Чи використовувати депутатство для користі бізнесу – питання лише моралі, - одкровення бізнесмена

Клуб активного відпочинку і екстремального туризму «KAVA» працює у Львові з 2011 року. Спершу ідея зародилася в Херсоні. Шестеро студентів хотіли в одному місці зібрати різноманітні види активного релаксу за доступними цінами.

Задум вдався. Ще один клуб відкрили й у місті лева. «В 2014 році, коли керівник львівського клубу  виїжджав в Польщу, то продав право власності на бренд мені і ще одному хлопцеві з Дніпропетровська», - розповідає Влодимир Воронюк, директор львівського клубу. Зараз чоловік, окрім бізнесу, займається політикою. Він є депутатом Золочівської міської ради. Володимир каже: ці дві діяльності розділяє. У Львові та інших містах – бізнес, у Золочеві – політика.

13957559_1151393711585880_2145936215_n

Коли я став директором клубу активного відпочинку, то десь років два все робив своїми руками. Потім долучився до «Клубу ділових людей» і допомагав їм з організацією їхнього 3-річчя.Ми організували 15 майстер-класів. І одночасно я розробляв тури для учасників «Клубу ділових людей». За це вони мені подарували курс MBS. Пройшовши цей курс, я почав краще розуміти як робити так, щоб бізнес працював. Тоді команда збільшилася до 5 людей. Це були студенти, окрім мене.

Структура. Я займаюся більше стратегією і розвитком, а працівники тактикою. Ми є посередником між тими фірмами, які надають якісні послуги активного відпочинку, і покупцями.

Конкуренти. Потрібно бути уважним до своїх дій. Якщо ви занадто багато уваги приділяєте конкурентам, то робите їхній продукт популярнішим. Я з конкурентами ніколи не воював. Або робимо якусь справу разом, або йдемо різними дорогами і намагаємося не проявляти одне до одного негативу.

Зазвичай палку в колеса можуть ставити тоді, коли бачать, що в підприємця є шалені прибутки. А, коли розуміють, що ми таких прибутків не маємо, але робимо корисні справи для іміджу міста, то пропускають проекти.

Я ніколи не давав причину для того, щоб у мене вимагали «відкат». У нас немає стаціонарних речей, які можна захотіти взяти. Ми робимо квести містом чи займаємося іншим активним відпочинком. Це не заборонено.

Якщо хочете організувати щось з будь-якими державними органами, то це дуже довгий процес, цей час можна витратити, щоб ще раз перевірити всі деталі. Зараз ми готуємо проект роуп-джампінгу на «Арені Львів» в рамках якого допомагатимемо хворим дітям. Це державна установа. Якщо проект втілимо в життя, то він буде давати прибуток нам і стадіону. Ми вже 1,5 року говоримо про це. Зараз отримали вже експертну оцінку, яка пояснює, що наш проект схеми навіски не пошкоджує дах і конструкцію стадіону. Тепер залишився тільки договір.  Щодо допомоги дітям , то це буде марафон благодійних стрибків. Кожних перших два стрибка на вихідних будуть продавати на аукціоні в соціальних мережах. Цих два стрибка буде супроводжувати зірка місцевого рівня. Зібрані кошти підуть на лікування хворих дітей.

13989731_1151985938193324_1325260832_n

Політика. В класі 8-9 я з друзями долучився громадської «Молодий Народний Рух». Такі громадські організації формують для того, щоб у майбутньому з їхніх учасників виросли політичні та громадські лідери. Коли був студентом, то брав участь у виборчих комісіях. У 2010 році в одному зі штабів я був технічним працівником по агітації. Почав розуміти що таке політична сила, як вона діє. Був період, коли мені подобалася одна політична партія. Але потім від Золочева туди пішло багато таких людей з, якими мені важко було б працювати. Це були люди, які вже були в багатьох партіях і, працюючи з ними, я би кидав негативну тінь на свою репутацію. Бажання займатися політикою зникло.

Ще одна спроба. На виборах  депутатів місцевих рад у 2015 році пішов кандидатом від партії. Нам пояснили, що ми будемо мати можливість займатися корисними справами для суспільства. Але все буде триматися тільки на нас самих і наших ресурсах. З кандидатів ніхто наперед не писав заяви на вступ у партію. Я пройшов у Золочівську міську раду. Самі збирав бюлетені по всіх дільницях, бо на спостерігачів ми не мали кошти. В раді  пішов в бюджетну комісію. Зі своїми виборцями завчасно домовляюся, коли зустрінемося в Золочеві. З кожним потрібно поговорити, вислухати і дати рекомендації.

В кожній раді можна займатися популізмом, а можна працювати на перспективу. Наприклад, нещодавно ми відновили центр, який дуже нагадує центр Львова. Зірвали асфальт, а під ним бруківка, поміняли комунікації і знов виклали бруківку. Зазвичай туристи приїжджають подивитися лише на Золочівський замок . А в центрі є старий польський костел, брама закоханих, старовинна церква, колись був театр. Хочу зробити так, щоб туристи після замку все ж таки приходили в центр Золочева. Тоді в міста появляться додаткові кошти і підвищиться сервіс в місті. Але, якщо ми привчимо туристичні фірми фірми, які возять туристів на Золочівський замок, що в центрі міста проводять безкоштовні екскурсії, то з часом вони почнуть за неї платити. Це дасть роботу і дохід новим екскурсоводам, підприємцям, які мають крамниці в центрі, а ще наповнить міський бюджет.

Бізнес і політику потрібно розділяти. Коли ти є депутатом Верховної Ради, то це посада, яка оплачується. А депутати обласних, районних, місцевих рад – це здебільшого ті люди, які є волонтерами, громадськими діячами, але водночас і державними працівниками, бізнесменами або працюють на бізнес. Чи використовувати депутатсво для користі в бізнесі – це лише питання моралі. Хтось готовий працювати, щоб політика стала частиною його бізнесу. А інші раді працювати для розвитку суспільства.

Юлія ВАСИЛИНА

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: