Заява Путіна про польський Львів адресована полякам, щоб спонукати їх до територіальних претензій, - політолог

1729002

Сьогодні ЗМІ поширили фрагмент інтерв’ю, яке дав Володимир Путін агентству Bloomberg. У своїй бесіді з журналістом Путін зачепив тему перегляду результатів ІІ Світової і нагадав, що Львів раніше належав Польщі.

«Я Вам скажу без будь-яких жартів. Якщо комусь хочеться почати переглядати підсумки Другої світової війни, давайте спробуємо подискутувати на цю тему. Але тоді треба дискутувати не щодо Калінінграда, а в цілому щодо східних земель Німеччини, щодо Львова, який був частиною Польщі і т. д. Там є і Угорщина, є і Румунія. Якщо комусь хочеться розкрити цей ящик Пандори і почати з ним працювати, – будь ласка, вперед, починайте», - заявив Путін.

Аби розібратись, чи випадково голова Росії вирішив нагадати про польський Львів, ІА Дивись.info звернулась до політолога Михайла Басараба.

— Що означає сьогоднішня заява Путіна і чи можна її назвати задекларованою повісткою Росії в міжнародному плані?

13769576_1095818557165647_5928920833979504596_n

— Це не дивина і не сенсаційна заява Путіна. Він розв’язав масштабну кампанію не лише проти України, а й проти всього цивілізованого світу. Путін починав похід на Захід якраз задля того, аби переглянути усталений світоустрій, який сформувався після ІІ Світової війни, після Ялтинської конференції.

Російська дипломатія у той чи інший спосіб неодноразово піднімала це питання. Коли кажу про дипломатію, маю на увазі не лише офіційних осіб, а й агентів впливу, підконтрольних Кремлю лідерів громадської думки, в тому числі й доволі одіозних осіб типу Дугіна чи Караганова. Претензії Росії на перегляд усталеного світопорядку артикулювалися не один раз. Якщо подивитись більш прагматичним оком на нинішню ситуацію, то йдеться не так про перегляд результатів ІІ Світової війни, як реванш за кінець 90х і за розпад Радянського Союзу. Путін особисто неодноразово називав це найбільшою трагедією для Росії у ХХ столітті. Він намагається відновити за нинішньою Російською Федерацією статус, привілеї і претензії СРСР і Російської Імперії.

— Виправте мене, якщо я помиляюсь, але, здається Путін вперше особисто артикулював меседж про перегляд результатів ІІ Світової.

— Ви знаєте, немає сенсу аж так уважно стежити за нісенітницями Путіна. Можливо, колись із його вуст, десь міжнародних конференцій або в якомусь іншому форматі, вже лунало щось схоже. Але те, що він сказав, не сенсація, і це не випадковість. Хай це не дивує ані нас, ані громадян інших держав. Адже Путін, фактично, офіційно оголосив те, чим де-факто займається останнє десятиліття.

—  У цьому ж інтерв’ю він сказав щодо Львова, що він, цитую «був частиною Польщі». Це якимось чином пояснює оці напружені дещо стосунки між Україною і Польщею, активізацію антиукраїнських настроїв у поляків та «галицького сепаратизму» у польський бік. З заяви можна робити висновок, що ці процеси інспіровані Москвою?

— Почнемо з того, що Путін розумний стратег, інакше він не мав би нинішнього статусу і не наважився б на такі сміливі геополітичні кроки. Для реалізації своєї стратегії він за будь-що намагатиметься організувати коаліцію довкола себе, сформувати компанію з партнерів РФ, які зі своїми мотивами чи інтересами фактично стануть союзниками Путіна у намірах переглянути усталений світопорядок. У Польщі актуалізувалися, сподівано чи несподівано, антиукраїнські настрої. На превеликий жаль, провідна еліта замість того, аби маргіналізувати такі настрої і всіляко ізолювати агентів Кремля (які у Польщі діють під прапорами радикальних сил), пішла на повідку у них. Замість того, аби проявити зрілість і маргіналізувати агентуру, вони підхопили антиукраїнські настрої.

Путін збагнув, що йому вдалось досягти певного тактичного успіху на території Польщі, адже в антиукраїнській риториці союзниками його агентів в Польщі стали і цілком помірковані політики. Згадаємо хоча б голосування за скандальні постанови польського парламенту, коли не було жодного голосу проти. Відкрито цих постанов не засудили навіть депутати «Громадянської платформи» - ліберальної політичної сили, яка декларує свої проукраїнські настрої. 10 депутатів лише утримались, а всі інші проголосували «за». Розуміючи, що отримав тактичну перевагу в українському питанні на території Польщі (і за це полякам має бути соромно), Путін вирішив піти далі і нагадав полякам про їхні можливі територіальні претензії на Львів для того, аби в особі Польщі шукати можливого союзника у війні проти України.

—  Тобто цей меседж був не для України, він був для Польщі?

—  Звичайно. Пропольські елементи на території Західної України – не настільки потужний союзник для Путіна, аби він робив окремі повідомлення для них, тим більше в авторитетних західних виданнях. Звичайно, це посил польським елітам.

— Як вважаєте, чи варто українським дипломатам реагувати на цю заяву, чи вона того не вартує?

— Складно реагувати на кожну маячню, яка звучить з вуст Путіна, або з боку Москви. Адже 99,9% заяв, які лунають з Москви, нікчемні, неадекватні та безпідставні за своєю суттю. Не варто шукати логіки у кремлівських заявах. Так само, як і у заявах Трапма. Це суцільний ідіотизм. Вороги цивілізованого світу не потребують розуміння, не варто дослухатися до чергових їхніх дуростей і намагатися почути там сенс. Вони нищать нас і водночас тролять. Відповідь на дії Москви однозначна і безальетрантивна – формування антипутінської коаліції і жорстке покарання агресора.

Спілкувалась Валерія ДУБОВА

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: