Український вчений пропонує кількість письменників і творів у шкільних програмах скоротити удвічі

Український вчений-літературознавець Григорій Клочек заявляє про необхідність скорочення мінімум удвічі кількості письменницьких імен та творів порівняно з нині чинними програмами.

Український вчений-літературознавець Григорій Клочек заявляє про необхідність скорочення мінімум удвічі кількості письменницьких імен та творів порівняно з нині чинними програмами, пише Дзеркало тижня.

Крім того, на його думку, мінімум удвічі має бути збільшено навчальний час на їхнє вивчення.

«А де ж, виникає питання, брати той час, коли на вивчення літератури в старших класах (стандартний рівень) виділено лише 2 години на тиждень? І тут підходимо до кардинальної проблеми, яка потребує нагального осмислення і рішучого реформування. Йдеться про інтегрування навчальних дисциплін. Бо близько двох десятків навчальних предметів, які вивчаються в старших класах нашої середньої школи, – абсолютне безглуздя. Зарубіжна шкільна освіта – в тому числі й польська, на яку ми почали орієнтуватися, – вже давно займається таким інтегруванням», – йдеться у статті.

На думку літературознавця, предмет «українська література» необхідно інтегрувати з предметом «зарубіжна література», дотримуючись при цьому співвідношення 70% до 30% на користь рідної літератури.

«Розумію, ця пропозиція багатьом може здатися аж надто дискусійною. Аргументи проти неї, звісно ж, знайдуться, але переконаний, що вагомих аргументів «за» є набагато більше. Не починаючи дискусії за браком часу і місця, наведу лише один з них: прошу подумати, чому в загальноосвітніх школах усіх європейських країн предмета «зарубіжна література» просто немає», – наголошує Клочек.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: