У НАБУ виправдалися за кволі дії за справою скандального судді Чауса

Суддя Микола Чаус
Суддя Микола Чаус / strana.ua

Національне антикорупційне бюро довго не оголошувало про підозру у скоєнні корупційного злочину скандально відомому судді Дніпровського районного суду Києва Миколі Чаусу, адже для цього не було підстав. Наразі ж відомство не має права затримувати Чауса, оскільки він сам висловив бажання співпрацювати зі слідством.

Про це на відкритті територіального віділення НАБУ у Львові розповів голова Бюро Артем Ситник, повідомляє кореспондент «Дивись.Info».

[dyvys_blockqoute text="Учора зранку підозра була підписана. Він (Чаус – авт.) на допит за викликом не з'явився. Удома було проведено обшук. Далі встановлюється місце його знаходження. Але запевняю, що від правосуддя він не втече." author="Артем Ситник"]

За словами керівництва НАБУ, вони довго «вели» Миколу Чауса, знаючи його сумну репутацію, але не могли оголосити підозру, оскільки не мали підстав. Вони повинні були знати, що це дійсно суддя, який бере хабарі. Нині ж з'явилася реальна заява певної особи про вимагання хабара. Хабар вимагався за винесення вироку особам, за призначення покарання, не пов'язане із позбавленням волі.

Тому нещодавно Миколі Чаусу було оголошено про підозру.

«Зараз починають деякі експерти закидати, що ми спеціально це зробили за межами пленарного засідання Верховної Ради, аби він міг уникнути покарання. Ми не можемо казати: «Ти поки не бери хабар. Потім Верховна Рада збереться, ми тобі дамо і ти візьми». Це смішно. Але інша проблема усувається 30 вересня. Набувають чинності зміни до Конституції. І в принципі, коли суддя буде викритий у вчиненні особливо тяжкого злочину, він не матиме імунітет, і його можна буде затримувати. Але він вийшов із відпустки, зателефонував людині, яка із ним працювала, сказав, що він готовий співпрацювати. Посунути справу до вересня було просто нереально», – прокоментував нинішній стан розслідування Ситник.

Керівництво НАБУ запевнило, що зараз контролює Чауса, встановлює регулярно його місцезнаходження. На запитання, чи знають вони, де суддя перебуває у цей час, Артем Ситник не дав відповіді, посилаючись на таємницю слідства. Водночас він пояснив, що, якщо Чаус наблизиться до кордону, то вони не зможуть нічого вдіяти. Хоча його закордонний паспорт нині перебуває у них.

Нагадаємо, 10 серпня суддю Дніпровського районного суду міста Києва Миколу Чауса викрили на отриманні хабара в розмірі 150 тисяч доларів. Керівник Спеціальної антикорупційної прокуратури Назар Холодницький зазначив, що оскільки Верховна Рада України зараз на канікулах, тому не зможе оперативно розглянути відповідне подання про надання згоди на затримання та взяття під варту викритого у хабарництві судді.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: