Мінфін планує збільшити фінансування для тяжкохворих українців

Мінфін планує збільшити фінансування програм, які є критично важливими для життя українців з тяжкими хворобами, повідомляє прес-служба міністерства.

Тим самим Мінфін пропонує в перший раз за 25 років забезпечити такі програми фінансуванням на всі 100%. Це допоможе врятувати сотні життів та вилікувати десятки тисяч українців.

Станом на сьогодні тисячі тяжкохворих українців не можуть отримати належне лікування, адже у них немає на це коштів. Зараз в Україні живуть більше мільйона людей хворих на рак, а також тисячі людей хворих на ВІЛ/СНІД та інші смертельні хвороби. При цьому держава не забезпечує їх лікуванням в повній мірі. Так наявне фінансування може лише приблизно на половину покрити потреби таких пацієнтів життєво необхідними ліками. Більше того, навіть ця частина людей як правило не отримувала безкоштовних медикаментів, адже історично закупівля та розподіл ліків відбувався не прозоро та з величезними корупційними ризиками.

Мінфін планує збільшити фінансування та вперше в історії на 100% забезпечити відповідні програми коштами. При цьому Мінфін разом із МОЗ, ГО «Пацієнти України» та іншими організаціями буде надалі працювати над збільшенням прозорості та ефективності бюджетних витрат, щоб від цього отримали позитивний ефект якомога більше українців. Так вже було змінено систему закупівлі ліків. тепер закупівлі відбуваються не через сумнівні фірми-посередники, а через міжнародні організації, наприклад ООН. Завдяки цьому МОЗ вже вдалося закупити препарати для лікування онкологічних захворювань приблизно на 45% дешевше, ніж минулого року. Тобто на ту саму суму було закуплено майже в половину більше ліків.

Збільшення фінансування та ефективності витрат зможе забезпечити тяжкохворих українців безкоштовними ліками та врятувати тисячі життів.

Рішення не є простим. В рамках бюджетної реформи ми робимо Бюджет відповідальним та реалістичним. Тобто, ми спочатку дивимось, скільки у нас реально є грошей і тільки потім плануємо витрати.

«Навіть в умовах жорсткої економії, Мінфін разом із МОЗ та громадськістю буде робити все можливе, щоб знайти ресурс для збільшення фінансування на лікування важкохворих українців. Це надзвичайно важливо. Від цього залежать життя людей. І у нас такий самий підхід у всіх інших сферах. Ми знаходимо неефективні витрати, забираємо звідти кошти та перенаправляємо туди, де вони справді потрібні та де вони принесуть найбільше користі людям,» - зазначив з цього приводу Міністр фінансів Олександр Данилюк

Мінфін проводить активну роботу щодо збільшення ефективності державних видатків з усіма головними розпорядниками коштів, включаючи всі міністерства. Починаючи з себе та органів у своїй компетенції, ми проводимо внутрішню реформу Мінфіну, вже скоротили Державну Фіскальну Службу на 30% та плануємо подальше скорочення, ліквідовуємо податкову міліцію та замість декількох органів, які разом з податковою міліцією займаються економічними злочинами проти держави, створюємо один з максимальною чисельністю 2500 осіб замість приблизно 15 000 людей. Також у три рази було скорочено кількість контролюючих органів у державі з 112 до 32.

Для пошуку оптимального рішення Мінфін закликає всіх охочих долучитися до роботи ви висловити свої пропозиції. Надсилайте свої ідеї щодо того, як вивільнити ресурс та збільшити ефективність видатків на закупівлю медичних препаратів важкохворим українцям, на електрону адресу: [email protected]

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: