Сьогодні Україна відзначає річницю смерті Василя Стуса (Відео)

thumb

Один із найвідоміших поетів і політв’язнів радянського режиму. Чоловік, який за свої переконання в необхідності української культурної автономії був заборонений тогочасною владою і на 12 років позбавлений волі, пише кореспондент Дивись.info.

Загадково помер Василь Стус 31 рік тому в ніч проти 4 вересня.

Його називають одним із  найактивніших представників українського культурного руху шістдесятників.

Закінчивши 1959 навчання з червоним дипломом, три місяці працював учителем української мови й літератури в селі Таужне Кіровоградської області, після чого два роки служив в армії на Уралі. Під час навчання і служби став писати вірші.

Аби краще пізнати Василя Стуса, пропонуємо вашій увазі коротку хронологічну таблицю визначних дат, пов’язаних з великим українцем.

стус

12 січня 1972 року поета вперше зарештували. Впродовж майже 9 місяців Стус перебував у слідчому ізоляторі. Саме тоді було створено збірку «Час творчості».

У травні 1980 був знову заарештований, визнаний особливо небезпечним рецидивістом і у вересні засуджений на 10 років примусових робіт і 5 років заслання.

Табірними наглядачами знищено збірку з приблизно 300 віршів Стуса. На знак протесту проти жорстокого поводження табірної адміністрації з політв'язнями він кілька разів оголошував голодування. У січні 1983 року за передачу на волю зошита з віршами на рік був кинутий у камеру-одиночку. 28 серпня 1985 року Стуса відправили до карцеру за те, що читаючи книгу в камері, він сперся ліктем на нари (хоча це й не порушення режиму; офіційна причина, за свідченням співв'язнів поета, була наклепом). На знак протесту він оголосив безстрокове сухе голодування.

14212539_10207132940541370_3475743894975358271_n

УІНП

Помер в ніч з 3 на 4 вересня, можливо, від переохолодження. За офіційними даними причина смерті — зупинка серця. Товариш Стуса, також колишній політв'язень, Василь Овсієнко поруч із цією версією висував припущення про загибель від удару карцерними нарами, цілком імовірно, зумисне підлаштовану наглядачами.

Після себе Василь Стус залишив чимало визначних творів. А от зображень генія збереглося не так вже й багато. Ми ж пропонуємо прослухати запис, на якому, як стверджують деякі фахівці, - справжній голос Василя Стуса.

А ще Василь Стус відомий своїми цитатами, які назавжди залишаться поміж українців.

  •  Ми досі ще рятуємо дистрофію тіл, а за прогресуючу дистрофію душ – нам байдуже.
  • Кожен кат любить червоне вино, нагріте до 36 градусів.
  • Якщо болить серце – тобі, друже, поталанило.
  • Творчість – то тільки гримаса індивідуального болю.
  •   Переставши бути собою, поет втрачає і себе самого.

Його з гідністю вшанували у багатьох українських і світових містах. Вчергове вшанують великого українця й сьогодні у Львові, де відбудеться офіційне відкриття пам’ятника Василю Стусу. Запросили на відкриття і сестру Василя Стуса Марію разом з його племінницею, а також проректора Донецького національного університету Миколу Удода.

Відкриття відбудеться о 14:00 годині на вул. Повстанська, 14.

фото, відео: Інтернет

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: