Манафорт і лобісти з США впливали на рішення Конгресу в інтересах Януковича

Голова виборчої кампанії республіканця Дональда Трампа допомагав проросійській правлячій партії в Україні таємно вивести щонайменше 2,2 мільйона доларів для двох лобістських компаній у Вашингтоні, та ще й у такий спосіб, щоб ніхто не запідозрив, що лобісти намагаються впливати на закордонну політику США.

Про це пише Washington Post, додаючи, що це стало відомо завдяки тому, що люди, напряму пов'язані з цими процесами, розповіли про все журналістам Associated Press. Нові розкриті таємниці проливають світло на деякі діяльність Пола Манафорта, який зараз очолює виборчий штаб Дональда Трампа.

Згідно з федеральним законом США, лобісти повинні публічно заявити про те, що представляють інтереси іноземних лідерів чи їхні партії, а також передати детальний звіт про свою діяльність Департаменту юстиції США. Порушення цієї вимоги передбачає покарання у вигляді п'яти років ув'язнення і штрафу до 250 тисяч доларів.

Манафорт і його бізнес-компаньйон Рік Ґейтс, який також зараз допомагає Трампу в його кампанії, у 2012 році працювали на політичну силу президента України Віктора Януковича. Люди, які знайомі зі справами Ґейтса, розповіли журналістам, що на той час він також працював над просуванням цілей неурядової організації, пов'язаної з Януковичем. Він допоміг найняти дві лобістські фірми у Вашингтоні, а саме Podesta Group Inc. і Mercury LLC.

Неурядовою організацією під назвою European Centre for a Modern Ukraine керували депутати з «Партії регіонів». Вона заплатила 2,2 мільйона доларів лобістам за просування позицій, вигідних уряду Януковича. Зокрема вони намагалися змусити Конгрес США не тиснути на президента України через ув'язнення його політичного опонента - Юлії Тимошенко.

Лобісти працювали на Януковича до моменту, коли він втік з країни після кількох місяців вуличних протестів. Видання пише, що про зв'язки Манафорта і Ґейтса з неурядовою організацією розповіли колишні співробітники Podesta Group анонімно через підписання угод про нерозголошення корпоративних таємниць.

Сам Ґейтс сказав AP, що він і Манафорт познайомили European Centre for a Modern Ukraine з лобістськими компаніями і інколи консультувалися з ними щодо української політики. Він запевнив, що ці дії були цілком законними і не вимагали звітування перед Департаментом юстиції. Манафорт не відповів на питання AP, але Ґейтс запевнив журанлістів, що він розмовляв зі своїм партнером перед тим, як дати свої відповіді, і той займає аналогічну позицію.

Видання зауважує, що політичні консультанти часто уникають реєстрації згідно із законом США про іноземних агентів, оскільки від цього страждає їхня репутація. Ніхто не хоче зізнаватися, що він бере гроші у іноземного уряду і діє в його інтересах, особливо якщо ця діяльність шкодить США.

Одна з компаній, з якими працював Манафорт і Ґейтс, має тісні зв'язки в Демократичній партії. Засновник і голова Podesta Group Тоні Подеста - це брат стратега демократів Джона Подести, який зараз займає важливе місце у виборчому штабі Гіларі Клінтон. Голова Mercury, Він Вебер, - впливовий республіканець і колишній конгресмен і спеціальний політичний радник Мітта Ромні. На початку місяця він заявив, що не буде підтримувати Трампа.

З червня 2012 року до квітня 2014 European Centre for a Modern Ukraine заплатила Podesta Group 1,13 мільйонів доларів за лобіювання у Конгресі, в Національній раді безпеки Білого дому, Держдепартаменті і інших федеральних агенціях. Також неурядова організація «Партії регіонів» заплатила 1,07 мільйон доларів за той же період компанії Mercury за лобіювання у Конгресі. Зокрема, організація намагалася завадити Конгресу затвердити політику тиску на Януковича через ув'язнення Тимошенко.

Колишній спіробітник Podesta Group розповів, що Ґейтс описував неурядову організацію у квітні 2012 року як ширму, яка приховує, що українські політики платять йому і Манафорту. Троє колишніх і нинішніх рацівників Podesta Group також розповіли, що нелегальні дії створили розкол всередині компанії.

Раніше NYT писало, що радник Трампа і Януковича вів бізнес з олігархами в Україні та створив «Оппоблок». Зазначалося, що Манафорт повернувся до політичної діяльності в Україні раніше, ніж очікувалося. Коли новий президент Петро Порошенко оголосив про парламентських виборах у жовтні 2014 року, американський політтехнолог почав збирати в купу уламки партії Януковича. Він працював на колишнього главу адміністрації президента Сергія Льовочкіна. У вересні 2014 року Манафорт прибув в Україну і почав працювати над ребрендингом розділеної і дискредитованої партії. У підсумку він реінкарнував «Партію регіонів», створивши «Опоблок».

Сьогодні Washington Post зазначила, що Манафорт допомагає Трампу тими ж методами, що і Януковичу, намагаючись створити в США страх перед «фальсифікацією» виборів.

Джерело: Дзеркало тижня

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: