У Львові незрячі на дотик «побачать» Ратушу

Люди з вадами зору зможуть «побачити» Львівську Ратушу на дотик.

Сьогодні презентували перехідний макет будівлі, виготовлений з м’якого білого матеріалу, який опісля розрізатимуть і заливатимуть у бронзі. А вже у жовтні бронзовий міні-макет Ратуші стоятиме перед входом у міську раду і буде доступним для «огляду» людям з вадами зору. Про це повідомили у Львівській міській раді.

ratusha-de851a6420ec9282ae5fc404611716a9

Автори проекту «Львів на долонях» презентували перехідну модель Львівської ратуші, яка очікує заливки у бронзі. Макет виготовлений з м’якого білого матеріалу, зокрема гіпсу, картону, пластику, пластиліну у масштабі 1:130. Автор макету – скульптор Василь Одрехівський.

Як розповіла Оксана Потимко, автор проекту «Львів на долонях», виконавчий директор Львівського обласного осередку ГО «Українська спілка інвалідів – УСІ», Львівська Ратуша стане першим архітектурним об’єктом міста, доступним для осіб з інвалідністю: мешканці та гості Львова, які мають глибокі вади зору або вади опорно-рухового апарату, зможуть «побачити» Ратушу на дотик. Аналогічна практика існує в країнах Європи вже кілька років.

«Ми щороку подаємо певний соціокультурний проект на кілька різних управлінь Львівської міської ради, і кожного разу намагаємося втілювати нову ідею для міста і України. Дуже сподіваюсь, що це буде перша, але далеко не остання пам’ятка архітектури: поступово і Вірменську церкву, і Катедральний собор, і Успенський, і Домінікани, і Церкву Св. Юра, і Оперний театр та інші історико-архітектурні споруди нам вдасться адаптувати і розробити мініатюри-макети для людей з вадами зору», - розповіла пані Оксана і додала, що ідея створити пам’ятку архітектури, доступну для незрячих і слабозорих людей, виникла саме у Кракові, де побачила макет і самого Вавеля, і кожної його архітектурної пам’ятки.

Над виготовленням макету Ратуші працювали два місяці. Проект передбачає бронзову модель, інформаційну таблицю з написом шрифтом Брайля, тумбу-підставку з каменю. Висота Ратуші сягатиме 50 см, загальна висота встановленої перед входом до міської ради споруди – 130 см. Вона буде максимально точною до реальної споруди, оскільки Ратушу спеціально вимірювали і фотографували з усіх боків. Офіційно макет встановлять 14 жовтня, перед Міжнародним Днем Білої тростини.

За словами Михайла Мороза, начальника управління культури Львівської міської ради, приємним є те, що серед 15 соціально-культурних проектів, яким управління культури ЛМР надасть фінансову підтримку на реалізацію, значним і відчутним є акцент саме на соціальній тематиці. Тому одним із критеріїв, чому управління культури і конкурсна комісія підтримала проект «Львів на долонях» – є міркування дати можливість незрячим львів’янам і гостям міста відчути архітектурну спадщину Львова.

Як розповів скульптор, автор макету Ратуші Василь Одрехівський, це вже не перша його співпраця зі спілкою незрячих, адже цьому передували виставки, зокрема виставка «Торкаючись – бачу. Великі Українці», коли створювали портрети відомих людей, щоб незрячі, торкаючись їх, могли візуалізувати, як виглядають Тарас Шевченко, Леся Українка, Микола Амосов.

Нагадаємо, макет Ратуші виготовляють у межах соціально-культурного проекту «Львів на долонях», за підтримки управління культури Львівської міської ради і КУ «Інститут міста». Автором проекту є Львівський обласний осередок ГО «Українська спілка інвалідів – УСІ».

Бронзовий міні-макет стоятиме при вході у міську раду і усі незрячі зможуть «побачити», як виглядає Львівська Ратуша, адже, як зауважила Оксана Потимко, дуже багато деталей, які відомі зрячим людям, стають для незрячих абсолютним відкриттям.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: