Розірванням дипвідносин Росія хоче змінити формат агресора на формат жертви, – політолог

1771889

Росія може розірвати дипломатичні відносини з Україною. Як ймовірні причини називаються події в Криму і замах на життя ватажка луганських терористів Ігоря Плотницького. Таку інформацію оприлюднила російська газета «Известия» з посиланням на джерело у російських дипломатичних колах. Про це ж у Сочі сказав і прем’єр РФ Дмитро Медведєв.

Він вважає, що рішення про розрив дипвідносин з Україною може бути ухвалено керівництвом Росії, якщо в Москви не залишиться інших інструментів для того, щоб «протверезити» Київ.

«Що стосується розриву дипломатичних відносин, ви знаєте, в історії всяке бувало. Нагадаю, що після відомих подій у нас виявилися розірваними дипвідносини з Грузією», – сказав він журналістам у Сочі, передає «Інтерфакс».

«Я б не хотів, щоб це так завершилося, але, якщо іншого варіанту впливати на ситуацію не залишиться, президент таке рішення може прийняти», – сказав глава уряду.

Він наголосив, що остаточне рішення, природно, приймає президент країни, який веде зовнішню політику держави.

Наскільки ймовірний остаточний розрив дипломатичних відносин між Україною та Росією, ІА Дивись.info поцікавилася в українських експертів.

«Розрив дипломатичних стосунків як такий – це дуже серйозний політичний крок, який, з одного боку, підводить до війни, з іншого боку, він має виключно політичні наслідки, а не економічні, фінансові, культурні, торговельні тощо. Зрештою Україна з Росією де-факто вже знаходиться у стадії невідкритої, неоголошеної війни, де дипломатичні відносини грають геть не первинну, а вторинну, допоміжну роль і суттєво не впливають на розвиток відносин. Крім того, відносини України з Росією зараз регулюються у Мінську, у форматі нормандської четвірки тощо. Відтак дипломатичні відносини – це відносини третього рівня», – сказав політолог, радник при дирекції Національного інституту стратегічних досліджень при Президентові України Олексій Полтораков.

На думку експерта, ініціатива Росії розірвати дипвідносини – це спроба перехопити ініціативу і перевести себе з формату агресора у формат жертви.

«Тривалий час саме Україна мусувала тему розриву дипломатичних відносин, оскільки які можуть бути дипломатичні відносини з країною-агресором, з країною, яка анексувала територію і веде військові дії», – пояснює політолог.

Зрештою заява про розрив дипломатичних відносин цілком вписується в загальний контекст чергової фази загострення протистояння України і Росії, який зараз переходить у політичну фазу.

«З іншого боку, якщо до цього все ж таки дійде, що не видається таким вже й нереальним, це принципово нічого не змінить», – зауважив Олексій Полтораков.

Оскільки тривалий час дипломатичні відносини між Україною і РФ знаходиться на рівні тимчасових повірених у справах. При цьому українська сторона продовжує наполягати на тому, що Київ не збирається іти на повний розрив дипвідносин з Росією. Проте вказує, що за умови агресії РФ в Криму і на Донбасі Київ не буде навіть обговорювати призначення нового посла РФ. Тимчасовим повіреним у справах України в РФ є Руслан Німчинський, а РФ в Україні – Сергій Топоров. Надзвичайний і Повноважний посол України в РФ Володимир Єльченко був звільнений 9 грудня 2015 року. Натомість російського представника в Україні Михайла Зубарова Володимир Путін звільнив 28 липня нинішнього року. Його місце мав посісти Михайло Бабич – колишній службовець КДБ, ФСБ і ВДВ, а нині представник президента РФ у Приволзькому федеральному окрузі.

Варто зазначити, що повірений у справах — дипломатична посада, означає керівника дипломатичного представництва. У відповідності з Віденською конвенцією про дипломатичні зносини, клас повірених у справах є третім класом глав диппредставництв після послів і посланників (або глав представництв еквівалентного рангу).

«Не думаю, що розрив дипломатичних відносин, ініційований Росією, буде однозначним програшем української дипломатії. Скажімо, в тактичному плані це буде швидше виграшем Росії, оскільки вона вміє гарно використовувати подібні кроки у фактичних цілях. Однак у стратегічній перспективі це може обернутися певним ускладненням позиції Росії, тому що всі розуміють, що провина за ситуацію в російсько-українських стосунках, у регіональній безпеці тощо лежить на Росії. Тим паче ніхто не сумнівається, що зараз саме Російська Федерація проводить антиукраїнську політику, закриває осередки української культури в тій же Москві, переслідує українських активістів, починаючи з тих, хто носить футболки з тризубом і закінчуючи проукраїнськи налаштованими кримськими татарами. Так що для Росії це такий собі елемент дипломатичної гри, наслідки якої їй важко прорахувати на далеку перспективу. РФ збирається отримати тактичний виграш і намагається його окупити насамперед у прив’язці до поточного стану перемовин у нормандському і мінському форматах. Росія отримала додаткові нехай і непрямі козирі та дивіденди, але не факт, що це окупиться у довгостроковій перспективі», – сказав Полтораков.

Натомість український дипломат, колишній генеральний консул України в Туреччині так відреагував на новину про ймовірний розрив дипломатичних відносин між Україною та РФ.

«Розрив дипломатичних відносин між Україною та Росією не просто назрів, а вже більше двох років (з моменту надання в березні 2014 року російським парламентом дозволу на використання збройних сил РФ на території України) - є кричущою необхідністю. Звичайно, це рішення, у відповідь на збройну агресію РФ мала прийняти саме Україна.

Хоча сьогодні подібні «загрози» з боку РФ, швидше за все, є частиною інформаційної кампанії, метою якої є створити негативний образ України та відвернути увагу російської та світової громадськості від того факту, що Росія є країною-агресором та країною-окупантом, в разі, якщо це рішення таки буде прийняте в РФ, найімовірніше, суттєво не вплине на існуючий стан речей. А для української влади це стане майстер-класом, як правильно діяти», – написав на своїй сторінці у Фейсбук Богдан Яременко.

На думку дипломата, розрив дипломатичних відносин ускладнює лише прямі політичні контакти на найвищому та високому (політичному) рівнях. Їх Україна з Росією і так фактично не має. Ті контакти, що здійснюють невидимі громадськості маловідомі «човники», залишаться і навіть посиляться.

«За розривом дипломатичних відносин може також послідувати (може, але не обов’язково) розрив економічних, торговельних та інших відносин, а також введення обмежень на перетин кордону. На сьогодні торговельно-економічні відносини України з РФ перебувають у достатньо низкій точці та постійно погіршуються (через цілеспрямовану політику РФ). Тому негативні наслідки від подібного можливого кроку з боку РФ можуть мати обмежені негативні наслідки впродовж достатньо короткого проміжку часу, а вже в середньостроковій перспективі лише сприятимуть досягненню Україною повної економічної незалежності від РФ (зменшення кількості та важливості важелів впливу на прийняття в Україні політичних та інших рішень). Розрив поставок газу є ще менш ймовірним, оскільки в цьому разі РФ серйозно ускладнить і без того складні відносини з ЄС, а також сприятиме продовженню економічних санкцій проти себе. Заборони на поїздки громадян, в разі їх запровадження, загалом потрібно сприймати як позитивний сценарій для забезпечення безпеки України (хоча незручності будуть, але, вибачайте, – у нас війна)», – написав Яременко.

Оксана ДУДАР

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: