Наше кредо — друкувати на 3-D усе, крім наркотиків та зброї, - Вольфганг Фабіш (інтерв'ю)

11

У Львові відбулася презентація 3-D друку, яка має популярність у Європі та Німеччині. Першу фірму, яка займається 3-D друком відкрили саме у німецькому Мюнхені. Зараз такі компанії популярні по всій Німеччині та Європі.

У Львові відбулася презентація 3-D друку, яка має популярність у Європі та Німеччині. Першу фірму, яка займається  3-D друком відкрили саме у німецькому Мюнхені. Зараз такі компанії популярні по всій Німеччині та Європі.
14060268_1186337781407605_2142939252_oПро 3-D друк розповіли журналістам німецькі фахівці IT-технологій -  Вольфганг Фабіш та його 23-річний син Рауль Фабіш. Наш журналіст запитав у   Вольфганга Фабіша, що можна надрукувати на  3-D принтері, яка якість цієї речі, які проблеми виникають в галузі.

Німецькі фахівці IT-галузі приїхали до Львова, аби представити свій продукт на IT-арені міста, яке останніми роками зробило вагомий прорив у цій сфері. Їхні плани — до 2017 року об’єднати IT-кластер Львова та Німеччини. «Хочемо побудувати міцну співпрацю, - наголошує Вольфганг Фабіш. - Знаю цей бізнес понад тридцять років. Можу сказати, що в Україні значно вищий рівень фахівців, ніж у Бразилії. Спочатку ми співпрацювали з бразильським IT-кластером».

«3D-друк — ноу-хау, де тривимірний об’єкт створюється на спеціальному принтері шляхом накладання послідовних шарів матеріалу. Практичне застосування  3-D друку — аеродинаміка, машинобудування, медицина. За допомогою  3-D принтера можна видрукувати зуби, стегна, нирки. Зокрема, нирку свого часу надрукували у німецькому Берліні, потім орган пересадили пацієнту в одному з  берлінських госпіталів. Ця нирка успішно прижилася», - наголошує Вольфганг Фабіш.

— Тобто 3-D друк, по суті, спрощує процес виробництва будь-яких речей? Йдеться про скорочення часових рамок.

— Так! Справді, за допомогою 3-D друку можна друкувати будь-які речі, крім акцій компаній (Сміється.). Наше кредо - “Друкувати на 3-D усе, крім наркотиків та зброї”. Були випадки, коли у Німеччині на залізниці ламалися якісь деталі. Щоб замовити нові, треба чекати кілька тижнів — процес виробництва складний, тривалий. Якщо цю деталь виготовити за допомогою 3-D принтера, тоді це можна отримати значно швидше. Найпростішу річ (сувенір, наприклад) друкують близько години.

Можна створювати таким методом будинки, мости, машини... Друкують і двигуни машин відомих німецьких марок. Можна друкувати навіть золоті ювелірні прикраси. Але всередині вони пусті. Тож їхня вартість значно дешевша, ніж оригінального золотого виробу. Оскільки 3-D друк відбувається шар за шаром, то на дні пристрою залишається трохи золота. Тож для роботи  на такому принтері треба підібрати чесних людей, яким можна довіряти: щоб вони не поцупили залишки золота.

За допомогою технології 3-D можна друкувати суцільні речі, не доводиться потім з’єднувати окремі деталі. Перевага  3-D друку — речі можна видруковувати навіть на відстані, завдяки передачі даних електронним способом. Тобто, пересилаєш дані через електронну пошту і  3-D принтер на відстані все це видрукує.

— Скільки коштує 3-D принтер?

— Ціна у Німеччині стартує від ста доларів до двох тисяч євро.  Мініатюрні  3-D принтери можуть приєднуватися до мобільного телефону, звідти можна друкувати.  3-D принтери завбільшки від 20-и сантиметрів до кількох метрів і навіть більше. Для кожного виду друку — свій спеціальний принтер: пластику, металу, біологічного матеріалу.

3-D принт практикують в Україні — в машинобудуванні та авіаційній сфері (будівництві літаків).

— А яка ціна самого виробу, створеного за допомогою 3-D?

— Найпростіша маленька річ коштує від 50 євроцентів. Усе залежить від матеріалу: чи  з пластику, чи з металу, чи дорогоцінних матеріалів. Є речі і за 10 євро, а є і за сотні і десятки тисяч. Також вартість залежить від розміру виробу.

Гарантія речі, видрукованої у 3-D – щонайменше два роки. Така гарантія діє у Німеччині та у ЄС. Гарантія залежить і від  3-D принтеру, і від дизайнера, який спроектував річ.

— Ви згадували, що науковці роздрукували на принтері  3-D нирку. З яких матеріалів спроектували орган?

— Частково з натуральних матеріалів, частково з синтетичних. Надрукована нирка за функціональністю така сама, як натуральний людський орган. І коштує майже стільки, як звичайна нирка. Над 3-D ниркою працювали медики та біологи.

— З якими проблемами зіштовхується галузь 3-D принту?

— Міністр фінансів Німеччини хоче обкласти галузь податками...

Ще один нюанс — якщо замовник хоче надрукувати 3-D річ в іншій країні, то сплачує додатково за мито, бо готовий товар треба транспортувати і розмитнити.

— 3-D принт у Європі - масове явище?

—  3-D принтом наразі користується мала аудиторія. Зазвичай це працівники IT-cфери, підприємці, студенти, науковці. Зараз 3-D друк використовують також,  як хобі. Багато людей просто видруковують власноруч спроектовані речі — для забавки. Але через п’ять років ситуація покращиться - 3-D принт стане популярнішим. Прогнозую індустрії 3-D друку хороше майбутнє! Люди будуть самотужки собі друкувати прості побутові речі — вимикачі, розетки, деталі для вікон.

—Тоді і дизайнерський одяг можна пустити на 3-D принт.

— Звичайно! Але наразі складно сказати, чи якісним буде цей одяг. Кажуть, дизайнер Карл Лагерфельд вже скористався цією технологією. Навіть “лобутени” друкували за допомогою  3-D.

Розмовляв Антон КРАВЕЦЬ

Фото автора

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: