Що приховує новий закон про купівлю вживаних авто (інфографіка)

mb_bu_735x418

Довгоочікуваний Закон, який дає можливість українцям придбати вживаний автомобіль в Європі і не переплачувати за нього втридорога через акцизи, нарешті вступив у дію. Щоправда, говорити про якісь результати ще рано, адже чіткої процедури розмитнення наразі немає.

Плюси очевидні: розмір акцизної ставки зменшується. Стосується Закон вживаних пасажирських автівок («Автомобілі легкові та інші моторні транспортні засоби, призначені головним чином для перевезення людей (крім моторних транспортних засобів товарної позиції 8702), включаючи вантажопасажирські автомобілі-фургони та гоночні автомобілі»). Вони діляться за об’ємом двигуна та паливом, яке використовують(бензин чи дизель).

авто

За авто з баком, меншим за літр, що їздить на бензині, розмитнення обійдеться в  – 0,102 євро за кожен кубічний сантиметр, тобто – до сотні євро. Двигун від літра до півтора – 0, 063 кубічних сантиметри, тобто  63 євро. 1500-2200 – 0, 267 євро за кожен кубічний сантиметр, або ж 534 євро (за півтора літровий бак), 2200-3000 кубічних сантиметри  по 0, 276 євро за кожен з них(від 587 євро ). Від 3000 до 2, 209 євро за кожен кубічний сантиметр(від 6627 євро).

Якщо автівка працює на дизелі, то схема наступна:

Все, що до півтора літра двигун 0, 103 євро за кожен кубічний сантиметр(154 євро)

Від 1500 до 2500 – 0, 327 євро(654 євро за дволітровий) і понад 2500 – 2, 209 євро(більше п’яти з половиною тисяч євро)

Мінуси

Мова йде лише про ті автівки, що відповідають стандарту «Євро-5» з роком випуску не пізніше 2010. До того ж, в Законі чітко прописується умова, що знижені акцизи не стосуються машин з країн-агресорів та країн-окупантів, тобто Росії. І ось тут в реальності починаються проблеми, адже походження транспортного засобу треба довести.

[dyvys_blockqoute text=Закон тільки почав діяти і люди зіштовхуються з певними труднощами. Зокрема, на митниці треба довести походження автомобіля" author=""]

«В Україні, це — перший за 15 років закон, який зменшив акциз на транспортні засоби, — коментує Роман Тузяк, ГО «ЗАВТРА». Хоча, звичайно, є і свої недоліки. Перш за все тому, що він – тимчасовий, тільки до кінця 2018 року і придбати можна лише одну автівку. Закон тільки почав діяти і люди зіштовхуються з певними труднощами. Зокрема, на митниці треба довести походження автомобіля. Річ у тім, що в Законі прописана заборона на автівки з країни-агресора, Росії, а довести це може кілька документів, один з яких – сертифікат походження товару. Цей документ видається торгово-промисловими палатами різних країн і він дає право на розмитнення автомобіля за нижчими ставками. Проте, наразі чіткої процедури його отримання не має. Але, з часом, все врегулюється».

Серед можливих документів, які підтверджують, що автівка походить не з Росії, є ще кілька найменувань, проте, перед тим, як вибиратися за-кордон по автомобіль, варто звернутися на митницю, де точно роз’яснять всі нюанси.

Транзитні авто – транзитними і залишаться

До слова, новий закон аж ніяк не врегульовує проблему транзитних автомобілів, на які, в більшості, він не поширюється. За інформацією пана Тузяка 90% транзитних машин – старші 2010 року і не підпадають під стандарт «Євро-5». Головна причина їхньої популярності – вигідна ціна. А отже їхнім власникам і надалі доведеться «кататися» через кордон, час від часу створюючи там черги. Проте, в громадській організації сподіваються, що парламент спроможеться проголосувати закон, який би тимчасово дозволив знизити акцизи і для таких автівок.

З іншого боку, якщо Україна і надалі виконуватиме всі зобов’язання, то з 2018 року в країні почне діяти стандарт «Євро -6». На практиці це означатиме, що ввозити можна буде тільки автівки не пізніше, ніж 2015 року виготовлення.

Христина ІНЖУВАТОВА

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: