На гасіння терикону біля Соснівки витратили 350 тисяч, тим часом горіння посилюється

тер1

Терикон, який знаходиться біля Соснівки, більше не гасять і його горіння посилюється.

Про це на своїй сторінці у Фейсбук повідомив народний депутат Олег Мусій.

Нардеп до породного відвалу поїхав 3 вересня. За його словами, порівняно із 30 серпня тління посилюється. І якщо раніше бодай хтось намагався приборкати дим, то зараз вже жодні роботи не ведуться.

«Позавчорашні, від 03.09.2016, зроблені особисто світлини з терикону засвідчують: пожежа не тільки триває, а й збільшується, навіть у порівнянні з 30.08.2016. Окрім того, якщо ще тиждень тому терикон пробували «гасити» водою 1 (одним)!!! шлангом і робив це 1 (один) робітник, то позавчора уже не було ні води, ні шланга, ні робітника. Трагікомедія брехливих чиновників, які за звітами практично все уже погасили, і списали при цьому уже більш як 350 000 гривень – триває. Сумно, бо люди (в т.ч. і діти) з навколишніх сіл і міст продовжують труїтися димом від пожежі. Володимире Гройсмане, Юрію Луценко, де ваше реагування???» – написав Мусій.

Слід зазначити, що на емоційний пост нардепа таки відреагував генеральний прокурор Луценко. Ось скрін його коментаря і відповіді Олега Мусія:

тер11

Нагадаємо, терикон почав горіти у вересні минулого року. У зоні ураження опинилися 6 населених пунктів навколо породного відвалу: Соснівка, Городище, Сілець, Волсвин, Межиріччя та Гірник.

Це новий породний відвал ПАТ «Львівська вугільна компанія», який знаходиться поряд із старим, вже відпрацьованим. До гасіння терикону приступили тільки навесні, однак результату жодного це не дало. Причин декілька: по-перше, відвал почав тліти через порушення технології відвантаження породи, яку мали перешаровувати грунтом і глиною, по-друге, так само з порушенням технології й гасили терикон, використовуючи не грунт і глину, а породу зі старого відвалу. Після багатьох публікацій у ЗМІ було прийнято рішення гасити породний відвал водою, що теж не дало потрібного ефекту, оскільки вода, потрапляючи на розжарену породу швидко випаровуються, відтак отруйні випари провокують кислотні дощі. Тому, як вже писала ІА Дивись.info, щоб досягнути ефекту, терикон треба гасити вапняним розчином.

Крім того, з’явилася й низка правових колізій, через які тепер невідомо, кому ж виставляти претензії і вимагати ліквідації пожежі. Бо досі їх висували ПАТ «Львівська вугільна компанія», яка й складувала породу, але через питання банкрутства, встановлення власника тощо, тепер всі претензії треба переадресовувати ЗАТ «Львівсистеменерго».

Крім того, учора ІА Дивись.info опублікувала інтерв’ю з головою ЛОДА Олегом Синюткою, який запевнив, що роботи з гасіння терикону ведуться активно – вивозиться багато грунту і проведений додатковий водопровід.

тер12

Варто додати, що горіння териконів – річ небезпечна і залишати все на самоплив не варто. Одна з найбільших трагедій, пов’язаних з породними відвалами, сталася 1966 року в селищі Нахалівка на Донеччині. Внаслідок вибуху терикону шахти імені Димитрова розпечена порода поховала під собою близько 60 людей.

тер13

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: