Українському бізнесу стане легше торгувати та інвестувати в Канаді, - Емма Турос

unnamed

11 липня Україна і Канада підписали Угоду про вільну торгівлю між Україною та Канадою, переговори щодо неї тривали загалом близько шести років. Чи полегшить ця угода торгівельні стосунки двох країн та як українцям відкрити бізнес в Канаді, дізнавався кореспондент ІА Дивись.info.

11 липня Україна і Канада підписали Угоду  про вільну торгівлю між Україною та Канадою, переговори щодо неї тривали загалом близько шести років. Чи полегшить ця угода торгівельні стосунки двох країн та як українцям відкрити бізнес в Канаді, дізнавався кореспондент ІА Дивись.info.

Сайт Міністерства економічного розвитку і торгівлі України повідомляє, що «з моменту набрання чинності Угодою, Україна негайно скасує тарифи для близько 80% товарів імпорту з Канади, в той же час для деяких сільськогосподарських та промислових товарів застосовуватимуться перехідні періоди у 3, 5, 7 років для зниженням тарифів». Для того, щоб угода почала діяти, вона має бути ратифікована парламентами обох країн (в Канаді - федеральним і провінційним парламентами).

Тепер українським бізнесменам стане не тільки простіше возити свою продукцію до Канади, а й інвестувати  та брати участь у тендерах державних закупівель. У Канадсько-Українській Торговій Палаті (КУТП) кожного дня отримують багато запитань від наших підприємців стосовно цих переваг лібералізації та способу скористатися ними.

Виконавчий директор КУТП по Україні Емма Турос розповідає: «Канада відкрита для торгівлі з Україною. Також є можливість українським підприємцям вести бізнес в Канаді. Ми працюємо безпосередньо з муніципалітетами, які залучають інвестиції в Канаду». Вона також розповідає про проект «Canada-Ukraine Trade and Investment Support project». Діяльність канадсько-українського проекту CUTIS спрямована на зменшення рівня бідності в Україні і підвищення сталого економічного розвитку шляхом збільшення українського експорту до Канади та заохочення інвестицій з Канади до України. Для забезпечення максимального впливу проект буде спрямований на підтримку українських малих і середніх підприємств (МСП), надаючи пріоритетність МСП бізнесу, керованому жінками, з метою  успішного експорту в Канаду і залучення канадських інвестицій. Проект буде надавати технічну допомогу у п'яти пріоритетних галузях щодо торгівлі та інвестицій, розвитку ділових зв'язків між Україною і Канадою і підтримки впровадження Угоди про вільну торгівлю між Канадою і Україною.

CUTIS - п'ятирічний канадсько-український проект з підтримки торгівлі та інвестицій, що фінансується Урядом Канади через Міністерство міжнародних справ Канади та виконується Конференційною Радою Канади (КРК) спільно з Канадсько-Українською Торговою Палатою (КУТП). Проект розпочав свою діяльність в лютому 2016 р.  і триватиме до лютого 2021 р. Головним Бенефіціаром проекту є Міністерство економічного розвитку і торгівлі України.

В рамках цього проекту 20-21 червня був проведений цьогорічний канадсько-український бізнес форум. У фокусі форуму були чотири основних напрямки: енергетика, інфраструктура, сільське господарство і IT.

«Спочатку ми визначаємо пріоритетні галузі (їх буде п’ять), і вже потім ведемо пошук українських виробників з цих галузей. Дізнаємось, чи рівень їх товарів відповідає рівню, необхідному для Канади, і далі будемо навчати цих виробників, починаючи з сертифікації продукції і виробництва, що треба поправити, до пошуку партнерів в Канаді і надання допомоги в укладенні контрактів на постачання продукції», - каже пані Емма.

Намагаються допомагати Україні канадські бізнесмени з 1992-го року. Саме тоді вони заснували Канадсько-Українську Торгову Палату, проте Україна була не готова до ведення бізнесу за канадськими стандартами, і у двохтисячні роки дію організації в Україні призупинили до 2005 року, коли на хвилі надії «Помаранчевої революції» роботу з Україною було поновлено. Зараз з початком реформ наші та заморські підприємці знов хочуть працювати разом. Угода про ЗВТ передбачає скасування мита для переважної більшості українських товарів, щоправда не знімаються квоти на певну продукцію, таку як  курятину, індичку, молочну продукцію, яйця та ще кілька позицій. Проте у торговій палаті наголошують: Канада має 44 угоди про вільну торгівлю, але жодна з них не передбачає зняття цих квот.

А от великої кількості канадців, зацікавлених інвестувати в Україні, нема. Ті, що вже працюють, мають певні складнощі з нашими особливостями ведення бізнесу. Це підтверджує і директор українсько-канадської компанії Zhoda Petroleum Володимир Пархоменко: «Україна має потенціал інвестиційної привабливості. На жаль, на сьогоднішній день існує ряд адміністративних бар’єрів, а також ризик у вигляді конфлікту на сході країни, які суттєво зменшують інвестиційну привабливість».

Раз на рік для українських  бізнесменів, які хотіли б працювати в Канаді проводять Канадсько-український бізнес форум, на якому вони мають змогу познайомитись із канадськими колегами та налагодити професійні стосунки. Для останнього такого форуму у червні цього року українська фірма Neosystem виробляла стенд, на якому згодом лишив автограф прем’єр-міністр Канади. На своєму сайті фірма запевняє, що може виготовити і доставити стенд у будь-яку точку планети. Основний напрямок роботи фірми - виставкове обладнання, інтер’єри для готелів та офісів. Один зі співробітників фірми - Павло Козакевич підтверджує, що Канада, до якої невдовзі хоче “зайти” компанія - не перший її вихід за кордон. «Ми вже працюємо з Європою, зокрема Англією, Ближнім Сходом, тому всі необхідні сертифікати для міжнародної торгівлі вже отримали». Вони сподіваються виробляти свою продукцію в Україні та відправляти її до Канади. Там планують розмістити лише склад та офіс.

Чимало в Україні компаній, що займаються високими технологіями, вже встигли попрацювати з іноземними замовниками, а тепермають на меті продавати власне програмне забезпечення за кордон. Богдан Купич з компанії KM Core Україна з гордістю розповідає про їх розробку інформаційного продукту для української армії, що вироблений за стандартами НАТО (мається на увазі допомога у радіозв’язку), також додатку для смартфонів для агросектору. Останній вже завантажили через Google play 50 тисяч користувачів. «Наша компанія Borsch Ventures надає також фінансову допомогу компаніям, які розробляють продукт у сферах криптографії, освітніх процесах та хмаринних сховищах. Ми виробляємо продукцію, яка відразу призначена для міжнародного ринку», - каже Богдан Купич.

Проте, за оцінкою уряду Канади, завдяки ЗВТ торгівля між Україною і Канадою має збільшитись лише на 19%. До слова, протягом 2010-2014 рр. обсяг двосторонньої торгівлі товарами між Україною та Канадою складав близько 280 млн. дол. США на рік.
Однак, Емма Турос підсумовує: «Канада - дуже добрий приклад для України. Якщо хоча б п’ять успішних бізнесів Канади будуть представлені в Україні, то на їх прикладі можна буде навчити 15 або 50 інших».

Юлія СТАРОДУБОВА

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: