж до експертів, то слідчий не уточнює ні їхніх посад, ні наукових ступенів.

Як розповів «Дивись.інфо» юрист підприємства, Мирослав Гусельніков, в Україні не має спеціалістів, які б змогли фахово оцінити якість підшипників. До прикладу, для деяких товарів, як от горілка, є затвердженні державні стандарти, а Кабмін має чіткий перелік спеціалістів. Проте, оцінити підшипники можуть тільки на заводі-виробнику.

На основі цього кримінального провадження харківський суд дозволив обшукати склади та приміщення підприємства в Запоріжжі, Києві та Львові. Під час обшуків було вилучено більше, як 45 тисяч підшипників різних виробників(які вартують 10 мільйонів гривень) , а також комп'ютери, документацію і навіть печатки(без них робота будь-якого підприємства блокується). Проводили обшук і в квартирі директора, правда, як записано в протоколі обшуку, нічого не знайшли, тільки двері зламали. Зауважте, що всі обшуки по філіях у різних частинах України проводили працівники харківської поліції.

[dyvys_blockqoute text="В матеріалах справи є відповідь з Харківського заводу, де повідомляють, що підшипники дійсно їхні. Також маємо підтвердження і з Мінського заводу. Ми неодноразово звертались з пропозицією оплатити експертизи підшипників, проте наші пропозиції ні слідство, ні суд до уваги не беруть" author="Микола Гусельніков"]

Відповідь Харківського заводу щодо оригінальності продукції

Фото мінських підшипників

Відповідь з Мінська

«З приводу останнього твердження заводу, повідомляємо наступне: за правилами білоруського ДОСТУ термін зберігання підшипників складає 24 місяці. Потім слід перевірити умови зберігання і чи не має на них слідів іржі. Натомість ні в українських, ні в європейських правилах таких обмежень не має», — роз'яснили на підприємстві.

Розслідування чи затягування?

Зрештою, виходить слово слідчого проти слова підприємства. Тобто хто кому більше вірить, в українських же ж реаліях живемо. Стовідсотково довести, що перевірені підшипники були придбані у львівського підприємства, неможливо, як неможливо довести і протилежне. Справа в тому, що підшипники мінського заводу вважаються недорогими, відтак, унікального номера чи маркування кожен окремий виріб не має. І довести чи спростувати, що слідство отримало саме товар, проданий «Галпідшипником» наразі неможливо, та й підприємство не може підтвердити, що слідство провело експертизу з «лівим» підшипником.

З одного боку, слідчий провів велику роботу і тіньова схема описана дуже детально, якби не одне «але». На «Галпідшипнику» скаржаться, що в такий спосіб слідство просто затягує час, поки в підприємства не почнуться проблеми з клієнтами, які ніяк не можуть дочекатися свого товару.

І справді, на вилучене при обшуках майно вже втретє накладається арешт, бо слідство ніяк не може підтвердити свої здогадки. Вже четвертий місяць львівське підприємство не може отримати свій товар, а слідство все так і не може висунути обвинувачення.

«Ми подали заяву про вчинення злочину слідчим Холодногірського ВП ГУ НП в Харківській області Ізотовим О.А., який займається розслідуванням справи, — продовжує юрист. — Проте, в харківській поліції взагалі відмовились реєструвати заяву та починати досудове розслідування. Тільки через суд  вдалося внести відомості про злочин до Єдиного реєстру досудових розслідувань. Думаю, що ставлення до розслідування справи можна оцінювати по тому, що кримінальне провадження щодо слідчого Холодногірського ВП ГУ НП в Харківській області Ізотова О.А.  доручили розслідувати… самому пану Ізотову».

«Підробка» за «підробкою»

В той же ж час, поки ведеться слідство, в Єдиному реєстрі судових рішень, з'являються ще цікаві справи, які пов'язані з підприємством. Так, ПАТ «Полтавський вентиляторний завод» судиться з «Галпідшипником» за майже десяток підшипників, які за запевненнями вентиляторного заводу виявились «не відповідної якості». Спочатку львівське підприємство в судах вимагало в полтавського заводу заплатити 95 тисяч гривень за поставлені підшипники і виграло справу разом з апеляцією. Як зазначається в судовому рішенні, «Полтавський вентиляторний завод» купив підшипники і товар прийняв, а отримавши скаргу від іншого підприємства на свою продукцію, раптом з’ясував, що підшипники — неякісні. Минуло кілька місяців, і завод також подав зустрічний позов, але вже не на 95 тисяч гривень, а на більш, як 10 мільйонів.

А поки справа триває, перш за все позивач вимагав арештувати рахунки «Галпідшипника» і суд прислухався до побажання. Тепер підприємство не має ні товару, який арештований поліцією, ні грошей, які арештовані в ході судової справи. У той час, як конкуренти можуть вільно зайняти звільнену нішу. Новий вид «конкуренції» в Україні?

ІА «Дивись.info» буде слідкувати за розвитком подій.

Христина ІНЖУВАТОВА

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: