ЄС примусив Apple виплатити Ірландії 13 мільярдів євро

Ірландія незаконно надала Apple податкові пільги у розмірі 13 мільярдів євро, а тому повинна вимагати відшкодування від американської компанії.

Відповідне рішення за підсумками розслідування, яке розпочалось у червні 2014 року, оприлюднили у Європейській комісії.

Згідно з повідомленням на сайті європейського відомства, Ірландія продемонструвала «вибіркове ставлення» до Apple і дозволила компанії платити податки на прибуток за ефективною ставкою в 1%, в результаті чого Apple отримала незаконні податкові пільги на суму до 13 мільярдів євро.

Майже всі доходи, отримані двома дочірніми компаніями Apple – Apple Sales International та Apple Operations Europe, які управляли продажами за межами США, відносились до «головного офісу», хоча, на думку регулятора, такі офіси існували «тільки на папері» і не отримували ніякої прибутку. «Доходи, зарезервовані за «головними офісами», ні в одній країні не оподатковувалися на підставі особливих положень ірландського податкового права, які більше не мають сили», – йдеться в повідомленні.

За словами єврокомісара з питань конкуренції Маргрете Вестагер, члени Євросоюзу не мають права надавати податкові пільги окремим компаніям, якщо вони недоступні іншим. «Фактично таке вибіркове ставлення дозволило Apple платити корпоративний податок на прибуток в Європі в 2003 році за ефективною ставкою в 1%, яка знизилася в 2014 році до 0,005%», – сказала вона.

З висновками Єврокомісії не погодилися у Дубліні. Міністр фінансів Ірландії Майкл Нунан заявив, що він проситиме дозвіл на подання апеляції на рішення Єврокомісії, повідомляє Reuters. За його словами, компанія Apple виплатила податок в повному обсязі і ніяка державна допомога при цьому не надавалася, спірні податкові рішення щодо Apple більше не застосовуються, і тепер вона платить, як і решта компаній, податок за ставкою 12,5%.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: