Подорожувати дешево та цікаво. Що радять мандрівники зі стажем (Фото)

14037632_1728493107404867_1610412517_o

Коли на календарі вересень – усі, хто не встиг відпочити влітку пригадують, що оксамитовий сезон – їхній останній шанс впіймати залишки літа.

Коли на календарі вересень – усі, хто не встиг відпочити влітку  пригадують, що оксамитовий сезон – їхній останній шанс впіймати залишки літа.

Аби ідеально запланувати відпустку, завжди варто дослухатися до поради бувалих мандрівників.

Тож ми звернулися за «мандрівними підказками» до Людмили Калабухи – львів'янки, за плечима якої вже 38 країн.

Ця жінка дивує своїм підходом до кожного нового проекту та ідеї. Усе чітко продумано та структуровано.

Пліч-о-пліч із чоловіком Сергієм ось уже понад 13 років Людмила Калабуха мандрує Європою, Скандинавією, південно-східною Азією, Близьким Сходом та Південною Америкою.

14074488_1728493574071487_344546154_o

Подружжя відвідало як звичні туристичні керунки (Італія, Іспанія, Грузія, Франція), так і доволі екзотичні країни (Ісландію, Аргентину, Данію, Норвегію, Швейцарію, Камбожду, Парагвай, Бразилію, Ліхтенштейн).

Та це ще далеко не все. У планах - відвідати ще більше незвичних країн, щоб поближче познайомитися з культурою інших народів і насолодитися красою тамтешньої природи.

Кожна нова мандрівка додає знань та досвіту. Тож відома львівська мандрівниця радо ділиться досвідом із нашими читачами.

1. Як відчутно економити в мандрівках?

Якщо підходити до мандрів професійно, то можна дуже зекономити, наприклад, купуючи квитки на літак завчасно (бодай 6 місяців до дати).

Не повірите, але нам вдалося перелітати з Італії до Словаччини й за 9 євро, придбати квиток на кінематографічний круїзний лайнер all inclusive, вартістю більше 1 тис євро, за 154 $ і жити в розкішних апартаментах на набережній Копакабана в Ріо-де-Жанейро за ціною хостела. Як? Ми бронювали все заздалегіть і жили гуртом (8 осіб) з друзями-однодумцями!

2. Вибір супутників – річ важлива та потрібна

Подорожувати гуртом завжди веселіше, безпечніше і дешевше. Де знайти таких однодумців? Написати пост у соцмережі! Саме так ми вже здійснили 2 мандрівки – в гарячу Південну Америку і в Ісландію на Полярне Коло.

До того ж хтось у гурті наших колег обов’язково краще, аніж ми, володіє англійською, іспанською,  італійською, навіть португальською мовами. Це чудово, завжди мати поряд фахівця із мовного питання.

Перед мандрівкою в нову країну обов’язково варто вивчити базовий туристичний набір «фраз виживання», щоб будь-хто з місцевих зміг зрозуміти і допомогти за потреби.

3. Коли торг не припустимий…

У своїм мандрівках ми ніколи не економимо на відвідуванні цікавих місцин та екскурсіях! Бо ж, коли ми ще сюди потрапимо? Тому завжди відвідуємо все, що встигаємо подивитися, не шкодуючи на це ні грошей, ні сил, ні часу.

Приклади – пізно вночі потрапивши в Метц (місто на кордоні Франції і Німеччини), ми перемогли сон і пішли дивиться фортецю XIII століття, коли решта наших друзів лягли спати.

А у Бразилії ми таки піддалися спокусі й не послухали страшних інтернет-заборон і попереджень про небезпеку для туристів. Тому й відвідали Аргентину й Парагвай, побувавши там один день.

14087388_1728493577404820_813371874_o

Також не економимо на тому, щоб покуштувати традиційну їжу. І, що приємно, вона зазвичай, не є дорогою. Просто треба вибирати правильні заклади. Як це зробити? Не ходіть туди, куди ходять туристи! Уважно придивіться до людей і йдіть тільки туди, де сидять тільки місцеві, а ще краще, коли черги стоять. Хай там буде негламурний інтер’єр і інколи навіть нема стільців, проте там завжди смачно, безпечно для шлунків і недорого!

4. Авто- та гідростопери – вигода чи втрата?

У мандрах я неодноразово зустрічалася з такими людьми. Звісно, захоплююся їхнім вмінням переконувати. Мені, як бізнес-тренеру, ця тема була професійно цікавою. Проте для себе ми з чоловіком вважаємо автостопні мандри занадто екстремальними та енерговитратними. Аби потрапити з точки в «А» в точку «Б» іноді доводиться зробити добрячий гак географічними широтами. До того ж попри «відсутність плати» – мандрівник зобов’язаний розважати водія, капітана чи пілота своїми невтомними розповідями. Тож ми вже давно вибрали собі формат, в якому нам комфортно. І автостоп не для нас.

5. Де взяти гроші? Бачимо цілі – немає перешкод!

Зі свого досвіду  знаю випадки, коли бажання заробити та наскладати грошей на мандрівку мрії змінювало життя людей! Відбувалося кар’єрне зростання, вдавалося переконувати таких людей, у яких за інших обставин ви б навіть не наважилися щось просити, остерігаючись відмови. Коли у вас є ціль — мандрівка, є сформований бюджет – скільки б на це не потрібно було грошей, ви знайдете спосіб та змогу їх заробити. Перевірено!

14054852_1728492800738231_1721915793_n

6. Що допоможе перейти будь-який кордон і навіть допоможе Інтерполу

Коли ми поверталися з епічної подорожі Південною Америкою, нас розслаблених після білосніжних пляжів Ріо-де-Жанейро на кордоні зі Словаччиною, в двох кроках від України, нас неначе злочинців, висадили з автобуса лише тому, що прикордонникам не сподобалися наші штампи у паспорті. Що робити? Ми відразу написали друзям, які були з нами в мандрах, щоб надіслали нам усі копії відповідних сторінок своїх паспортів – щоб засвідчити, що ми усі були разом у мандрах.

До того ж, я показала прикордонникам свій блог, який щоденно заповнювала фото та дописами з мандрівок. Поки ми чекали експерта із «достовірності» штампів у паспортах, вдалося показати всі докази наших правомірних дій, як мандрівників, завдяки сучасним ґаджетам.

14045459_1728493937404784_1286085359_o

Отже, золоте правило мандрівників – телефон для екстрених дзвінків у роумінгу (завжди достатньо грошей на зв’язку, відмінний інтернет) та присутність у соцмережах – дуже важливі для безпечних мандрівок.

7. Як пов’язувати роботу із мандрами і мати з цього користь?

Ми з чоловіком підприємці. Відтак формуємо свій графік так, щоб виділити час на подорожі, все плануємо завчасно – мінімум за півроку.

Я – спеціаліст з маркетингу. Тож завжди звертаю увагу на те, що і як продають люди в далеких краях. Які техніки використовують продавці з найдорожчих крамниць світових столиць – Лондона, Мадриду чи Стокгольма, і як домагаються згоди на покупку своїх товарів мешканці джунглів Камбоджі чи Парагваю, пропонуючи купити в них змій, черепах або жаб.

Сфера діяльності чоловіка – зообізнес, прісноводна акваріумістика. Тому він досліджує водяних мешканців всіх континентів! Всіх тих дивовижних риб з найвіддаленіших куточків світу, які ми заселяємо в акваріуми людей за їхніми вподобаннями.

Пам’ятаю, як в Бразилії, ризикуючи життям, Сергій поліз дивитися в найбільший водоспад світу Ігуасу, як в дикій природі плавають мальки сомика-анциструса, щоб розповісти та показати своїм колегам та клієнтам!

Для нас мандри – найкращий спосіб пізнати світ, людей навколо і себе самих. Саме друзі, знайдені в мандрах, стали нашими найближчими друзями.

14075128_1728493524071492_1519483798_o

Наші відвідані 38 країн – це люди, яких ми там зустрічали, їх храми, вулична їжа та напої, джунглі і нетрі найбідніших країн та найдорожчі квартали суперцивілізованих міст. Це люди, які вміють бути щасливими всупереч всім перешкодам. Їхній світ став частиною нашого світу, і їхні досягнення та випробування додають стійкості нам!

А ще мандри – це чудовий спосіб перевірити існуючі міфи про різні країни, якими наповнений інтернет та різноманітні путівники.

Навесні ми плануємо відвідати Перу. Там дуже багато неймовірних місць та казкових краєвидів. Збираємо команду. Долучайтеся!

Леся КІЧУРА

Олег ГАЛІВ

Фото з архіву Людмили КАЛАБУХИ

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: