У Львові повідомляють про загострення ботулізму

Львівський обласний лабораторний центр повідомляє про небезпеку ботулізму, адже ботулізм – хвороба, що виникає в результаті отруєння токсинами бактерій і характеризується важким ураженням центральної і вегетативної нервової системи, а ускладнення при ботулізмі можуть привести до летального результату. Тому при перших проявах захворювання слід негайно викликати лікаря, а також утриматись від придбання в’яленої чи копченої в домашніх умовах риби, м’яса, консервів домашнього виготовлення у місцях стихійної торгівлі

, передає прес-служба ЛМР.

Збудник ботулізму – Clostridium botulinum – широко поширений у природі з постійним місцем існування в ґрунті, утворює спори, надзвичайно стійкі до впливу хімічних і фізичних факторів (витримують кип’ятіння протягом 5 годин і гинуть при 120° С через 30 хвилин). Бактерії містять одну з найсильніших у природі отрут – ботулотоксин. Його смертельна доза для людини становить лише 0,3 мкг.

Зараження людини ботулізмом відбувається при вживанні продуктів тваринного і рослинного походження, забруднених клостридіями фруктів і овочів, неправильно консервованих продуктів, через м’ясоковбасну та рибну продукцію власного приготування. В останні роки у виникненні ботулізму не останню роль відіграють консервовані в домашніх умовах гриби.

Зараження дорослої людини відбувається, як правило, через шлунково-кишковий тракт, однак відомі два рідкісні винятки – ботулізм грудних дітей, у яких токсин продукуєтся в кишечнику вегетативними формами збудника, і раневий ботулізм, коли розмноження клостридій і токсиноутворення відбувається в загниваючих, некротованих (відмерлих) тканинах рани.

Інкубаційний період (від моменту проникнення збудника в організм до клінічних виявів хвороби) триває від декількох годин до 2-5 діб. Відомо, що чим важче захворювання, тим коротший інкубаційний період. При важких формах він становить, у середньому, близько доби.

Особливістю захворювання є різноманітність клінічних проявів, перебіг захворювання поступовий, проте є три найтиповіші варіанти його розвитку:

–гастроінтестинальний синдром – хворого турбують нудота, блювота, характерний біль у животі, рідкі випорожнення без паталогічних домішок;

–розлади зору (подвоєння предметів, «сітка» перед очима, мерехтіння),

–порушення дихання. Найнебезпечніше ускладнення ботулізму – розвиток гострої дихальної недостатності, зупинка дихання внаслідок паралічу дихальної мускулатури або асфіксія дихальних шляхів. Такі ускладнення при ботулізмі можуть привести до летального результату, який при відсутності необхідних заходів, є високим і сягає 70%. Смерть наступає від паралічу дихання.

Триває це, в середньому, 20-24 години. Одночасно виникають спрага, сухість слизових оболонок, розлад ковтання, може змінитися тембр голосу. Іноді в таких у хворих помилково діагностують ангіну.

Потрібно пам'ятати, що ботулотоксин не викликає зміни кольору, запаху, смаку домашніх консервів, тому після розтину банки визначити, заражена чи їжа ботулотоксином, неможливо.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: