Взаємні звинувачення і Facebook-скандали. Чим стартував політичний сезон

14284915_676777525823419_1236623934_o

Протягом останніх двох днів суспільство спостерігає і обговорює два дійства, які відбуваються на політичній арені.

Перше, це завершення експертизи скандального листування Марії Столярової (НІС, Інтер), що означає підтвердження листування екс-співробітниці телеканалу «Інтер» та нардепів Добродомова, Берези і Капліна, друга одіозна подія пов'язана з головним борцем з корупцією в Україні Сергієм Лещенком, який придбав квартиру за 7,5 мільйона гривень.

«Народний Фронт» Яценюка vs Добродомов, Береза та Каплін

З початку настання політичної осені під час Погоджувальної ради 5 вересня, голова фракції «Народний фронт» Максим Бурбак заявив, що народні депутати, прізвища, яких були оприлюднені у листуванні Столярової, повинні скласти депутатські мандати.

«Верховна Рада не має права робити вигляд ніби нічого не трапилося. Народні депутати, які співпрацювали з російською пропагандою і яких ця Столярова називає своїми проектами (у листуваннях Столярова назвала Березу своїм найуспішнішим проектом, а Добродомова і Капліна — напівфабрикатом, - ред), мають добровільно скласти мандати, очікуючи на справедливе розслідування і на суд українського народу», – наголосив голова фракції «Народний Фронт» Максим Бурбак.

Одразу ж після цієї заяви троє вищезгаданих не могли цілком прокоментувати цю ситуацію, тільки як виправдовуватись і котити бочку на «Народний Фронт».

Народні депутати України Борислав Береза, Сергій Каплін та Дмитро Добродомов в ефірі 112 Україна прокоментували звинувачення лідера «Народного фронту» Максима Бурбака у зв'язках з «Інтером».

Так, на думку народного депутата Берези, «Народний фронт» таким чином намагається відволікти своїх опонентів.

«Я піднімаю питання щодо «Стіни», Добродомов піднімає питання щодо нафтопродуктів Курченка, і це дуже сильно б'є по НФ», - зазначає депутат. Також він повідомив що готовий до допиту.

А от нардеп Добродомов натомість завдав удар у відповідь і звинуватила партію Яценюка  у фінансуванні телеканалу «Інтер» шляхом розміщення у його ефірі значної кількості рекламних роликів.

Добродомов заявив, що «Народний Фронт» перед виборами 2014 року розмістив в ефірі «Інтера» рекламних роликів на суму більше 12 млн. гривень, написав він у своєму блозі при цьому так і не пояснив, чому його прізвище фігурувало у листуванні Столярової.

Також Добродомов вважає, що десятихвилинні ролики екс-прем'єра Арсенія Яценюка виходили на «Інтері» також не безкоштовно. На його думку, це стало причиною того, що "Опозиційний блок" не голосував під час першої спроби відправити уряд Яценюка у відставку.

У свій захист депутат стверджує, що сам ніколи не розміщував в ефірі «Інтера» рекламних роликів. Крім того, за його словами, його не запрошували на політичні ефіри на цьому каналі, оскільки він виступав за кримінальне покарання Юрія Бойка та Дмитра Фірташа.

Також він додав, що його партія «Народний контроль» у січні підтримала голосування Львівської обласної ради з вимогою позбавити «Інтер» ліцензії.

На його думку, «заява Бурбака – це помста за викривальну діяльність корупційних оборудок Яценюка і Ко».

«Не маю сумнівів, що цей брудний інформаційний закид з'явився з подачі (депутата від НФ Сергія) Пашинського. Я виграв суд проти нього щодо його причетності до розкрадання нафтопродуктів Курченка, котрі так і не дійшли до української армії. Після цього ж його команда обіцяла знищити нас», – додав він.

ІА Дивись.info розпитала політолога Михайла Басараба чи вплинуть якось минулі події на нардепів у правовому полі.

У переписці Столярової йшлось про те, що Добродомов і Каплін її проекти, Березу вона називала своїм найуспішнішим проектом, а Добродомова і Капліна називала напівфабрикатом, це дослівно і фігуранти цього ніяк не заперечували.

Політолога здивували подальші дії СБУ, які замість того, аби з'ясувати її стосунки і спілкування з представниками політичної еліти, будуть перевірять контент каналу.

«СБУ зреагувала на це і заявила, що буде перевіряти контент телеканалу, що означає абсолютну безглуздість і бездарність наших служб. Оскільки потрібно не перевірити контент каналу, який всім відомий, і зрозуміло, що Інтер є одним із інструментів  російської пропаганди на територій України не перший і не другий рік. СБУ має перевіряти банківські рахунки Столярової, з'ясовувати обставини її працевлаштування, з'ясовувати її спілкування з представниками політичної еліти, встановити, наскільки її сприяння допомагало згаданим депутатам Верховної Ради. Дослідити і розлідувати чи отримували вони від Столярової інші настонови . Наскільки їх політичні заяви узгоджувалися зі змістом переписки Столярової і коналом Інтер. Таким чином знайти ознаки узгодженої діяльності названих народних депутатів Столярової і телеканалу Інтер.

«Поки що виглядає так, що Добродомов, Каплін і Борислоав Береза не вважають за потрібне, в якійсь спосіб окрім як виправдовуватись якось пояснювати свою переписку з Столяровою, не вважають за потрібне робити якісь інші кроки. Тому я сумніваюся в тому, що депутати запідозрені у співпраці і координації своїх дій з представницею цілком можливою російських спецслужб, бо це й факт не доведений, і навряд чи це призведе до добровільного складання мандатів депутатів».

Подвійні стандарти Лещенка

Персона народного депутата від президентської фракції Сергія Лещенка останніми днями викликала певний резонанс у суспільстві.

Спершу у мережу розмістили відео, де Лещенко перебував в одному зі столичних столичних відділень «Сбербанку Росії», але головною вишенькою в торті стала купівля дорогої квартири у Києві.

Квартиру розміщено у новобудові в центрі Києва, загальна площа – 192 квадратних метри. Як вказано на сайтах нерухомості, вартість такої квартири оцінюється в 310 тисяч доларів.

Лещенко заявив, що джерел доходів на придбання квартири Лещенко заявив, що «половина суми - це позика від засновника УП Олени Притули терміном на 10 років», інша частина коштів на придбання квартири - це його заощадження як колишнього співвласника УП. Також, за словами Лещенка, в 2013-2014 роках він задекларував понад 100 тисяч доларів доходу.

Після цього у мережі оприлюднили договір про покупку квартири нардепом. Відповідні документи опублікував на своїй сторінці в Фейсбуці адвокат Олексій Шевчук.

«Пост про реформатора - Сергія Лещенка. Як Сергій хату в Києві придбав. Гарно бути депутатом. А от і договір на хату Сергія. Рахунок у Сбєрбанку Росії на другій сторінці договору. У договорі прекрасно все: і сума (де в Сергія бабло), і рахунок (у додатковій угоді вже в іншому банку) і гроші всі Сергія, і дівчини DJ нема, вообщєм лажа якась. Питань у мене до реформаторів більше нема. Ну, а НАБУ, думаю, з'ясує деталі. У нас же нема вибірковості? Правильно? Тільки одне питання: «Сергію, а ваші принципи дозволять скласти мандат?» - заявив Шевчук.

Публікація цих документів викликала бурхливу реакцію в соцмережах, тому Лещенко закликав Національне антикорупційне бюро і Національне агентство із запобігання корупції перевірити купівлю ним квартири в центрі Києва.

Власну думку щодо цієї теми Ви можете висловити тут.

Політолог Михайло Басараб охарактеризував цю ситуацію так.

«Ситуація з квартирою Лещенка актуалізує одне дуже важливе рішення, без якого точно не обійдеться. У державі колись таки мусить відбутися амністія тіньових статків громадян. На руках, кажуть банкіри, понад 100 млрд. доларів. Зарадити може тільки прийнятна ставка оподаткування «тіньових», обмежений термін цієї кампанії і жорстка боротьба з «тіньовиками» після її завершення», - сказав Басараб.

Загалом, рівень обидвох дискусій, що точаться з цих тем, показує, що до серйозних аргументів український політикум поки що готовий не завжди. Виходить так, що заміть того, аби зробити рішучий крок (визнати провину чи скласти мандат) наші депутати перетворюють усе на цирк та поливання багном одне одного (рівень «сам дурний»).

Підготував Юрій ШУМАК

Ілюстрація Антон Бриних

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: