Скульптори-монументалісти покажуть на Львівщині найбільший портрет Івана Франка (фото)

скульптура (17)

«Дивись.info» побувало за лаштунками #‎FrankoSculptureSymposium (симпозіум сучасної монументальної скульптури з пінопористеролу). Презентація його відбудеться 21-27 серпня перед входом до Оперного театру.

«Дивись.info» побувало за лаштунками #‎FrankoSculptureSymposium (симпозіум сучасної монументальної скульптури з пінополістиролу). Презентація його відбудеться 21-27 серпня перед входом до Оперного театру.

скульптура-(4) ПАНОРАМА

Ми поспілкувалися із одним з організаторів симпозіуму Василем Одрехівським, скульптором, викладачем кафедри монументальної скульптури ЛНАМ.

— Розкажи, будь ласка, що це має бути за проект?

скульптура (12)— Це симпозіум монументальної скульптури із сучасних матеріалів, присвячений 160-річчю від дня народження Івана Франка та 70-літтю з дня заснування Львівської національної академії мистецтв. Це особливий проект і сама подія, що репрезентує новий погляд на постать Івана Франка. Буде створено найбільший скульптурний портрет Каменяра в світі. Ми не ставили це собі за мету, проте в процесі роботи, а саме під час підрахунку всіх величин та параметрів, цей факт підтвердився. Буде створено шість монументальних скульптур висотою чотири метри, присвячених творчості Івана Франка. Вони будуть модульними, і в кінці складуться у скелястий «стоунхенджівський» портрет. Франко постане в образі скелі, могутнього образу Каменяра, піраміди, тотему, динамічної і рухомої скульптури.

— А куди пізніше ця скульптура перебазується, де вона буде експонуватися?

— Департамент культури наразі вирішує ці питання, скоріш за все, його буде представлено у Нагуєвичах в меморіальному музеї.

— В якому матеріалі виконані скульптури?

— Це – пінополістирол. Недавно був симпозіум в Івано-Франківську, там працювали з цим матеріалом. Але загалом в Україні ніхто у таких масштабах не працював з пінопластом.

скульптура (3)скульптура (5)

 

Скільки скульпторів долучилося до створення проекту?

— Тут працює група з дванадцять скульпторів. Всі вони є випускниками академії мистецтв.

— Хто створював попередні ескізи скульптурного портрету?

— Це результат колективної роботи (проте, самі скульптори зазначають, що основну частину проектування та збору самої команди виконав Василь Одрехівський). Родзинка у тому, що це спільна скульптурна праця. І окремі скульптури не просто з'єднуються, але й митці об’єднуються в одне ціле для спільного творіння.

скульптура (11)

— Чи самі скульптури є важкими?

— Кожна скульптура буде важити близько шістсот кілограмів.

— Які у вас емоції виникають під час роботи, чи народжуються ідеї якихось нових проектів?

— Звичайно, це перший симпозіум у Львові таких масштабів. Ми готові розширювати нашу команду. Ідей є дуже багато.

Зазначимо також, що крім ескізів  портрету було створено також моделі різної величини, які допомагають визначати всі проекції та точки заглиблення для кінцевої скульптури. Кожен скульптор відповідає за створення окремої частини портрету Каменяра. Композиції будуть створюватися на тему різних творів Івана Франка(«Захар Беркут», «Абу-Касимові капці» та ін). Тут уже відбувається цілком утаємничений творчий процес кожного скульптора. Для роботи над цим проектом було виготовлені спеціальні інструменти, різної величини, які допомагають легко різьбити у пінопласті.

Вже 27 серпня о 20.00,на площі перед Оперним театром, відбудеться інтерактивне дійство. Режисером його буде Ростислав Держапільський. У програмі анонсують звучання  симфонічної музики, читання,  хореографічна частину.

Розмовляла Мар’яна МАКСИМІВ

Фото: Микита ПЕЧЕНИК

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: