Тільки Путін знає, що стоїть за заявами про провокації України в Криму, – екс-міністр курортів

1398146748_7

Україна не може зірвати те, чого сьогодні не існує. Так прокоментував заяву російської сторони про нібито спробу Україною зірвати туристичний сезон на півострові колишній міністр курортів і туризму Криму Олександр Лієв.

A737BCDE-C5DB-4C5C-B2A9-CC29D16B65B0_cx0_cy17_cw0_w987_r1_s_r1

– Після того, як російська сторона заявила про провокації з боку українців на території Криму, з’явилися нові заяви, буцімто Україна хотіла зірвати курортний сезон на півострові. Чи справді є що зривати в Криму?

– Курортний сезон у Криму був зірваний ще 2014 року російською терористичною діяльністю. І ніяким чином покращити ситуацію їм не вдалося. І навіть не допомогла б Україна, якби захотіла, щоб кримський туризм запрацював і заробляв надалі. Бо на території, на якій немає легітимних органів влади, на території, на якій немає розуміння питань безпеки, на території, на якій діє окупаційний режим, невизнаний усім світом, не може бути ніякого туризму. За останні три роки до Криму з материкової частини приїжджало у середньому по 100 тисяч людей. Це значно менше, ніж їде українців у Москву. Тому Україну це питання навряд чи турбувало би, бо це, на жаль, сьогодні не є туристичним напрямком, окупованою територією. Крим знову стане туристичним напрямком, коли півострів повернеться в Україну. Нема навіть сенсу говорити про те, що Україну турбував курортний сезон на півострові.

– Як у цифрах виглядає туристичний сезон в Криму?  

– До окупації Криму Російською Федерацію на півострів за період туристичного сезону приїжджало по 6 мільйонів туристів, з яких 4 мільйони 300 тисяч були українцями. Минулого року було 100 тисяч, цьогоріч ще менше. Щодо росіян, то торік це було півтора мільйона, цьогоріч – плюс-мінус так само. На фоні 6 мільйонів це мізер. Навіть за найскладніших часів для Криму, 1991-1992 роки, півострів приймав 2,7-2,8 мільйона туристів. А як відомо, коли рівень туристичного напливу нижчий за 2,7 мільйона, то галузь йде у мінус, тобто туризм стає збитковим.

– Що може стояти за заявами Путіна, якщо не йдеться про туристичний сезон?

– Ми повинні готуватися до гіршого. У нас під боком дієвий і сильний агресор, тому розглядати подібні заяви як жарти і сприймати це як якісь дурниці, на мій погляд, не варто. Це виглядає як підготовка до якихось глобальних дій, які потім будуть виправдовуватися цими заявами. Це може бути і перехід до наступальної позиції, і посилення військової присутності в Криму, передислокація туди більш потужної зброї. Так буде пояснюватися і самим кримчанам та росіянам, чому вони це роблять, мовляв це якийсь захист від бандерівців, від «Правого сектора» чи ще від когось, він кого вони захищаються. Тобто подібні заяви не варто ігнорувати. Таким чином прикриваються якісь військові маневри, а які саме, знає хіба Путін і, може, Медведчук, в Україні цього не знає ніхто.

Нагадаємо, вчора, у середу російська ФСБ поширила заяву, про начебто дві спроби українських військових напасти на Крим та влаштувати там теракти, під час яких загинули російський військовий і боєць ФСБ.

Невдовзі із заявою виступив і сам президент РФ Володимир Путін, який звинуватив Україну у «переході до терору», натякнувши, що вживаються відповідні заходи: «Ми, звичайно, зробимо все, щоб забезпечити безпеку об'єктів інфраструктури, громадян. Здійснимо додаткові заходи щодо забезпечення безпеки, причому це будуть серйозні додаткові заходи – і технічні, і не тільки».

А вже сьогодні російські ЗМІ заяскравіли іншими заявами, мовляв Україна вчинила провокації, щоб зірвати туристичний сезон на півострові.

Втім, незважаючи на всю, на перший погляд, безглуздість заяв російської сторони, експерти застерігають, подібні заяви можуть бути передвісником наступних дій РФ аж до чергової активної фази військових дій на території України. Адже подібні заяви Росія робила 2008 року, перед нападом на Грузію.

Оксана ДУДАР

 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: