Рекультивація чи профанація: що відбувається на грибовицькому сміттєзвалищі

gribsmittya-1

До 5 вересня всі роботи на грибовицькому сміттєзвалищі припиняються. Доки не буде нового проекту рекультивації полігону, який задовольнить всі сторони, жодні роботи не проводитимуться, а якщо львівська міська влада спробує порушити угоду, мешканці прилеглих до сміттєзвалища сіл обіцяють знову перекрити трасу.

Сьогодні біля сумнозвісного звалища відбулася чергова акція, в якій взяли участь мешканці Великих Грибович, Малехова, Дублян, депутати різних рівнів, активісти і представники Львівської міської ради. Питання те саме – що робити зі сміттєзвалищем. Міська рада пропонує рекультивувати його за допомогою пресовано сміття, місцеві ж громади обіцяють – жодна машина з відходами на територію полігону не потрапить.

«Був зроблений проект рекультивації, який включав цілий комплекс робіт по повному закриттю грибовицького сміттєзвалища, включаючи дегазацію, гудронні озера, фільтрат і приведення його до стану, коли полігон можна буде використовувати як пасовисько тощо. Щоби рекультивувати сміттєву гору, треба досягнути нормативних кутів – так, як робиться це під час рекультивації. Кути мають бути 18 градусів. Щоби добитися цих кутів, треба ще три мільйони кубів. Найкраще і найдешевше це зробити сміттям», – пояснив Григорій Гелетій, перший заступник голови правління ВАТ «Інститут гірничо-хімічної промисловості» (ГІРХІМПРОМ).

Утім, місцевих мешканців така рекультивація не задовольняє. Більшість тих, хто взяв участь в акції, вимагають, щоб був створений новий проект рекультивації, у якому, замість сміття для вирівнювання кутів, використовували грунт

«Міська рада одноосібно погодила той проект рекультивації, на який виділила майже мільйон гривень. А громади сіл ніколи на цей проект не пристануть. Ми просимо зробити справді проект, а не переписувати те, що було написане 5 років тому. Це абсурд, ми ніколи на це не підемо і залишаємо собі право на акт громадянської непокори. Щойно почнуться роботи, ми знову вийдемо на дорогу», – сказала мешканка Малехова Галина Денько.

Водночас Григорій Гелетій впевнений: рекультивовувати глиною сміттєзвалище надто дорого.

«Родючу землю брати не можна, треба брати глину. Площа рекультивації – 26 га. Найближче, де можна взяти глину, це яворівський кар’єр. Один куб землі, щоб привезти з Яворова, коштує 500-600 гривень. Згідно із державними будівельними нормами, товщина поверх сміття має бути від півтора до трьох метрів у залежності від фільтраційної здатності тих грунтів, якими накривається зверху. А під грунтом має бути гідроізоляція, дренаж і плівки. Внизу стікає фільтрат. Якщо закрити плівкою, то фільтрату того буде утворюватися тільки 20 кубів, а якщо не закрити, то коли падатиме дощ, у рази більше», – сказав Григорій Гелетій.

Та місцеві мешканці переконані, що їх знову хочуть обдурити – і під виглядом рекультивації сміттєзвалища почнуть знову вивозити львівське сміття.

«Ми вимагаємо від влади, щоб вона легімітизувала комісію, яку ми створили з громадських активістів, депутатів з нагляду за роботами, які проводяться на львівському полігоні твердих побутових відходів. Проблема полягає в тому, що люди взагалі не довіряють владі. Вони вважають, що їх хочуть ще раз обманути і під виглядом рекультивації грибовицького сміттєзвалища хочуть продовжити сюди і далі вивозити сміття. Тому це обурило людей. Вони не знають, хто проводить роботи, які проводяться роботи, як укріплюється дно тощо. Щоб відповісти на усі ці питання, ми й створили таку робочу комісію з нагляду і контролю за роботою обслуговуючих організацій на львівському полігоні твердих побутових відходів. Минулого разу, коли перекривали трасу, ми створили комітет, а сьогодні ми вже винесли свої вимоги до влади. Влада погодилася, що вона повинна нам надавати документи, ми повинні їх вивчити і виносити рішення громади чи ми підтримуємо, чи не підтримуємо дії влади з рекультивації грибовицького сміттєзвалища», – сказав Ігор Іванюк, депутат Дублянської міської ради.

Відтак сьогодні була підписана угода між місцевими громадами і представниками Львівської міської ради.

«У п’ятницю був підписаний протокол зборів, сьогодні були висунуті вимоги, які складаються з п’яти пунктів, створена комісія, до якої увійдуть декілька чоловік, які й матимуть право голосу. Згідно із вимогами, до 5 вересня призупиняються будь-які роботи, які проводилися незаконно на грибовицькому сміттєзвалищі. По-друге, міська рада повинна надати всі документи, всі проекти, на основі чого проводяться роботи, які кошти були виділені, чому все це робиться без згоди громади тощо. Громада проти подальшої експлуатації сміттєзвалища, проти виконання різних видів робіт. Після того, як сталася надзвичайна ситуація, виділяються кошти на ліквідацію наслідків надзвичайної ситуації. Проект рекультивації ніхто не погоджував, ніхто його не бачив. Громада категорично проти, щоб сюди продовжували привозити сміття, брекетували його і укріплювали схил гори. Погоджуються на рекультивацію тільки глиною. Подібні полігону можуть експлуатуватися не довше 25 років, а цей з’явився 1956-го. Його вже не раз обіцяли закрити, натомість продовжували експлуатувати. За період з 2006 по 2016 рік гора виросла з 50 до 90 метрів, так само зросла і площа – з 26 га до 38-ми. 11 га – це по суті самовільне захоплення землі. Так само зараз розширюють полігон, збільшуються озера з інфільтратами», – сказав депутат Жовківської районної ради Ігор Муравський.

Натомість у міській раді Львова обіцяють протягом п’яти днів розібратися у ситуації і визначитися з подальшими діями.

«Ми просили мешканців, щоб вони чітко фіксували факти, якщо на полігон несанкціоновано вивозиться сміття, щоб цими питаннями займалася поліції і муніципальна дружина. Є домовленість, що будемо працювати з робочою групою. Вимоги людей виконані, роботи зупинені, вони не проводяться. Сміття не вивозиться. Враховано думку людей і створена робоча комісія. Будемо приймати рішення, будемо визначати дорожню карту і рухатися далі. Робоча група має проаналізувати ті проекти, які є напрацьовані. Для цього є п’ять днів. Визначити пріоритети і тоді усі ці питання будуть розглянуті на засіданні робочої групи», – сказала заступник голови міської комісії з питань техногенно-екологічної безпеки і надзвичайних ситуацій Ірина Маруняк.

Тим часом у Львові і не тільки гострою залишається проблема із вивезенням сміття, адже ті полігони, які є в області, від львівського сміття відмовляються.

Нагадаємо, до 1 серпня львівське сміття приймав київський сміттєспалювальний завод «Енергія». Щодня до столиці зі Львова вирушало понад 200 тонн відходів. Загалом за шість тижнів було відправлено 6,5 тисячі тонн сміття.

Оксана ДУДАР

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: