З нагоди 160-річчя від дня народження Івана Франка за бюджетні кошти видадуть п’ять книжкових проектів

В Україні цього року з нагоди 160-річчя від дня народження Івана Франка за бюджетні кошти видадуть п’ять книжкових проектів, присвячених видатному письменнику та поету, передає Уніан.

В Україні цього року з нагоди 160-річчя від дня народження Івана Франка за бюджетні кошти видадуть п’ять книжкових проектів, присвячених видатному письменнику та поету, передає Уніан.

Державне підприємство «Всеукраїнське спеціалізоване видавництво «Світ» розпочне реалізацію найамбітнішого проекту сучасної франкіани – Франківської енциклопедії у семи томах. Цього року заплановано вихід першого тому енциклопедії, автором та упорядником якої є колектив державної установи «Інститут Івана Франка НАН України».
Енциклопедія міститиме статті про українських літераторів, фольклористів і мовознавців – від зачинателів нової української літератури до тих, хто потрапив у поле зору Франка або за його життя залишив висловлювання про нього, бачив його і потім написав спогади. У ній буде висвітлено прижиттєвий зв’язок Франка з такими літераторами і фольклористами.

 

У львівському державному видавництві «Каменяр» побачить світ ще один унікальний проект – у двомовній версії (українською і в перекладі польською) вийде поема Франка «Іван Вишенський». Польський переклад здійснив син Івана Франка Петро Франко. Цей переклад буде опубліковано вперше. Упорядником книги є відомий літературознавець Роман Горак.

У державному спеціалізованому видавництві «Освіта» вийде шрифтом Брайля збірка казок Франка «Коли ще звірі говорили».
Переклад Івана Франка «Книги буття» увійде до збірки «Найдавніша література Шумеру. Вавилону. Палестини», яку готує до друку харківське видавництво «Факт».
Київське державне видавництво «Дніпро» теж звертається до літературної спадщини Франка: тут вийде історична повість «Захар Беркут», передмову до нового видання написала лауреат Національної премії ім. Тараса Шевченка Раїса Іванченко.
У прес-службі Держкомтелерадіо зауважили, що твори Франка неодноразово видавалися у рамках бюджетної програми «Українська книга».

Зокрема, лише минулого року на замовлення Держкомтелерадіо два вітчизняних видавництва, що спеціалізуються на випуску книжок для дітей та юнацтва, – харківське видавництво «Ранок» та київське ПП «Авіаз» - випустили три збірки казок Франка загальним накладом 7 тис. примірників. Увесь наклад цих книг надійшов до дитячих бібліотек.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: