Ті, які не можна називати: слова «ЛНР» та «ДНР» пропонують заборонити

У Раді прийняли законопроект, який забороняє публічно називати «ДНР» та «ЛНР», зокрема, у ЗМІ.

У Раді зареєстрували законопроект, який заборонить публічно називати «ДНР» та «ЛНР», зокрема, у ЗМІ.

Про це пише Інститут масової інформації.

Проект Закону №5086 «Про заборону пропаганди злочинних організацій, самопроголошених на території окремих районів Донецької та Луганської областей» зареєстрував у парламенті 6 вересня народний депутат від «Народного фронту» Ігор Лапін.

Метою законопроекту є заборона пропаганди злочинних організацій, самопроголошених на території окремих районів Донецької та Луганської областей, у тому числі шляхом недопущення: публічного заперечення злочинного характеру їх діяльності, поширення їхньої символіки, публічного використання їх назви тощо, йдеться у пояснювальній записці до документу.
Згідно з законопроектом, пропагандою злочинних організацій, самопроголошених на території окремих районів Донецької та Луганської областей є - публічне заперечення злочинного характеру діяльності «Донецької народної республіки» та «Луганської народної республіки», її виправдання, а також порушення встановленого цим Законом порядку публічного використання назв зазначених самопроголошених організацій та заборони використання їхньої символіки. У законопроекті забороняється публічне використання назв вищевказаних злочинних організацій. «Публічне використання назв злочинних організацій, самопроголошених на території окремих районів Донецької та Луганської областей, у тому числі у засобах масової інформації, забороняється», - йдеться у законопроекті.
Замість цього пропонується використовувати такі словосполучення: «злочинна організація, самопроголошена на території Донецької області», злочинна організація, самопроголошена на території Луганської області» або незаконне збройне формування».
Також забороняється виготовлення, поширення у будь-який спосіб та публічне використання, у тому числі у засобах масової інформації, символіки вищезазначених злочинних організацій. У той же час передбачені певні виключення з цього правила, зокрема: демонстрація символіки в якості трофеїв, здобутих у ході бойових дій, в експозиціях музеїв, тематичних виставках та ін. Законопроект передбачає відповідальність за порушення зазначених у ньому положень. Для ЗМІ - це підстава для відмови у реєстрації та/або припинення випуску друкованого засобу масової інформації. Для юридичної особи, політичної партії та іншого об’єднання громадян - підставою для припинення діяльності.
У такому випадку їх діяльність/випуск припиняється в судовому порядку за позовом центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну політику з питань державної реєстрації юридичних осіб, реєстрації (легалізації) об’єднань громадян, громадських спілок, інших громадських формувань, або іншого уповноваженого органу державної влади.
Також передбачено кримінальну відповідальність. Згідно з законопроектом, публічне заперечення злочинного характеру діяльності «ДНР» та «ЛНР», її виправдання, а також виготовлення, поширення у будь-який спосіб та публічне використання, у тому числі у засобах масової інформації, символіки зазначених злочинних організацій, а так само порушення встановленого законом порядку публічного використання назв зазначених злочинних організацій, - карається обмеженням волі на строк до п’яти років або позбавленням волі на той самий строк, з конфіскацією майна або без такої.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: