Сильні фото та факти про те, як багато для нас означає прапор (фото)

Прапор Луцьк (1)

Чого ви ще не знали про український прапор і хто його свого часу перевернув, читайте у нашому огляді.

А чи знали ви, що... 

Стрий на Львівщині став першим містом в Україні, в якому офіційно підняли національний символ. Рівно 25 років тому, 14 березня 1990 року, в Стрию, над будівлею міської ради, поряд із червоно-синім прапором УРСР, вперше на території тодішньої УРСР встановили національний стяг України.

Після Стрия жовто-блакитний прапор, підняли також в інших містах і селах України: 2-го квітня - на будівлі міськради Дрогобича, а 3-го квітня - над будівлею Львівської міськради.

Жовто-блакитні барви символізували Київську Державу ще до християнізації Русі. Майже всі герби міст Київщини й України загалом обрамлялися жовто-блакитними кольорами. З XVIII століття полкові й сотенні козацькі прапори Війська Запорозького вироблялися з блакитного полотнища, на якому жовтою фарбою наносився хрест, зорі, зброя, постаті святих.

Саме таку, золото-блакитну символіку і принесли колись трипільці за часів грандіозного переселення народів з Північного Причорномор'я за три тисячоліття до н. е., зокрема і в Індію, де вона збереглася до наших днів в первинному виді. Ця країна буквально уся прикрашена таким поєднання кольорів. Але там ви ніде не побачите, щоб синій колір домінував над жовтим.

Чи потрібно український прапор «перевертати»?

Виникнення даного міфу пов'язано з масовою практикою застосування різноманітних прапорів, банерів тощо у публічних акціях у Німеччині в ХІХ столітті. У 2007 році позафракційний депутат Олег Антіпов подав на розгляд колег законопроект, в якому запропонував поміняти місцями смуги на прапорі. У пояснювальній записці він апелював до китайських національних учень і стверджував, що синьо-жовтий прапор проголошує «панування «Закону занепаду». У підсумку даний законопроект відкликаний. Синій колір згори і жовтий знизу нібито утворюють гексаграму «Пі». Згідно з класичною китайською Книгою змін «И-цзин», — це одне з чотирьох найгірших комбінацій. Її розшифровують так: «Будьте пильні і передбачливими. Не беріться ні за одну важливу справу, тому що вона швидше не збудеться, чим збудеться. Ваше оточення не розуміє вас, ви без всяких підстав сваритеся з друзями».

Серед прихильників даного розташування кольорів є Ігор Каганець, який пропонує не перевернути сучасний прапор, а повністю замінити.

Даний міф ґрунтується на історичній основі, де прапор Української Народної Республіки прийнятий за ініціативною Михайла Грушевського, перевернутий гетьманом Павлом Скоропадським під час Української Держави.

Заперечення

У деяких публікаціях хибно подавалося, що нібито 22 березня 1918 р. був затверджений якийсь закон про жовто-блакитний прапор. Однак ні в протоколах засідання, ні у звітах про це нічого не згадується, бо таке питання взагалі не порушувалося. Насправді Грушевський виніс тоді на розгляд Малої Ради проекти зображень герба і печатки, виконані Василем Кричевським.

Сильні фото про те, як багато він для нас означає

 

І цікавий факт

Кольори спортивної форми збірних України та Швеції практично однакові.

777734

Це часто призводило до курйозів у вболівальників, коли українці вболівали за шведів, а шведи - за українців. А братання фанатів Швеції та України особливо яскраво відбувалося під час Євро-2012, адже саме в Києві проводила матчі групового турніру збірна Швеції.

 

Найбільший національний прапор України в світі розгорнули в Дніпрі на площі Героїв Майдану. Розміри прапора 40х60 метрів.

Прапор-рекордсмен вже побував в понад 20 містах України. Зокрема, у Львові, Миколаєві, Одесі, Маріуполі, Черкасах, Чорноморську, Червонограді, Бахмуті, Дрогобичі та інших містах.

Прапор Луцьк

 

 

 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: